2018-01-28 15:27:24
Φωτογραφία για Ποια ποτά ανεβάζουν το ουρικό οξύ;
Το ουρικό οξύ είναι μια ουσία η οποία παράγεται από τον οργανισμό μας κατά την αποδόμηση των πουρινών και αποβάλλεται από αυτόν μέσω των ούρων.

Αυξημένα επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα μπορεί να συνδέονται με την εμφάνιση ουρικής αρθρίτιδας (ποδάγρας), νεφρολιθιάσεων ακόμη και με νεφροπάθειες, υπέρταση και καρδιοπάθειες.

Η ουρική αρθρίτιδα υπολογίζεται ότι «χτυπά» τους άνδρες σε αναλογία 5:1, ενώ τα θύματά του πολλαπλασιάζονται όταν το ισχυρό φύλο διανύει την πέμπτη δεκαετία της ζωής τους.

Οι πουρίνες, όμως, δεν βρίσκονται μόνο σε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες αλλά και σε μερικά καθημερινά ποτά. Δείτε ποια είναι αυτά:

Μπύρα

Η μπύρα περιέχει μεγάλη ποσότητα πουρινών και έχει συνδεθεί επιστημονικά με συμπτώματα ουρικής αρθρίτιδας. Πρόσφατη επιστημονική μελέτη έδειξε ότι οι ασθενείς που κατανάλωναν 350 ml μπύρας ημερησίως ήταν 1,5 φορές πιο πιθανό να έχουν ουρική αρθρίτιδα σε σύγκριση με εκείνους που δεν κατανάλωναν καθόλου μπύρα.


Αλκοόλ

Εκτός από την μπύρα, γενικά το αλκοόλ απαγορεύεται δια ροπάλου, αφού αναγκάζει τα νεφρά να αποβάλλουν αλκοόλη αντί να για ουρικό οξύ. Έτσι αυξάνονται οι τιμές στο αίμα, με συνέπεια να εκδηλώνεται σχεδόν αμέσως ουρική αρθρίτιδα.

Αναψυκτικά

Μελέτες έχουν δείξει διάφορα ζαχαρούχα αναψυκτικά ενοχοποιούνται για την εμφάνιση της ουρικής αρθρίτιδας. Όπως εξάλλου έδειξε σχετική μελέτη μόνο ένα ζαχαρούχο αναψυκτικό την ημέρα είναι αρκετό για να διπλασιάσει τον κίνδυνο μιας γυναίκας να αναπτύξει ουρική αρθρίτιδα σε σύγκριση με γυναίκες που κατανάλωναν ένα αναψυκτικό ανά μήνα.

Χυμός πορτοκάλι

Εκτός από τους ζαχαρούχους χυμούς ακόμα και οι φυσικοί χυμοί, όπως ο φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκαλιού, μπορεί να αποτελέσουν παράγοντα κινδύνου εκδήλωσης ουρικής αρθρίτιδας. Έρευνες δείχνουν ότι οι χυμοί με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας. Να σημειωθεί εδώ ότι η φρουκτόζη είναι ένα σάκχαρο που προστίθεται τεχνητά στα αναψυκτικά, αλλά υπάρχει με φυσικό τρόπο στο χυμό του πορτοκαλιού.

Πηγή: healthreport.gr
_
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ