2012-05-26 22:38:44
Φωτογραφία για Μοναχικός καβαλάρης στον πράσινο βάλτο ο Ευάγγελος Βενιζέλος...!!!
Του Γιάννη Σπ. Παργινού

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ζούσε με την πολιτική προσδοκία να γίνει αρχηγός του ΠΑΣΟΚ. ¨Όταν επιτέλους έφθασε το πλήρωμα του χρόνου, η συγκυρία ήταν και παραμένει λίαν αρνητική. 

Το κίνημα κατήγαγε μια ταπεινωτική εκλογική ήττα, εγκαταλείφθηκε από την κοινωνική του βάση και πλέει σε αχαρτογράφητα ιδεολογικά ύδατα.

Επιπλέον δε, οι εναπομείναντες κορυφαίοι, πρώην υπουργοί και βουλευτές ή και πρώην αξιωματούχοι της – πολιτικής - διοικητικής ιεραρχίας, λοξοκοιτάζουν είτε προς την αριστερά, είτε προς την δεξιά όχθη της Ιπποκράτους χωρίς να υποτιμούνται κι εκείνοι που κινούνται στο παρασκήνιο για τη δημιουργία ενός καινούργιου κομματικού φορέα με ριζοσπαστικές – μεταρρυθμιστικές τάσεις στον μεσαίο πάντα χώρο. 

Εκ των πραγμάτων, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ακολουθεί μια μοναχική ηγετική πορεία χωρίς να γνωρίζει επακριβώς τον ιδεολογικό ορίζοντα, ούτε καν το τέρμα της ρότας. Η εν λόγω μοναξιά ενισχύεται τα μέγιστα κι από τον αυτοκρατορικό χαρακτήρα του καπετάνιου. Εν μια νυχτί διέλυσε όλες τις κομματικές οργανώσεις χωρίς να δώσει λογαριασμό και σε περίοδο εκλογικής διέγερσης , ενώ σε κάθε ευκαιρία προτάσσει το Λουδοβίκειο  ΕΓΩ πολλαπλασιάζοντας τις προ πολλού υπάρχουσες εσωκομματικές αντιπάθειες σε βάρος .


                    Οι βραχυπρόθεσμοι στόχοι ενόψει εκλογών

          Πέραν της παραπάνω περιγραφείσης κατάστασης , το κίνημα στοχεύει σε μια καλή, στα όρια πάντα της πολιτικής του κόπωσης, εκλογική επίδοση. Προκειμένου να επιτευχθεί το ποθητό αποτέλεσμα, οι επιτελείς της Ιπποκράτους προσπαθούν να ενεργοποιήσουν το ιδεολογικό θυμικό των θυμωμένων ψηφοφόρων που δεν προσήλθαν στην κάλπη την Κυριακή 6 Μαΐου με αποτέλεσμα να περάσει στη δεύτερη θέση του πολιτικού μας σκηνικού ο ΣΥΡΙΖΑ και να καθηλωθεί το ΠΑΣΟΚ στα ποσοστά του 1974.  Στελέχη της Ιπποκράτους, δεν τρέφουν πολιτικές αυταπάτες. Αναγνωρίζουν ότι το κλίμα δεν αναστρέφεται εύκολα μέσα σε λίγες ημέρες. Θέλουν όμως να ελπίζουν ότι υπό προϋποθέσεις το ΠΑΣΟΚ μπορεί να εξελιχθεί σε μια πολιτική σφήνα ως Τρίτη δύναμη και να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στις συμμαχίες της επόμενης ημέρας.

             Η στρατηγική που θα ακολουθήσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος στο διάστημα που απομένει έως τις εκλογές έχει τρεις στόχους που είναι οι εξής:

           1. Εμπιστοσύνη: Συνεργάτες του υποστηρίζουν ότι σʼ αυτή την εξαιρετικά δύσκολη για τη χώρα συγκυρία το ΠΑΣΟΚ μπορεί να εγγυηθεί την παραμονή της χώρας στο ευρώ, κάτι που έγινε σαφές από τη συνάντηση του Ευάγγελου Βενιζέλου με τον Φρανσουά Ολάντ και τις επαφές που είχε στις Βρυξέλλες. «Οι πολίτες ξέρουν ότι στα δύσκολα μπορούν να μας εμπιστευτούν» λένε με νόημα και εξηγούν ότι το ΠΑΣΟΚ δεν λογάριασε το πολιτικό κόστος μπροστά στο καλό της πατρίδας παίρνοντας εξαιρετικά δύσκολα μέτρα.

            2. Αναξιόπιστος ο ΣΥΡΙΖΑ: Στελέχη της Ιπποκράτους υπογραμμίζουν ότι μέσα στο επόμενο διάστημα θα κλιμακωθεί η επίθεση κατά της Κουμουνδούρου, με αιχμή τα θέματα που έχουν σχέση με το Μνημόνιο και την παράνομη μετανάστευση. Όπως εξηγούν οι αντιφάσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για τη δανειακή σύμβαση θέτουν υπό αμφισβήτηση την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Εξηγούν επίσης ότι δεν είναι δυνατόν να ακούγονται ακραίες απόψεις για διευκόλυνση της παράνομης μετανάστευσης χωρίς να υπάρχει απάντηση.

           3.Προώθηση νέας ηγετικής ομάδας: Συνεργάτες του κ. Βενιζέλου υπογραμμίζουν ότι το ΠΑΣΟΚ που γνώριζαν όλοι έως τώρα έφτασε στο τέλος του, κάτι που σημαίνει ότι μια νέα φουρνιά στελεχών πρέπει να βγει στο προσκήνιο. Η νέα ηγετική ομάδα, θα βασίζεται σε έμπειρα στελέχη που έχουν την έξωθεν καλή μαρτυρία (Λοβέρδος, Σκανδαλίδης κλπ), αλλά και νέα για να γίνεται σαφές η νέα φυσιογνωμία του κινήματος (Κουκουλόπουλος, Κωνσταντίνόπουλος κλπ).

                               Αποδόμηση Νέας Δημοκρατίας

         Η λέξη επαναδιαπραγμάτευση, αναμένεται να κυριαρχήσει στον προεκλογικό λόγο του ΠΑΣΟΚ και στην επικοινωνιακή καταιγίδα που θα έχει ως πρωταγωνιστή τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι πως η πρόταση των έξι σημείων για την  αναθεώρηση των δυσμενών συνεπειών  της δανειακής σύμβασης της Ελλάδας, θα αποδομήσει τον πολιτικό λόγο της Νέας Δημοκρατίας και του Αντώνη Σαμαρά. Παράλληλα, θα διατηρηθεί στο επικοινωνιακό προσκήνιο ο θετικός αντίκτυπος της συνάντησης που είχε η συνάντηση του Γάλλου προέδρου με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, που επανέφερε στο προσκήνιο το δόγμα Ελλάς Γαλλία-συμμαχία. Η στρατηγική αυτή έγινε σαφής στη συνάντηση που είχε ο κ. Βενιζέλος με τον Αντιπρόεδρο της ΚΟ του SPD Έλκε Φέρνερ και τον Πρόεδρο της Ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Χάννες Σβόμποντα. Επίσης, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στις περιοδείες σε Κόρινθο, Άργος και Ναύπλιο, ενώ την Κυριακή θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του κόμματος στην Ιπποκράτους.

                       Κόντρα Βενιζέλου – Δασκαλόπουλου

          Αναμφίβολα, η αντιπαράθεση Βενιζέλου – Δασκαλόπουλου, δεν εξυπηρέτησε την επικοινωνιακή πολιτική του κινήματος σε μια ευαίσθητη καθόλα προεκλογική περίοδο. Οι αψιμαχίες άρχισαν όταν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, δημοσίως παραδέχτηκε πως εργοδοτικές και επιχειρηματικές δυνάμεις υπέβαλλαν στην τρόικα σχέδιο κουρέματος των μισθών στον ιδιωτικό τομέα με τελικό δυσμενές αποτέλεσμα τα μέτρα του Ιουνίου που η κυβέρνηση καλείται να θεσμοθετήσει. Αμέσως, ένας «άγριος καβγάς» άναψε και πυροδότησε ιδιαίτερη ένταση μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΕΒ , μία ημέρα μετά τις «διαρροές» κάποιων «κύκλων» του Συνδέσμου Βιομηχάνων, που... κύλησαν μέχρι την Ιπποκράτους. Η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση θέλοντας να απαντήσει στις «διαρροές» του ΣΕΒ, που έθιγαν με υπονοούμενα τον αρχηγό του κόμματος, ότι ως υπουργός Οικονομικών ήταν αυτός που είχε διαπραγματευτεί και υπογράψει τα των αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις. Όπως και να έχουν τα πράγματα, ο απολογισμός της όλης υπόθεσης αποβαίνει σε βάρος του κ. Βενιζέλου καθώς την επίμαχη περίοδο ήταν υπουργός οικονομικών και ως αρχηγός του μεγαλύτερου, τότε, κόμματος στήριζε την κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου.  

               Φήμες για νέο κόμμα από τα σπλάχνα του ΠΑΣΟΚ

        Τις φήμες που ήθελαν να επιμένουν πως στελέχη του κινήματος, που είχαν διαχωρίσει τη θέση τους από την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, κινούνται στο πολιτικό παρασκήνιο για τη δημιουργία νέου πολιτικού φορέα, ήλθαν να ενισχύσουν και δημόσιες δηλώσεις κορυφαίων του κινήματος. Ο Μίμης Ανδρουλάκης, με το γνωστό του στυλ,  προβλέπει ότι μέσα στο 2012 θα υπάρξει ένας νέος πολιτικός φορέας στο χώρο της Κεντροαριστεράς. Τη σκυτάλη πήρε, ο εξ απορρήτων του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, πρώην υπουργός Νίκος Χριστοδουλάκης, ο οποίος με συνέντευξή του στον ΑΘΗΝΑ 984 , ισχυρίστηκε πως ….,   «Διαμορφώνονται οι όροι για να συγκροτηθεί ένας ευρύτερος, ισχυρότερος φορέας και πόλος με ευρύτερες συμμετοχές»…, και …, «Αυτό θεωρώ όμως ότι είναι ένα θέμα το οποίο θα συζητηθεί με πολύ πιο συγκροτημένο τρόπο μετά τις εκλογές». Οι πιο Μακιαβελικοί στα πέριξ της Ιπποκράτους, χωρίς να αποκλείουν ακόμη και προσωπική ανάμειξη του Κώστα Σημίτη, είναι βέβαιοι πως στο παρασκήνιο ενεργοποιούνται στελέχη που έλαμψαν κατά την 8ετή περίοδο του εκσυγχρονισμού.  Στέλεχος της Ιπποκράτους που έχει γνώση των υπόγειων διαδρομών, σε προσωπικές του συζητήσεις, έφερνε ως παράδειγμα βουλευτή ο οποίος είχε ακουστεί για την ηγετική ομάδα του Ευάγγελου Βενιζέλου, αλλά δεν εξελέγη και εξαφανίστηκε. Πολλοί στα λόγια του έμπειρου, διείδαν τον Νάσο Αλευρά. Άλλα στελέχη υποστηρίζουν ότι ο πολιτικός κύκλος του ΠΑΣΟΚ έχει κλείσει και μετά τις εκλογές θα πρέπει να κάνει ένα αποφασιστικό βήμα για να πετύχει την ανασυγκρότησή του. Άλλα στελέχη, που σύμφωνα με πληροφορίες συμμετέχουν ενεργά στην πολιτική κουζίνα είναι ο Γιώργος Φλωρίδης, ο Γιάννης Παπαντωνίου κι ο Αλέκος Παπαδόπουλος.

        Από τη δική της πλευρά, η πρώην υπουργός Άννα Διαμαντοπούλου, με άρθρο παρέμβαση στην προσωπική της ιστοσελίδα κάνει ευρέως λόγο για μια ριζοσπαστική σοσιαλδημοκρατία, απελευθερωμένη από τις αμαρτίες και τα πάθη του παρελθόντος. Ταυτόχρονα, ο μοναδικός βουλευτής που εκλέχτηκε στην Α΄, ο Κώστας Σκανδαλίδης, με κάθε ευκαιρία τονίζει το ρόλο του κινήματος στον χώρο της κεντροαριστεράς, ακόμη και μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου.

       Τούτων δοθέντων, ένα είναι σαφές. Για τον χώρο που μέχρι τις 6 Μαΐου κάλυπτε το ΠΑΣΟΚ, οι διεργασίες μόλις άρχισαν…!!!  
communenews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ