2018-01-04 11:51:12
Φωτογραφία για Το μεγαλύτερο «παζλ» του κόσμου
Συναρμολογώντας με το χέρι τα κατεστραμμένα αρχεία της Στάζι - Εκεί όπου η τεχνολογία απέτυχε | (AP Photo/Frank Jordans)Συντάκτης: efsyn.gr

Η γερμανική υπηρεσία που έχει επιφορτιστεί να συναρμολογήσει ένα μεγάλο κομμάτι από το κατεστραμμένο αρχείο της Στάζι έχει βρεθεί μπροστά σε αδιέξοδο. Και ο δρόμος για την επίλυση του... μεγαλύτερου παζλ του κόσμου ίσως, τελικά, να μην είναι κάποιο εξελιγμένο λογισμικό, αλλά το ανθρώπινο χέρι.

Η υπηρεσία ανακοίνωσε ότι «παγώνει» το οκτώ εκατομμυρίων ευρώ σχέδιο για να συναρμολογήσει το περιεχόμενο 23 σάκων γεμάτων από κατεστραμμένα (από καταστροφέα χαρτιού ή από χέρι) έγγραφα των αρχείων της Στάζι. Τη δύσκολη δουλειά της συναρμολόγησης εκατομμυρίων εγγράφων είχε αναλάβει ένα ιδιαίτερα εξελιγμένο σκάνερ. Τελικά, το λογισμικό του εν λόγω σκάνερ αποδείχθηκε πως δεν είναι τόσο εξελιγμένο όσο απαιτεί η περίσταση.


Στα περισσότερα από 40 χρόνια ύπαρξής της η Στάζι, η υπηρεσία πληροφοριών της κομμουνιστικής Ανατολικής Γερμανίας, δημιούργησε ένα από τα πιο προηγμένα συστήματα παρακολούθησης στον πλανήτη. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι ορισμένοι ιστορικοί εκτιμούν πως η Στάζι είχε περίπου έναν πληροφοριοδότη ανά 6,5 κατοίκους.

(AP Photo/Frank Jordans)

Μετά την επανένωση της Γερμανίας το αρχείο της Στάζι στήθηκε για να μπορέσουν τα θύματα να έχουν πρόσβαση στα αρχεία και τους φακέλους τους, αλλά πρώτα έπρεπε στοίβες από εκατομμύρια έγραφα να συναρμολογηθούν, καθώς είχαν καταστραφεί για να καλυφθεί η δραστηριότητα του καθεστώτος

Μέχρι στιγμής έχουν συναρμολογηθεί με το χέρι περίπου 1,5 εκατ. σελίδες που αποκάλυπταν διάφορες πτυχές της κομμουνιστικής Γερμανίας.

Όμως η δουλειά αυτή αποδείχθηκε εξαιρετικά δύσκολη και χρονοβόρα. Φανταστείτε πως εάν έχεις έως και εννέα κομμάτια από μία κόλλα Α4, ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν μπορεί να αντέξει και πολύ» δηλώνει χαρακτηριστικά το Ντάγκαμ Χόβενσταντ, εκπρόσωπος της υπηρεσίας για τα αρχεία της Στάζι.

Στη συνέχεια κατασκευάστηκε το ePuzzler, ένα σκάνερ το οποίο λειτουργεί με συγκεκριμένο αλγόριθμο και κόστισε 8 εκατ. ευρώ στους Γερμανούς φορολογούμενους. Το μηχάνημα αυτό έχει καταφέρει να συναρμολογήσει 91.000 σελίδες από το 2013 έως και σήμερα.

Εδώ και δύο χρόνια, όμως, έχει δημιουργηθεί ένα μεγάλο πρόβλημα, καθώς οι μηχανικοί προσπαθούν να αναπτύξουν ένα πιο εξελιγμένο λειτουργικό το οποίο θα μπορέσει να σκανάρει μικρότερα κομμάτια, ορισμένα από τα οποία έχουν μέγεθος όσο ένα νύχι.

(AP Photo/Frank Jordans)

Το ePuzzler λειτουργεί συνδυάζοντας διαφορετικούς τύπους χαρτιού, γραμματοσειρές ή το περίγραμμα μίας σκισμένης σελίδας. Όμως δυσκολεύεται να αναγνωρίσει σελίδες που έχουν διπλωθεί προτού σκιστούν με το χέρι, καθώς αυτό δημιούργησε πολλά κομμάτια με σχεδόν πανομοιότυπο περίγραμμα.

Παράλληλα, απαιτείται η παρουσία ανθρώπου για να «ταϊζει» το μηχάνημα με αποκόμματα και να ελέγχει εάν το παζλ έχει συμπληρωθεί σωστά, κάτι που καθυστέρησε περαιτέρω τη διαδικασία.

Μέχρι να βρεθεί τεχνική λύση στο πρόβλημα, μία ομάδα εργαζομένων έχει ξεκινήσει εκ νέου την παλιά, παραδοσιακή συναρμολόγηση με το χέρι.
olalathos
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ