2018-02-16 15:25:15
Φωτογραφία για Κοτζιάς: Με «Μακεδονία» το όνομα των Σκοπίων
«Είναι το Άνω Μακεδονία, Βόρεια Μακεδονία, Μακεδονία του Βαρδάρη, Μακεδονία Μπαρντάσκι», μόνο ζητούμενο σε ποια γλώσσα θα διαβάζεται, είπε..                                           

Το άρθρο συνεχίζεται μετά τη διαφήμιση:

Παραμένει η ένταση στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά σε συνέντευξή του να προειδοποιεί ότι η Ελλάδα δεν θα απαντήσει ξανά ειρηνικά σε ένα παρόμοιο επεισόδιο όπως το πρόσφατο με το τουρκικό πλοίο που χτύπησε πλοίο του Λιμενικού στα Ίμια.

Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στο Αντώνη Σρόιτερ και την εκπομπή «Αυτοψία» ότι «σε αυτή την περίπτωση έφτασε στην κόκκινη γραμμή και με κάποια έννοια την προσπέρασε…  και τους είπαμε ότι δεν θα υπάρξει ξανά τέτοια ειρηνική ας το πούμε συμπεριφορά από την ελληνική πλευρά».

Αφού ξεκαθάρισε «τα Ίμια είναι ασφαλώς ελληνικά» προειδοποίησε την Τουρκία «μην ανοίξετε τις γκρίζες ζώνες, διότι αν ανοίξουμε την υπόθεση των γκρίζων ζωνών, με βάση το διεθνές δίκαιο, όχι μόνο  έχετε άδικο Θα έχετε και απώλεια…».


Όσον αφορά το Σκοπιανό ο Νίκος Κοτζιάς επέμεινε ότι μέσα στο Φεβρουάριο θα δώσει το σχέδιο συμφώνου έκτασης 20 σελίδων στο οποίο υποστηρίζει ότι θα περιλαμβάνεται και «ένα μεγάλο κεφάλαιο για τον αλυτρωτισμό» προσθέτοντας ότι το Σύνταγμα των Σκοπίων δεν μπορεί να αλλάξει εδώ και τώρα.

Μιλώντας ειδικά για τις προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι όσον αφορά το όνομα της ΠΓΔΜ ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «είναι Άνω Μακεδονία, είναι Βόρεια Μακεδονία, είναι Μακεδονία του Βαρδάρη, είναι Μακεδονία Μπαρντάσκι.

Υπάρχει μια συζήτηση όμως εκεί. Το όνομα θα είναι λατινικό, θα είναι στα αγγλικά ας πούμε, και μετά εν δυνάμει να μεταφράζεται σε όλες τις γλώσσες. Αυτό νομίζω ότι θα είναι που θα επιθυμούσανε οι Σκοπιανοί.

Η δικιά μου επιθυμία είναι λίγο πιο σύνθετη. Θα ήθελα να είναι ένα όνομα που ήδη ηχητικά και όπως το βλέπει κανείς θα αντιλαμβάνεται ότι είναι κάποια άλλη Μακεδονία, γεωγραφική οντότητα, όχι ιστορική, κληρονομία, από την ελληνική Μακεδονία».
eglimatikotita
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ