2017-12-17 13:40:53
Φωτογραφία για Στησιχόρου 3: Το Ανάκτορο της Βασίλισσας του ελληνικού κινηματογράφου!!!
Γράφει ο Ηλίας Τάσκου / δημοσιογράφος / iliasamfipoli@gmail

Είδωλο με απίστευτη αντοχή, γεννημένη θεατρίνα η Αλίκη Βουγιουκλάκη κατάφερε να κερδίσει το χρόνο, αφού παρότι έχουν περάσει περισσότερες από δυο δεκαετίες από το θάνατο της, συνεχίζει να δημιουργεί θόρυβο γύρω από το όνομα της. Οι ταινίες της συνεχίζουν να μεγαλώνουν γενιές Ελλήνων και φυσικά υπάρχουν και οι τίτλοι που θα τη συνοδεύουν όπως “φαινόμενο”, “μύθος”, “ιερό τέρας” και τόσα άλλα.

Ως σταρ και άτομο με τόσο έντονη παρουσία απέκτησε φανατικούς θαυμαστές αλλά και φανατικούς εχθρούς. Απόλυτα φυσιολογικό για μια γυναίκα που μοιάζει σαν “διαστημόπλοιο” (όπως είχε γράψει το 1979 ο Μαρίνος Κουσουμίδης στο βιβλίο του “Αλίκη: Φωτοβιογραφία”). Η Αλίκη μπήκε σε τροχιά και δεν σταματά πια με τίποτα.

Το 1962 η Εθνική μας Σταρ αγοράζει το πρώτο της ακίνητο. Ένα διαμέρισμα στο τέταρτο όροφο επί της οδού Στησιχόρου
. Νεόκτιστη οικοδομή, σχεδιασμού και κατασκευής του Αντώνη Κοτσίκη και ένα διαμέρισμα που στοίχησε τότε 2.000.000 δραχμές. Φυσικά ακόμη και σήμερα υπάρχει η φήμη ότι το συγκεκριμένο διαμέρισμα ήταν ένα από τα ανταλλάγματα που είχε δώσει στην ηθοποιό η Βασίλισσα Φρειδερίκη προκειμένου να εγκαταλείψει  το φλερτ με το διάδοχο Κωνσταντίνο. Φυσικά δεν ήταν λίγοι εκείνοι που υποστήριξαν τότε ότι ήταν δώρο του μεγαλοεκδότη Νάσου Μπότση.

Το διαμέρισμα, αποτελούμενο από επτά δωμάτια, το μεγάλο σαλόνι μαζί με τη τραπεζαρία και ένα δωμάτιο που η Αλίκη το αποκαλούσε ως “σαλόνι της Κυρίας”, ήταν αρκετά φωτεινό με τις τεράστιες τζαμαρίες να έχουν καλυφθεί από κουρτίνες με χοντρό ύφασμα για να μην μπορεί κανένας να “τρυπώνει” μέσα και να παρακολουθεί τη ζωή της ηθοποιού. Έντονες ήταν οι φήμες ότι μόλις η Αλίκη εγκαταστάθηκε στο ανάκτορο της,  οι γείτονες της είχαν προμηθευτεί ακόμη και κιάλια για να “ρίχνουν” αδιάκριτες ματιές στο εσωτερικό του διαμερίσματος.

Η διακόσμηση του σπιτιού είχε γίνει από την ίδια την Αλίκη, η οποία επισκεπτόταν κατά καιρούς παλαιοπωλεία προκειμένου να βρει αντίκες  καθώς της άρεσε πολύ να έχει παραδοσιακά αλλά και μοντέρνα  έπιπλα στο χώρο της. Τα πρώτα χρόνια η Αλίκη δεν έμενε μόνιμα στο “παλάτι” της οδού Στησιχόρου αφού δε μπορούσε να αποχωριστεί τη ζεστασιά του πατρικού της σπιτιού και τη μητέρα της Αιμιλία την οποία λάτρευε. Από τους πρώτους που επισκέφθηκαν το διαμέρισμα ήταν ο Φιλοποίμην Φίνος ο οποίος βλέποντας το χώρο ζήτησε από την ηθοποιό να μάθει ποιος τοίχος αγοράστηκε με τα λεφτά που κέρδισε η Αλίκη από τις ταινίες που έκανε στη Φίνος Φιλμ.

Για την ιστορία να σημειωθεί ότι η αμοιβή της Αλίκης στις ταινίες που γυρίζει ξεπερνούσε το μισό εκατομμύριο, συν ποσοστά από τις εισπράξεις. Μετά το γάμο της με το Δημήτρη Παπαμιχαήλ,το 1965, το ζευγάρι εγκαταστάθηκε μόνιμα στο συγκεκριμένο διαμέρισμα. Το 1966 στη ταινία του Γιώργου Σκαλενάκη “Διπλοπενιές” υπάρχουν σκηνές του θρυλικού ζευγαριού γυρισμένες στο συγκεκριμένο σπίτι ενώ τη παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 1968 κυκλοφορεί στα περίπτερα το τεύχος 469 του περιοδικού “Γυναίκα” γεμάτο από φωτογραφίες της Αλίκης και του Δημήτρη στο ανάκτορο τους.

Η φωτογράφηση είχε γίνει από την Ευσταθία Ναυπλιώτου. Ένα χρόνο αργότερα, τη Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 1968,το κανάλι του ΕΙΡ (κανάλι 5), βγάζει ζωντανά από το σπίτι της Αλίκης, εκπομπή με  παρουσιαστή τον Άλκη Στέα. Είναι η πρώτη προσπάθεια εξωτερικής μετάδοσης της πειραματικής τηλεόρασης με τη Εθνική μας Σταρ σε προχωρημένη εγκυμοσύνη να μιλά για τα μελλοντικά επαγγελματικά της σχέδια. Το εγχείρημα πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια κινηματογραφικού συνεργείου της Φίνος Φιλμ και με οπερατέρ τον Γιώργο Αρβανίτη.

Το διαμέρισμα ανακαινίστηκε δύο φορές ενώ κανείς δεν πρόκειται να ξεχάσει ότι την 11η Απριλίου 1983 απογευματινή εφημερίδα μεγάλης κυκλοφορίας, έγραφε στο πρωτοσέλιδο της: “Η Βουγιουκλάκη έπεσε από το 1ο όροφο”. Το γεγονός συνέβη όταν το συρματόσκοινο του ασανσέρ της οικοδομής έσπασε και ο θάλαμος με ταχύτητα ελεύθερης πτώσης βρέθηκε στο πάτο του “πηγαδιού” με την Αλίκη και τους δυο συνεπιβάτες της να τραυματίζονται ελαφρά. Ένα ακόμη δυσάρεστο συμβάν ήταν το 1995 όταν από λάθος της κατασκευαστικής εταιρείας πήρε φωτιά το τζάκι του σπιτιού Ένα σπίτι γεμάτο ιστορία από τότε που αγοράστηκε από την Αλίκη και που σήμερα αν και έχει πουληθεί από τους κληρονόμους της, μοιάζει να έχει νικήσει το χρόνο και όλη η οδός Στησιχόρου να λάμπει όπως και Αλίκη μας!!!
grxpress
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ