2018-01-24 08:08:22
Φωτογραφία για Κυπριακά ομόλογα στα 4 σημεία της Γης
Σε ξένα χέρια ανήκει το μεγαλύτερο μέρος του δημόσιου χρέους, κυρίως λόγω του δανεισμού της Κύπρου από τον ΕΜΣ, το ΔΝΤ αλλά και τον δανεισμό από τη Ρωσία. Δεν απουσιάζουν και επενδυτές από τη Γερμανία, Αυστρία, Ελβετία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Το υπουργείο Οικονομικών και ειδικότερα το Γραφείο Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους, στην παρουσίασή του για τους επενδυτές για τον Ιανουάριο του 2018, αναφέρει ότι η υπερχρηματοδότηση το 2018 θα χρησιμοποιηθεί για τη διατήρηση επαρκών ταμειακών διαθεσίμων ώστε να προχρηματοδοτηθεί ένα σημαντικό μέρος του 2019. Η κύρια χρηματοδότηση θα γίνει μέσω μεσοπρόθεσμου δανεισμού ΕΜΤΝ (Ευρωπαϊκά Μεσοπρόθεσμα Γραμμάτια). Το ετήσιο σχέδιο χρηματοδότησης για το 2018 περιλαμβάνει: ανάγκες χρηματοδότησης €900 εκατ. έως €1,2 δισ., βραχυπρόθεσμα γραμμάτια δημοσίου €200 εκατ., μακροπρόθεσμα ομόλογα και δάνεια €900 εκατ., δημοσιονομικές ανάγκες (σε ταμειακή βάση) €200 εκατ. Στην παρουσίαση αναφέρεται ότι στρατηγικά, τα διεθνή ομόλογα θα συνεχίσουν να είναι το κύριο χρηματοδοτικό μέσο ενώ η εγχώρια αγορά θα συνεχίσει να χρησιμεύει ως μια δωρεάν πηγή χρηματοδότησης.


Σύμφωνα με τους στόχους που είχε θέσει το υπουργείο, η μέση ωριμότητα του εμπορεύσιμου και συνολικού χρέους επεκτάθηκε. Όσον αφορά την σύνθεση του δημόσιου χρέους, το 61% προέρχεται από επίσημα δάνεια, το 3% από ιδιωτικά δάνεια, το 24% από εξωτερικά ομόλογα, το 7% από εγχώρια ομόλογα, το 1% από γραμμάτια δημοσίου και το 3% από χρεόγραφα. Τέλος του 2017 το χρέος της γενικής κυβέρνησης ήταν €18,7 δισ. και ως ποσοστό του ΑΕΠ στο 98% εκ των οποίων 4% ήταν ρευστά περιουσιακά στοιχεία. Το βραχυπρόθεσμο χρέος ήταν 1%, σε εγχώριο νόμισμα 96%, με σταθερό επιτόκιο το 54% και με ιδιωτικές συμμετοχές το 39%. Με βάσει τον τύπο των επενδυτών, το 5% του χρέους ανήκει σε ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ταμεία, το 35% σε τράπεζες, το 25% σε επενδυτικά ταμεία και το 33% σε διαχειριστές κεφαλαίων. Σε σχέση με την γεωγραφική κατανομή των επενδυτών το 20% ανήκει σε Κύπριους, το 10% ανήκει σε επενδυτές από Γερμανία, Αυστρία και Ελβετία, το 29% σε επενδυτές από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, το 35% σε επενδυτές από το Ηνωμένο Βασίλειο, το 6% σε offshore στις ΗΠΑ.

Το υπουργείο στην παρουσίασή του σημειώνει ότι η τρέχουσα στρατηγική διαχείρισης χρέους καλύπτει το περίοδο 2016-2020, με επίκεντρο τη μακροπρόθεσμη, σταθερή πολιτική και επίσης ότι η πρόοδος μέχρι σήμερα είναι εμφανής σε όλους τους στόχους.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ