2018-02-17 09:49:09
Φωτογραφία για Πώς οι κατασκευαστές όπλων στις ΗΠΑ πλουτίζουν από τα μακελειά
Στα χρηματιστήρια ισχύουν ορισμένοι αμετάβλητοι νόμοι, κι ένας απ’ αυτούς λέει ότι όταν αυξάνεται η ζήτηση για τα προϊόντα μιας εταιρείας, τότε συμπαρασύρει προς τα πάνω και την τιμή της μετοχής της.

Αυτό, όμως, οδηγεί μερικές φορές σε αλλόκοτες, από ηθικής άποψης, καταστάσεις, όπως για παράδειγμα τα τελευταία 24ωρα στις ΗΠΑ: το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης τήρησε χθες Πέμπτη πριν την έναρξη της συνεδρίασης ενός λεπτού σιγή για τα θύματα του μακελειού στο λύκειο της Φλόριντα, αλλά την προηγουμένη, όταν η τραγική είδηση έφθασε στις αγορές, οι μετοχές των κατασκευαστών όπλων έκαναν ράλι!

Οι μετοχές της Sturm Ruger & Company και της φίρμας Vista Outdoor, που κατασκευάζει πυρομαχικά και διόπτρες σημείωσαν άνοδο 2,8%, της American Outdoor Brands, μητρικής της Smith & Wesson, 5,6%.

Ο 19χρονος μακελάρης Νίκολας Κρουζ σκότωσε 17 άτομα και τραυμάτισε δεκάδες άλλα οπλισμένος μ’ ένα ημιαυτόματο τουφέκι εφόδου AR-15, το «δημοφιλέστερο τουφέκι της Αμερικής», όπως το έχει χαρακτηρίσει το λόμπι των κατασκευαστών όπλων, η National Rifle Association (NRΑ).


Ημιαυτόματο τουφέκι εφόδου AR-15, σαν κι αυτό που χρησιμοποίησε ο μακελάρης της Φλόριντα, Νίκολας Κρουζ (Φωτογραφία: Wikipedia)

Δεν είναι πάντως πρωτοφανές να ανεβαίνουν οι μετοχές των αμερικανικών βιομηχανιών όπλων μετά από κάποιο μακελειό. Κάτι ανάλογο έγινε μετά το λουτρό αίματος του Οκτωβρίου στο Λας Βέγκας, μετά την επίθεση σε nightclub στο Λιτλ Ροκ του Άρκανσο τον περασμένο Ιούνιο, μετά το φόνο 14 ατόμων από δύο μουσουλμάνους στο Σαν Μπερνταντίνο τον Δεκέμβριο του 2015. Ενώ τον Ιούνιο του 2016 μετά τη δολοφονική επίθεση με τους 49 νεκρούς και τους 58 τραυματίες σε νυκτερινό κέντρο του Ορλάντο, ο Τομ Ενγκλ, ιδιοκτήτης του καταστήματος όπλων Hunter’s Warehouse πούλησε σχεδόν 30.000 τουφέκια AR-15.

Όπως ο ίδιος εξήγησε δεν είναι τα μακελειά που κάνουν τους ανθρώπους να σπεύσουν να αγοράσουν όπλα για να προστατευτούν, αλλά ο φόβος αυστηροποίησης της νομοθεσίας περί οπλοκατοχής. «Δεν ωθούν τις πωλήσεις όπλων οι επιθέσεις αυτές. Αλλά όταν η κυβέρνηση αρχίζει να συζητά για την απαγόρευση συγκεκριμένων όπλων. Όταν οι άνθρωποι χάνουν το δικαίωμα να αγοράσουν ένα συγκεκριμένο όπλο ή ειδικό τύπο όπλου, τότε τρέχουν να τα πάρουν», είπε.

Δύο πράγματα συμβαίνουν πάντοτε αυτόματα στις ΗΠΑ μετά από ένα μακελειό: πρώτον βγαίνουν διάφοροι πολιτικοί στα κανάλια και τις εφημερίδες και ζητούν αυστηρότερη νομοθεσία για τα όπλα, όπως απαγόρευση της πώλησης αυτόματων όπλων και ενισχυμένους ελέγχους για το παρελθόν, το ποινικό μητρώο, την ψυχική υγεία κ.ο.κ των υποψήφιων αγοραστών. Και δεύτερον, αυτό που συμβαίνει τελικά είναι ότι αντί να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα, η σχετική νομοθεσία χαλαρώνει, ειδικά τώρα με τον Ντόναλντ Τραμπ, που θεωρεί ότι τα μακελειά θα αποτρέπονταν αν διέθεταν περισσότεροι άνθρωποι όπλα για να αμύνονται.

Όταν ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος κέρδισε τις εκλογές κι έστειλε ένα σαφές μήνυμα ότι θα αντιταχθεί στις προσπάθειες αυστηροποίησης της νομοθεσίας περί οπλοκατοχής, οι τιμές των μετοχών των κατασκευαστών όπλων υποχώρησαν, αφού οι επενδυτές δεν ανέμεναν αύξηση των πωλήσεων λόγω του φόβου ενίσχυσης της εποπτείας.

Τα κέρδη που σημείωσαν προχθές οι κατασκευαστές όπλων μάλλον θα είναι προσωρινά. Κι αυτό γιατί αρκετά στελέχη των Ρεπουμπλικανών στο κογκρέσο, όπως ο πρόεδρος της Βουλής Πολ Ράιαν -που έλαβε πάνω από 170.000 δολάρια από την National Rifle Association το 2016- έσπευσαν να «καθησυχάσουν» το κοινό ότι το τελευταίο μακελειό δεν πρόκειται να επηρεάσει τη νομοθεσία περί οπλοκατοχής...
Πηγή
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ