2018-02-12 20:36:52
Φωτογραφία για Βραδέτο: Η περίφημη Σκάλα στο πιο απομακρυσμένο από τα Ζαγοροχώρια [video]
Σε υψόμετρο 1.340 μέτρων και πιο ψηλά από τα υπόλοιπα Ζαγοροχώρια, ανάμεσα σε δέντρα και απότομα βράχια, στέκει αγέρωχο το χωριό Βραδέτο του δήμου Ζαγορίου.

Ήσυχο και γαλήνιο -καθώς είναι απομακρυσμένο-, αλλά ταυτόχρονα επιβλητικό, με τον γκρεμό που βρίσκεται απέναντί του να προκαλεί δέος, το Βραδέτο αποτελεί έναν από τους πιο όμορφους προορισμούς στο όρος Ζαγόρι, στην Ήπειρο.

Σύμφωνα με αναφορές ντόπιων, το Βραδέτο συγκροτήθηκε σε οικισμό περί το 1660.

Ανάμεσα στο χωριό και το Καπέσοβο υπάρχει η περίφημη Σκάλα του Βραδέτου, η κατασκευή της χρονολογείται στις αρχές του 18ου αιώνα.

Πρόκειται για ένα πετρόχτιστο μονοπάτι που συνδέει το Βραδέτο με το Καπέσοβο, οι εργασίες για την κατασκευή του οποίου διήρκεσαν περίπου 20 χρόνια.

Αν και το υψόμετρό του το κάνει απόμακρο, ο νότιος προσανατολισμός του Βραδέτου δεν επιτρέπει μεγάλες χιονοσκεπείς περιόδους, ενώ το «καθυστερημένο» καλοκαίρι επιτρέπει την βόσκηση ως αργά το Οκτώβριο, ευνοώντας την κτηνοτροφία.


Η κεντρική εκκλησία του Βραδέτου, η «Γέννηση της Θεοτόκου», είναι χτισμένη προ περίπου δύο αιώνων και γιορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου, με το τριήμερο πανηγύρι της να είναι ονομαστό σε ολόκληρο τον νομό Ιωαννίνων.

Πέρα από τη Σκάλα, το ενδιαφέρον των τουριστών στην ευρύτερη περιοχή μαγνητίζει η Μπελόη, τοποθεσία στην άκρη της χαράδρας του Βίκου, αλλά και Δρακολίμνη, λίμνη ψηλά στην Τύμφη, στα όρια των περιοχών του Βραδέτου και του Πάπιγκου.

Βίντεο από epirustravel.eu
Πηγή Tromaktiko
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ