2017-12-14 09:13:09
Φωτογραφία για Υπολογισμός συντάξεων με δεδομένα έτους 2018
Νέα εξαιρετική δουλειά του Οικονομολόγου Απόστρατου Αξκου Αχιλλέα Καρασαββίδη που δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του https://enstoloi.net/

Έγιναν ορισμένες τροποποιήσεις στις σελίδες υπολογισμού σύνταξης όλων των υπηρεσιών με βάση τα δεδομένα που (λογικά) θα ισχύουν από το 2018.

α. Προσμέτρηση 5ετίας και εξαμήνων χωρίς όριο

Αφαιρέθηκε η επιλογή “Με / Χωρίς όριο” για τον υπολογισμό πενταετίας και εξαμήνων και η προσμέτρηση αυτών των πρόσθετων συντάξιμων ετών γίνεται πάντα χωρίς ανώτατο όριο, διότι με αυτό τον τρόπο υπολογίζει αυτή τη στιγμή το ΓΛΚ τις νέες συντάξεις, σύμφωνα με προφορικές πληροφορίες και δημοσιεύματα στο διαδίκτυο: http://www.eleftherostypos.gr/oikonomia/144505-apokleistiko-meionontai-8-oi-syntaxeis-se-120000-apostratous/

Το μοναδικό όριο που έχει τεθεί είναι ποσοστό 100% στο ποσό της ανταποδοτικής σύνταξης (σε σχέση με τις συντάξιμες αποδοχές).


Αυτό σημαίνει ότι στις περιπτώσεις με πολλά εξάμηνα επικινδυνότητας η σύνταξη είναι μεγαλύτερη από τον τελευταίο μισθό, σύμφωνα με την ανάλυση του σχετικού άρθρου: Αλλαγή στην προσμέτρηση 5ετίας και εξαμήνων

Εννοείται ότι εάν προκύψει τελικά οποιαδήποτε αλλαγή στο συγκεκριμένο θέμα θα υπάρξει η ανάλογη διόρθωση στους υπολογισμούς.

β. Κατάργηση έκπτωσης φόρου

Από 1-1-2018 καταργείται η έκπτωση φόρου 1,5% στους μισθωτούς γενικά (ιδιωτικού και δημόσιου τομέα), λόγω προκαταβολικής πληρωμής του φόρου κάθε μήνα από τις αποδοχές. Η αύξηση του παρακρατούμενου φόρου κυμαίνεται από 1~3 € περίπου μηνιαίως και εφαρμόζεται και στις 2 στήλες υπολογισμού σύνταξης (παλιά σύνταξη ΓΛΚ και νέα σύνταξη ΕΦΚΑ).

Για τον πρώτο μήνα εφαρμογής το ποσό του φόρου στη σύνταξη θα διαφέρει ελάχιστα με τη σελίδα, διότι η ΗΔΙΚΑ για την κατανομή του φόρου χρησιμοποιεί τα δεδομένα των μερισμάτων του προηγούμενου μήνα (που και εκεί θα αλλάξει λίγο ο φόρος).

Από την επόμενη σύνταξη (Φεβρουαρίου με πληρωμή τέλος Ιανουαρίου 2018) όλα τα ποσά φόρων θα συμπίπτουν ακριβώς με τη σελίδα.

γ. Αύξηση εμφανιζόμενου κόστους αναγνωρίσεων

Λόγω της αύξησης των συντάξιμων αποδοχών των παλιών ασφαλισμένων, αυξάνει αρκετά το κόστος των αναγνωρίσεων, σε συνδυασμό και με την εφαρμογή του νέου μισθολογίου, όπως αναλύθηκε εδώ: Επιπτώσεις από την αύξηση των συντάξιμων αποδοχών

Στις σελίδες σύνταξης υπολογίζεται το κόστος όλων των αναγνωρίσεων στον ΕΦΚΑ και σε όλα τα ταμεία (ΜΤΣ–ΜΤΝ–ΜΤΑ–ΤΕΑΠΑΣΑ), οπότε εμφανίζεται πλέον αυξημένο το κόστος εξαγοράς χρόνου θητείας, 5ετίας, ΑΕΙ, καθώς και του ελάχιστου χρόνου ασφάλισης που ισχύει στο ΤΕΑΠΑΣΑ για τα ΣΑ.

Το κόστος εξαγοράς υπολογίζεται με το νέο μισθολόγιο και τον διοικητικό βαθμό αποστρατείας (και όχι τον τρέχοντα που δεν είναι γνωστός), ενώ για το χρόνο υποβολής αίτησης αναγνώρισης αφαιρέθηκε το πεδίο έτους 2017 και υπάρχει πλέον η επιλογή μόνο των ετών 2018~2020.

δ. Επικουρικές συντάξεις στα ΣΑ

Ο υπολογισμός των επικουρικών ΤΕΑΕΧ–ΤΕΑΥΑΠ–ΤΕΑΥΠΣ για διαγραφές μετά την 1-1-2015 γίνεται κατά προσέγγιση, με βάση την πρόσφατη εγκύκλιο του ΕΤΕΑΕΠ, για την οποία θα υπάρξει μελλοντικά ξεχωριστή ανάλυση: Εγκύκλιος επικουρικής σύνταξης ΕΤΕΑΕΠ

Επειδή πολλά από τα αναγκαία στοιχεία υπολογισμού δεν είναι γνωστά εκ των προτέρων και θα επικαιροποιούνται κάθε χρόνο, είναι πρακτικά αδύνατος ο καθορισμός των νέων επικουρικών με 100% ακρίβεια για διαγραφή μετά την 1-1-2015.

Οπότε το αναγραφόμενο ποσό επικουρικού για την ώρα είναι καθαρά ενδεικτικό, ενώ η ακρίβεια θα βελτιώνεται σταδιακά όταν αρχίσουν να εκδίδονται τα νέα βοηθήματα από τον ΕΤΕΑΕΠ (αλλά ποτέ δεν θα φτάσει το 100%).

ε. Υπολογισμός στήλης [ΠΑΛΙΑ-ΓΛΚ] με το νέο μισθολόγιο για διαγραφή μετά το 2017

Πρόσφατα είχε ενσωματωθεί το νέο μισθολόγιο σε όλες τις σελίδες σύνταξης, προκειμένου να υπολογίζεται προσεγγιστικά η νέα σύνταξη ΕΦΚΑ για όσους διαγράφονται μετά την 1-1-2017.

Αυτό που δεν είχε ληφθεί υπόψη μέχρι σήμερα, ήταν το γεγονός ότι το νέο μισθολόγιο θα χρησιμοποιηθεί επίσης για την έκδοση σύνταξης και με το παλιό ασφαλιστικό (με βάση τον τελευταίο μισθό), προκειμένου να εξαχθεί η προσωπική διαφορά!

Για διαγραφή μετά την 1-1-2017 εμφανίζεται η ένδειξη [Ισχύει το νέο μισθολόγιο] και πλέον δεν έχει απολύτως καμία σημασία ο μισθολογικός βαθμός, ούτε για την παλιά σύνταξη (ΓΛΚ), ούτε και για τη νέα (ΕΦΚΑ).

Στις σελίδες σύνταξης αναγράφονται τώρα και στις 2 στήλες (ΠΑΛΙΑ-ΓΛΚ και 2018~20) οι συντάξιμες αποδοχές με το νέο μισθολόγιο.

Το πεδίο του μισθολογικού βαθμού χρησιμοποιείται (προσωρινά) μόνο για να καθορίζονται τα μερίσματα, μέχρι να αποφασίσουν τα μετοχικά ταμεία τον τρόπο υπολογισμού των μεριδίων ανεξάρτητα από τον μισθολογικό βαθμό (για όσους διαγράφονται μετά την 1-1-2017).

στ. Προσωρινή αύξηση (!) συντάξεων για διαγραφή τα έτη 2017 ~ 2018

Όσοι διαγράφονται το 2017 και το 2018 δικαιούνται προσωπική διαφορά (33% το 2017 και 25% το 2018), η οποία θα ισχύει μέχρι την 31-12-2018.

Όμως για να υπολογιστεί η προσωπική διαφορά θα πρέπει να υπολογιστεί η σύνταξη και με το παλιό ασφαλιστικό, δηλαδή με βάση τις συντάξιμες αποδοχές του τελευταίου μήνα, όπως περιγράφεται στην ανωτέρω παράγραφο (ε).

Καθώς πρόσφατα αποφασίστηκε ότι στο νέο μισθολόγιο θεωρούνται συντάξιμες οι συνολικές αποδοχές και για τους παλιούς ασφαλισμένους (αναδρομικά από 1-1-2017), αυτό σημαίνει ότι η σύνταξη με βάση το παλιό ασφαλιστικό (στήλη ΠΑΛΙΑ-ΓΛΚ) θα είναι περίπου 15% υψηλότερη (σε σχέση με το παλιό μισθολόγιο), λόγω αυξημένων συντάξιμων αποδοχών του νέου μισθολογίου!

Ένα ποσοστό αυτής της αύξησης (33% ή 25%) θα περάσει και στην τελική σύνταξη μέσω της προσωπικής διαφοράς, όμως το κέρδος αυτό θα είναι προσωρινό αφού θα μηδενιστεί στις 31-12-2018 με την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς.

ΠΗΓΗ: https://enstoloi.net/
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
X299 AORUS Gaming 7 Pro της GIGABYTE!
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
X299 AORUS Gaming 7 Pro της GIGABYTE!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ