2017-12-20 17:51:12
Φωτογραφία για Η Βασιλεία ΙΙΙ παραείναι ευγενική με τις ευρωπαϊκές τράπεζες
 Μετά από χρόνια συνομιλιών, οι κεντρικές τράπεζες και οι ρυθμιστικές αρχές του χρηματοπιστωτικού κλάδου συμφώνησαν τελικά στους κανόνες της Βασιλείας III για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών. Αυτό είναι θετική εξέλιξη –ως επί το πλείστον. Η συμφωνία βελτιώνει το κανονιστικό πλαίσιο και θα προσφέρει στις τράπεζες μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με τα απαιτούμενα. Είναι επίσης μια έγκαιρη υπενθύμιση ότι η συνεργασία των διεθνών πολιτικών μπορεί να αποδώσει.

Ωστόσο, υπάρχει μία παγίδα: οι νέοι κανόνες έχουν αποδυναμωθεί. Από την οικονομική κρίση, η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετώπισε με μικρότερο ζήλο από ό,τι οι ΗΠΑ, τις μεταρρυθμίσεις -και η επιτροπή της Βασιλείας χαλάρωσε μερικές από τις προτάσεις της για να πείσει την ΕΕ να "επιβιβαστεί" στο τρένο.

Ξεκινώντας από τα μέσα της δεκαετίας του 1970, η διαδικασία της Βασιλείας επέτρεψε στους εποπτικούς φορείς να μοιράζονται τα οικονομικά δεδομένα και να καθορίζουν τα διεθνή πρότυπα. Οι συνεδριάσεις γίνονται υπό άκρα μυστικότητα και θα επωφελούνταν από την παραπάνω εξωστρέφεια, αλλά οι συμφωνίες που προέκυψαν έχουν εξυπηρετήσει ένα ζωτικό σκοπό: επιτρέπουν στις τράπεζες να ανταγωνίζονται διεθνώς με πιο ισότιμους όρους.


Μετά την οικονομική κατάρρευση, οι μεταρρυθμίσεις επικεντρώθηκαν στην άντληση κεφαλαίων από τις τράπεζες -μια μορφή χρηματοδότησης που μπορεί να απορροφήσει τις απώλειες αν τα πράγματα πάνε στραβά. Πριν από το 2008, οι τράπεζες είχαν πολύ λίγα κεφάλαια. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι βασίζονταν υπερβολικά στα εσωτερικά τους μοντέλα για να αξιολογήσουν την επικινδυνότητα των περιουσιακών τους στοιχείων. Οι διαχειριστές θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα μοντέλα για να κάνουν οικονομία κεφαλαίων.

Η νέα συμφωνία περιορίζει αυτή την ευελιξία απαιτώντας μεγαλύτερη χρήση τυποποιημένων μοντέλων. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες αντιστάθηκαν στην κίνηση, φοβούμενοι ότι θα δεχτούν ισχυρό πλήγμα την ώρα που παλεύουν με τη χαμηλή κερδοφορία και τα "κόκκινα" δάνεια. Για να τις πείσει, η επιτροπή καθόρισε χαμηλότερους από τους προτεινόμενους συντελεστές στάθμισης ρίσκου στα τυποποιημένα μοντέλα για συγκεκριμένα περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων εταιρικών και στεγαστικών δανείων. Ως αποτέλεσμα, η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών αναμένει ότι οι νέοι κανόνες δεν θα επηρεάσουν σημαντικά τους δείκτες κεφαλαίου των τραπεζών της ΕΕ.

Είναι κρίμα. Αυτό μπορεί να θέσει σε κίνδυνο ορισμένες ευρωπαϊκές τράπεζες -και επομένως τους ευρωπαίους φορολογούμενους. Η συμφωνία εξακολουθεί να είναι ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα, διότι θέτει ένα καλύτερο σύστημα σε ισχύ. Ωστόσο, ο συμβιβασμός με την Ευρώπη το καθιστά απλώς μια υπό όρους επιτυχία.

Από τη συντακτική ομάδα του Bloomberg View
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ