2024-01-27 07:50:55
Φωτογραφία για Πώς συγκρίνεται η Deutsche Bahn με τις ευρωπαϊκές σιδηροδρομικές εταιρείες;
Ο κατάλογος των αναποτελεσματικών που μαστίζουν την εθνική σιδηροδρομική υπηρεσία της Γερμανίας συνεχίζει να αυξάνεται, με αποτέλεσμα η Deutsche Bahn να υποχωρεί όλο και περισσότερο πίσω από τους Ευρωπαίους ανταγωνιστές της.

Επιμέλεια: Lucy James

dw.com

Η Deutsche Bahn, μια από τις μεγαλύτερες σιδηροδρομικές εταιρείες της Ευρώπης, έχει δει μια σταθερή πτώση στην απόδοση τις τελευταίες δεκαετίεςΕικόνα: Frank Hoermann/SvenSimon/συμμαχία εικόνας

Για δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα, μια πανεθνική απεργία ανάγκασε τους Γερμανούς επιβάτες να επιλέξουν μεταξύ εγκλωβισμού σε σιδηροδρομικό σταθμό ή εγκλωβισμού σε κυκλοφοριακή συμφόρηση. Οι εργαζόμενοι της Deutsche Bahn (DB) απεργούν από την Τετάρτη, με αποτέλεσμα να διαταραχθούν τα δρομολόγια των τρένων και να μποτιλιαριστούν οι δρόμοι, η οποία έχει προγραμματιστεί να είναι η μεγαλύτερη απεργία των σιδηροδρόμων της Γερμανίας μέχρι σήμερα .


Αν και δεν είναι ασυνήθιστο στη Γερμανία, αυτές οι σιδηροδρομικές απεργίες είναι μόνο μια πτυχή από τις πολλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η εθνική σιδηροδρομική υπηρεσία. Οι επιβάτες αντιμετωπίζουν τακτικά παρατεταμένες καθυστερήσεις και ακυρώσεις για διάφορους λόγους που ξεπερνούν τις εργατικές διαφορές

.

Συχνές ακυρώσεις

Η DB διαχειρίζεται την πλειονότητα των σιδηροδρόμων της Γερμανίας και είναι υπεύθυνη για περίπου το 95% των μεταφορών μεγάλων αποστάσεων, το 67% της τοπικής διέλευσης και το 42% των εμπορευματικών μεταφορών. Το 2023, μόλις το 64% των τρένων μεγάλων αποστάσεων έφτασε στον προορισμό τους εγκαίρως , δηλαδή λιγότερο από έξι λεπτά καθυστέρηση, σύμφωνα με εκπρόσωπο της DB. Αυτοί οι αριθμοί, ωστόσο, δεν περιλαμβάνουν περιπτώσεις όπου οι καθυστερήσεις είναι τόσο μεγάλες που τα ταξίδια ακυρώνονται.

Οι γερμανικοί σιδηρόδρομοι ξεκινούν εξαήμερη απεργία

Σε μια μελέτη του 2023 από το μη κερδοσκοπικό Consumer Choice Center, η Γερμανία αντιπροσώπευε έξι από τους 10 χειρότερους σταθμούς για την εξυπηρέτηση των επιβατών στην Ευρώπη. Ο δείκτης, ο οποίος αξιολόγησε παράγοντες όπως οι συνδέσεις δικτύου και η συχνότητα των καθυστερημένων δρομολογίων, έδειξε ότι το γερμανικό σιδηροδρομικό σύστημα βρίσκεται πολύ πίσω από τους γείτονές του όσον αφορά τις υπηρεσίες και την αποτελεσματικότητα.

Πού πήγε στραβά το δίκτυο τρένων της Γερμανίας;

Αν και ανήκει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, η DB λειτουργεί παρόμοια με ιδιωτική εταιρεία. Αυτό περιλαμβάνει την εξωτερική ανάθεση σε ιδιώτες υπεργολάβους μέσω ανταγωνιστικών διαγωνισμών και την επιδίωξη κερδοφορίας. Παρόλα αυτά, η εταιρεία λαμβάνει επίσης δημόσια χρηματοδότηση και παρουσιάζει χαρακτηριστικά μονοπωλίου.

Σε μια κατάταξη του 2023 των σιδηροδρομικών σταθμών της Ευρώπης, οι πέντε χειρότεροι σταθμοί ήταν όλοι στη ΓερμανίαΕικόνα: Panama Pictures//picture alliance

Ο Andreas Schröder, οικονομολόγος της γερμανικής μη κερδοσκοπικής ένωσης υπεράσπισης επιβατών Pro Bahn, δήλωσε στη DW ότι οι απόψεις για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο γίγαντας των σιδηροδρόμων της Γερμανίας χωρίζονται σε πολιτικές γραμμές, κυρίως λόγω της διπλής δημόσιας και ιδιωτικής δομής της DB.

"Στην αριστερή πλευρά του πολιτικού φάσματος, οι επικριτές αποδίδουν τα ζητήματα στην ιδιωτικοποίηση, κάνοντας συγκρίσεις με την αποτελεσματικότητα των κρατικών εταιρειών σε χώρες όπως η Ελβετία ", είπε.

Από την άλλη πλευρά, πρόσθεσε, «οι οπαδοί πιο φιλελεύθερων οικονομικών πολιτικών μπορεί να υποστηρίξουν ότι η βασική αιτία έγκειται στην έλλειψη ανταγωνισμού, αναφέροντας παραδείγματα σε χώρες όπως η Ιταλία , όπου η παρουσία τουλάχιστον δύο μεγάλων εταιρειών έχει οδηγήσει σε βελτιωμένες επιδόσεις ."

Οι ξεπερασμένες υποδομές έχουν αφήσει τους γερμανικούς σιδηροδρόμους επιρρεπείς σε καθυστερήσεις και διακοπές, ειδικά σε ακραίες καιρικές συνθήκεςΕικόνα: Michael Probst/AP Photo/picture συμμαχία

Οι παρατηρητές και στις δύο πλευρές του πολιτικού φάσματος μπορούν να συμφωνήσουν ευρέως, ωστόσο, ότι τα δεινά της DB προέρχονται από χρόνια ανεπαρκών επενδύσεων. Οι αρχικές περικοπές χρονολογούνται από το 2004, όταν ο ετήσιος προϋπολογισμός που διατίθεται στην DB για την κατασκευή και την αναβάθμιση σιδηροδρομικών γραμμών μειώθηκε δραστικά από 4 δισεκατομμύρια ευρώ (5 δισεκατομμύρια δολάρια) σε 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

"Έχουμε επενδύσει στην αυτοκινητοβιομηχανία και στους αυτοκινητόδρομους αντί για τους σιδηροδρόμους μας. Έχει λειτουργήσει, καθιστώντας τη Γερμανία κόμβο για τις οδικές μεταφορές, αλλά είναι καιρός να κάνουμε το ίδιο και για το σιδηροδρομικό μας σύστημα", δήλωσε ο Schröder.

Έλλειψη εργατικού δυναμικού και απαρχαιωμένες υποδομές

Δεκαετίες υποχρηματοδότησης έχουν μεταφραστεί σε διάφορα άλλα ζητήματα . Σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο, η Deutsche Bahn περιέγραψε το υπάρχον σιδηροδρομικό της δίκτυο ως "παλιό" και "επιρρεπές σε αστοχίες", ανίκανο να συμβαδίσει με την ταχεία αύξηση της κυκλοφορίας.

Υπάρχει επίσης έλλειψη νέου κομματιού. Σε χώρες με αποτελεσματικά συστήματα τρένων όπως η Ιαπωνία , η Ελβετία και η Ολλανδία , όπου το 90-99% όλων των τρένων φτάνουν στην ώρα τους, τα τρένα υψηλής ταχύτητας έχουν συνήθως αποκλειστική γραμμή. Στη Γερμανία, τρένα υψηλής ταχύτητας όπως το Intercity Express (ICE) μοιράζονται μια γραμμή με περιφερειακά και εμπορευματικά τρένα. Μόνο μερικές διαδρομές έχουν δεσμευτεί ειδικά για το ICE.

Με περισσότερους από 7,6 εκατομμύρια επιβάτες καθημερινά, η DB απασχολεί περίπου 200.000 άτομα, ενισχύοντας τη θέση της ως ένας από τους μεγαλύτερους εργοδότες της Γερμανίας. Η γαλλική SNCF διαθέτει εργατικό δυναμικό περίπου 275.000 ατόμων που διαχειρίζονται περίπου 10 εκατομμύρια επιβάτες καθημερινά. Η ισπανική εταιρεία Renfe Operadora έχει 1,4 εκατομμύρια επιβάτες καθημερινά και 40.000 υπαλλήλους. Η Swiss Federal Railways, SBB, η οποία απασχολεί 34.200 άτομα, διαχειρίζεται περίπου 1,2 εκατομμύρια επιβάτες κάθε μέρα.

Σε σύγκριση με χώρες με άφθονο χώρο κατασκευής, η επέκταση των σιδηροδρόμων αποτελεί πολύ μεγαλύτερη πρόκληση στην πυκνοκατοικημένη ΓερμανίαΕικόνα: Alberto Brevers/Pacific Press/Picture συμμαχία

Σε αντίθεση με τους πιο τεχνολογικά προηγμένους ευρωπαϊκούς ομολόγους της, οι οποίοι επωφελούνται από μεγαλύτερο βαθμό αυτοματοποίησης, η DB έχει αντιμετωπίσει χρόνια υποστελέχωση , που οδηγεί σε καθυστερήσεις που αποδίδονται σε έλλειψη μηχανοδηγών ή χειριστών σήματος.

«Τα συνδικάτα πιέζουν για καλύτερες συνθήκες εργασίας για το προσωπικό τους, ελπίζοντας ότι θα δώσει κίνητρα στους ανθρώπους να εργαστούν στον κλάδο και θα τους εμποδίσει να φύγουν για άλλες δουλειές», δήλωσε στη DW ο Λούκας Ιφλάντερ, πρόεδρος της Pro Bahn. «Έχουν πράγματι ένα θέμα, παρόλο που οι απαιτήσεις τους μπορεί να χρειαστούν λίγο χρόνο για να πραγματοποιηθούν».

Θα επανέλθει η Deutsche Bahn σε τροχιά;

Η Γερμανία έχει ήδη ξεκινήσει προσπάθειες για την ενίσχυση του προϋπολογισμού της DB . Ωστόσο, ο Schröder αναμένει ότι η σχεδιαζόμενη επέκταση, εκσυγχρονισμός και συντήρηση του σιδηροδρομικού δικτύου θα απαιτήσει σημαντικές κατασκευαστικές εργασίες.

«Η διαδικασία θα μπορούσε να πάρει χρόνια για να αποφέρει καρπούς», είπε, προσθέτοντας ότι είναι πιθανό να προκαλέσει περαιτέρω διαταραχές στην πορεία. «Πιθανώς πρέπει να προετοιμαστούμε για περισσότερες καθυστερημένες και ακανόνιστες αμαξοστοιχίες».

Ο Schröder επεσήμανε επίσης ότι ο εκσυγχρονισμός του σιδηροδρομικού συστήματος σε μια πυκνοκατοικημένη χώρα όπως η Γερμανία θα ήταν πιο δύσκολος από ό,τι σε λιγότερο πυκνοκατοικημένα έθνη.

"Χώρες όπως η Ισπανία ή η Ελβετία έχουν άφθονο χώρο για να αναπτύξουν νέους σιδηροδρόμους. Στη Γερμανία, μια σημαντική δυσκολία έγκειται στη χάραξη νέων σιδηροδρομικών διαδρομών μέσω πόλεων, κοινοτήτων και περιοχών που έχουν ήδη διατεθεί για δημόσιους ή ιδιωτικούς σκοπούς", εξήγησε.

Στη γειτονική Ελβετία, η σιδηροδρομική εταιρεία SBB υπερηφανευόταν για ποσοστό ακρίβειας 92,5% το 2023, σε αντίθεση με το 60% της Deutsche BahnΕικόνα: Yanik Buerkli/KEYSTONE/dpa/picture alliance

Σύμφωνα με τον Ifländer, οι μεταρρυθμίσεις, ιδιαίτερα οι οργανωτικές, είναι απαραίτητες. Υποστήριξε ότι η DB πρέπει να απομακρυνθεί από το μοντέλο διαχείρισης μιας γιγάντιας εταιρείας που επιβλέπει κάθε έργο.

«Ας πάρουμε για παράδειγμα τον ανατολικό γείτονά μας, την Πολωνία , όπου τα κατασκευαστικά έργα τελειώνουν πιο γρήγορα επειδή εκτελούνται από μικρότερες εταιρείες», είπε.

Ο Iffländer υποστήριξε επίσης μεγαλύτερη κυβερνητική εποπτεία, τονίζοντας ότι η DB απολάμβανε παραδοσιακά υψηλό επίπεδο εξουσίας λήψης αποφάσεων.

Η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει επίσης να παράσχει αυστηρότερες κατευθυντήριες γραμμές, πρόσθεσε ο Iffländer, δίνοντας προτεραιότητα στην ποιότητα των υπηρεσιών και στην ισχυρή υποδομή.

«Βασικά, η διοίκηση μπορεί να αποφασίσει πού θα επενδύσει τα κεφάλαιά της», είπε. «Έχουν επικεντρωθεί στην κερδοσκοπία, η οποία ωφελεί την εταιρεία αλλά αφήνει έξω τους επιβάτες».

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ