2018-01-25 21:18:53
Φωτογραφία για Κινητήρας που «σβήνει» τα μειονεκτήματα βενζίνης και ντίζελ [video]
Η Mazda είναι έτοιμη να φέρει στην παραγωγή ένα εντελώς νέο κινητήρα εσωτερικής καύσης το 2019, που θα συνδυάζει όλα τα θετικά στοιχεία των κινητήρων βενζίνης και diesel, χωρίς κανένα από τα αρνητικά. Πως θα το καταφέρνει αυτό;  Καίγοντας πολύ «φτωχό» μίγμα αέρα – βενζίνης και έχοντας πολύ μεγάλη συμπίεση, περίπου ίδια με αυτή των κινητήρων diesel.

Παρότι ο νέος αυτός κινητήρας, που ονομάζεται Skyactiv X, θα καταναλώνει βενζίνη, θα είναι 20-30% πιο οικονομικός από έναν σημερινό αντίστοιχου κυβισμού και ισχύος. Αυτό θα το καταφέρει λειτουργώντας με καύσιμο μίγμα, που θα περιλαμβάνει 29,4 μέρη αέρα και μόλις 1 καυσίμου, αντί 14,7 μέρη αέρα και 1 καυσίμου στον ίδιο όγκο, των σημερινών κινητήρων. Θα αποδίδει δηλαδή το ίδιο έργο, με πολύ περισσότερο αέρα και λιγότερο καύσιμο.

Ο Skyactiv X κινητήρας της Mazda πετυχαίνει να συνδυάζει τα χαρακτηριστικά λειτουργίας των κινητήρων βενζίνης –όπως είναι αρχική ανάφλεξη του καύσιμου μίγματος με μπουζί- και αυτών με diesel, στους οποίους η ανάφλεξη του μίγματος γίνεται λόγω υψηλής συμπίεσης και θερμοκρασίας όταν αυτό ψεκαστεί στο θάλαμο καύσης, χωρίς τη χρήση εξωτερικού σπινθήρα (μπουζί).


Με αυτό τον τρόπο, η βενζίνη αναφλέγεται αρχικά σε ένα σημείο από το μπουζί και στη συνέχεια η καύση μεταδίδεται παντού, με την ίδια ένταση όπως σε έναν κινητήρα diesel, λόγω της υψηλής θερμοκρασίας και πίεσης στο θάλαμο καύσης. Αυτό μπορεί ως αποτέλεσμα να φαίνεται απλό, ωστόσο το γεγονός ότι δεν έχει ποτέ γίνει κατορθωτό μέχρι σήμερα –λόγω της τάσης αυτανάφλεξης της βενζίνης σε αυτές τις πιέσεις πολύ πριν αυτό είναι απαραίτητο- δείχνει το μέγεθος της δυσκολίας.

Παράλληλα με τη Mazda αντίστοιχους κινητήρες, οι οποίοι χαρακτηρίζονται με την ονομασία Spark Controlled Compression Ignition Εngines, αναπτύσσουν οι Mercedes και General Motors, ωστόσο η ιαπωνική εταιρεία πιστεύει ότι θα είναι η πρώτη, το 2019, που θα είναι έτοιμη για τη μαζική του παραγωγή.

Ο συγκεκριμένος κινητήρας της Mazda χρησιμοποιεί επίσης ένα σύστημα υπερτροφοδότησης για τον εισερχόμενο αέρα, ενώ η απόδοση των πρώτων μονάδων που ήδη δοκιμάζονται εντατικά είναι περίπου 200 ίπποι από κυβισμό 2.0 λίτρων.

Ο νέας γενιάς κινητήρας της Mazda θα φέρει επίσης και μια εντελώς καινούρια πλατφόρμα, πάντα με την ονομασία Skyactiv-X, στην οποία θα βασίζεται η επόμενη γενιά του Mazda 3, έτσι όπως σκιαγραφήθηκε από το πρωτότυπο μοντέλο Kai. Αυτή η πλατφόρμα θα επιτρέπει εκτός από τη χρήση συμβατικών κινητήρων και αυτή υβριδικών ή ηλεκτρικών μονάδων.

Δυστυχώς η Mazda, τέσσερα χρόνια μετά την πτώχευση και παύση των εργασιών της εταιρείας που την αντιπροσώπευε στην Ελλάδα, παραμένει απούσα παρά το γεγονός ότι τόσο η γκάμα, όσο επίσης η τεχνολογία και η αξιοπιστία των μοντέλων της θα μπορούσαν να της εξασφαλίσουν μια εξαιρετικά συμπαθητική εμπορική πορεία.
Πηγή Tromaktiko
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ