2018-02-17 14:28:13
Φωτογραφία για Ηλεία: Με τον εφιάλτη της πλημμύρας ζουν στα Μακρίσια – Δυσαρέσκεια για τη βλάβη του αντλιοστασίου του ΓΟΕΒ Πηνειού – Αλφειού
Με σοβαρή καταστροφή απειλούνται οι καλλιεργητές των Μακρισίων, αφού ούτε χθες... επιδιορθώθηκε η βλάβη στις αντλίες του αντλιοστασίου στον Αλφειό. Ήδη αρκετά χωράφια έχουν πλημμυρίσει, ενώ κάθε λεπτό κυλά εις βάρος των κατοίκων της περιοχής, διότι συσσωρεύεται όγκος υδάτων χωρίς να υπάρχει τρόπος αποσυμφόρησης.

Όπως δήλωσε στην εφ. «Πατρίς» ο αντιδήμαρχος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, Γιάννης Δάγκαρης, χθες και προχθές έγιναν προσπάθειες από συνεργεία του ΓΟΕΒ Πηνειού-Αλφειού, αλλά χωρίς επιτυχία. Πλέον οι εργασίες θα ξεκινήσουν ξανά από την ερχόμενη Τρίτη, γεγονός που σημαίνει ότι για τρεις ημέρες οι κάτοικοι της περιοχής θα ζουν με τον φόβο της πλημμύρας και της καταστροφής της περιουσίας τους «Είναι τραγωδία αυτό που συμβαίνει, ισοδυναμεί με καταστροφή. Έχουν πλημμυρίσει εκτάσεις που είναι έτοιμες για καλλιέργεια. Όσο περνάνε οι ώρες, η στάθμη του νερού θα ανεβαίνει και δεν έχει διέξοδο πουθενά. Τα νερά είναι “εγκλωβισμένα”. Eίχε γίνει στο παρελθόν ένα τεχνικό έργο από την Περιφέρεια, αλλά είχε κατασκευαστεί με την προοπτική να μεταφέρει τα νερά από τη λίμνη στον Αλφειό στην ακραία περίπτωση», τόνισε ο κ. Δάγκαρης προσθέτοντας ότι σε συνεννόηση με τον δήμαρχο έγινε μια καθαριότητα αλλά το νερό μπορεί να φυγει μονο με την άντληση.


«Οι κινητήρες είναι κατεστραμμένοι και προσπαθούν να σναρμολογήσουν τη μία από τις τρεις αντλίες, αλλά δεν τα έχουν καταφέρει. Όμως κάθε στιγμή που κυλά, ο όγκος των υδάτων αυξάνεται, ακόμα κι αν δεν έχουμε ακραίες καιρικές συνθήκες. Από όσο με ενημέρωσαν, θα συνεχίσουν από Τρίτη την προσπάθεια», είπε ο κ. Δάγκαρης, επισημαίνοντας ότι είναι κατανοητή η προσπάθεια που καταβάλλει ο ΓΟΕΒ Πηνειού-Αλφειού, αλλά και ότι θα έπρεπε να έχει αναζητηθεί άλλος τρόπος για την επίλυση του προβλήματος.

«Έχω συνεργασία με τους εργαζόμενους του ΓΟΕΒ και κατανοώ τις προσπάθειες που καταβάλλουν, αλλά θεωρώ ότι θα έπρεπε να επιλέξει ο οργανισμός άλλη τακτική για την επισκευή της βλάβης όπως π.χ. η συνεργασία με ιδιώτη», σχολίασε ο κ. Δάγκαρης.

Αναγκαιότητα η νέα αντιπλημμυρική παρέμβαση

Ο πρόεδρος της ΤΚ Μακρισίων, Πάνος Γριβάκης, δήλωσε στην εφ. «Πατρίς» ότι αν δεν επιδιορθωεί το συντομότερο δυνατόν η βλάβη στο αντλιοστάσιο, κινδυνεύει η αγροτική παραγωγή των κατοίκων από την πλημμύρα.

«Εφιστώ την προσοχή σε όλους τους κατοίκους που έχουν τις αγροικίες τους γύρω από τη λεκάνη του αντλιοστασίου να απομακρύνουν τα ζώα, τα πουλιά και αγροτικά μηχανήματα. Εντός του διημέρου τα νερά θα ανέβουν απειλητικά και ο κόσμος έχει προβεί σε λιπανση στα σιτηρά και σε δενδρώδεις καλλιέργειες. Τίθεται σε κίνδυνο το φυτικό κεφάλαιο και όλα τα έξοδα των παραγωγών πάνε στράφι», επισήμανε στην εφ. «Πατρίς» ο κ. Γριβάκης.

Ο πρόεδρος του ΓΟΕΒ Πηνειού-Αλφειού, Νίκος Φάμελος, δήλωσε στην εφ. «Πατρίς» ότι καταβάλλονται διαρκείς προσπάθειες για να λυθεί το πρόβλημα, ενώ έχει ήδη μεταφέρει στον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, Γ. Γεωργιόπουλο, το αίτημα του οργανισμού για την κατασκευή ενός σωληνωτού αγωγού που θα λύνει το πρόβλημα, για να σταματήσει τη λειτουργία του το αντλιοστάσιο.

«Ο ΓΟΕΒ έχει προχωρήσει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και παρά τα οικονομικά του προβλήματα σε όλες τις ενέργειες αποκατάστασης των αντλιών, αλλά δυστυχώς δεν είναι εφικτό να γίνει αυτό σε μία μέρα. Δεν έχει σχέση η υπερχείλιση του ποταμού με το αντλιοστάσιο. Είναι για μια μικρή περιοχή, δεν είναι για να μεταφέρει τα νερά που διαφεύγουν από το ποτάμι. Τα νερά που διαφεύγουν από ψηλά από το ποτάμι και μπαίνουν αριστερά από την υπερχείλισή του δεν μπορεί να τα σηκώσει το αντλιοστάσιο, δεν μπορεί να διευθετήσει μεγάλες ποσότητες. Ακόμα κι αν είχαμε όμως κι άλλα αντλιοστάσια, πάλι το νερό θα κάνει κύκλο», εξήγησε στην εφ. «Πατρίς» ο κ. Φάμελος.
Πηγή
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ