2018-01-30 11:51:22
Φωτογραφία για Status-6 : Η πυρηνοκίνητη τορπίλη μεγάλης εμβέλειας, πυρηνικού πλήγματος της Ρωσίας
Μια νέα πυρηνοκίνητη τορπίλη υψηλής ταχύτητας και μεγάλης εμβέλειας που μπορεί να... μεταφέρει όχημα με πολλαπλές πυρηνικές κεφαλές ισχύος 100 Μεγατόνων, διαθέτει η Ρωσία σύμφωνα με έγγραφο του Αμερικανικού Πενταγώνου που διέρρευσε στον τύπο.

Η νέα τορπίλη λειτουργεί αυτόνομα φέρει πολλαπλές πυρηνικές κεφαλές και αποτελεί μέρος της προσπάθειας της Μόσχας να εκσυγχρονίσει το πυρηνικό της οπλοστάσιο συμπεριλαμβανομένων των βαλλιστικών πυραύλων των υποβρύχια εκτοξευόμενων διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων και των αερο-εκτοξευόμενων πυραύλων cruise και όπως φαίνεται και νέων πρωτότυπων οπλικών συστημάτων.

Την περίοδο αυτή η Ρωσία αναπτύσσει τον νέο βαρύ διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο RS-28 Sarmat, το υπερηχητικό όχημα διολίσθησης για την μεταφορά πυρηνικής κεφαλής βαλλιστικού πυραύλου Yu-71 και μια νέα τορπίλη υψηλής ταχύτητας.

Η συγκεκριμένη τορπίλη σχεδιάστηκε από το γραφείο Rubin και ονομάζεται επίσημα από την Ρωσία Status-6 Ocean Multipurpose System, ενώ το σύστημα είναι γνωστό και ως “Kanyon”.


Η ύπαρξη της συγκεκριμένης τορπίλης έγινε γνωστή στην Δύση το 2015.

Σύμφωνα με δυτικούς στρατιωτικούς αναλυτές η τορπίλης Status-6 θα μπορεί να εξαπολυθεί από δύο υποβρύχια του Ρωσικού Ναυτικού, το KC-139 Belgorod (Project 09852) το οποίο βασίζεται στα υποβρύχια κλάσης Oscar II και το οποίο θα φέρει όταν παραδοθεί το 2018 συνολικά έξι τορπίλες Status-6 στην θέση των 24 πυραύλων SS-N-19 Shipwreck που κανονικά φέρει.

Το δεύτερο υποβρύχιο που μπορεί να φέρει την νέα τορπίλη, είναι το Project 09851 Khabarovsk, το οποίο θα παραδοθεί στο Ρωσικό Ναυτικό το 2020 και θα φέρει επίσης έξι τορπίλες τύπου Status-6.

Η νέα τορπίλη μπορεί να διανύσει απόσταση μέχρι και 10.000 χλμ ή να ταξιδεύει για 100 ώρες (πάνω από 4 ημέρες) χάρις στον μικρό πυρηνικό αντιδραστήρα που διαθέτει, ο οποίος δίνει ενέργεια σε ένα κινητήρα pump-jet.

Οι διαστάσεις της τορπίλης είναι, μήκος 24 μέτρα, διάμετρος 1,6 μέτρα, η μέγιστη ταχύτητα που μπορεί να επιτύχει είναι 54 κόμβοι, το μέγιστο βάθος που μπορεί να φτάσει είναι 1.000 μέτρα, ενώ η πυρηνική κεφαλή που φέρει, μόλις ενεργοποιηθεί μπορεί να προκαλέσει ένα τσουνάμι 500 μέτρων.

Η τορπίλη έχει σχεδιαστεί για να καταστρέψει σημαντικές παράκτιες εγκαταστάσεις και υποδομές του αντιπάλου, παράκτιες πόλεις ναυστάθμους λιμάνια κλπ. μολύνοντας παράλληλα την ευρύτερη περιοχή, αφού η πολεμική κεφαλή της τορπίλης περιέχει και cobalt-60 το οποίο απελευθερώνεται μετά την πυροδότηση.

Η τορπίλη σύμφωνα με δυτικούς αναλυτές δεν μπορεί να εντοπιστεί ούτε να αναχαιτιστεί από πυροβόλα laser ή railgun λόγω της υψηλής ταχύτητας με την οποία ταξιδεύει και το μεγάλο βάθος κατάδυσης που μπορεί να επιτύχει.

Όπως αναφέρουν Αμερικανικές πηγές η νέα τορπίλη δοκιμάστηκε τον Νοέμβριο του 2016 από το υποβρύχιο δοκιμών κλάσης Sarov, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις η αναπτυξή της συνεχίζεται.
Πηγή
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ