2018-02-21 11:16:21
Φωτογραφία για Οι δυσκολίες του Στρατιωτικού επαγγέλματος και η απόφαση για είσοδο στις Στρατιωτικές Σχολές μέσω του 5ου κλάδου
Του Αντιστρατήγου ε.α Λάμπρου Τζούμη

Μέσα στον κυκεώνα των προβλημάτων που έχουν προκύψει από τη διαχείριση ζητημάτων εξωτερικής πολιτικής, ο ΥΕΘΑ ανακοίνωσε ένα θέμα, το οποίο εκ πρώτης όψεως θεωρείται ήσσονος σημασίας, όμως ενδέχεται να προσθέσει μια ακόμα παθογένεια στις ΕΔ. Αυτό σχετίζεται με τον τρόπο εισαγωγής των υποψηφίων στις Στρατιωτικές Σχολές.

Ο κ. Καμμένος, προφανώς ύστερα από εισηγήσεις, έκρινε ότι η δημιουργία νέας κατεύθυνσης στο Λύκειο, την οποία θα ακολουθούν αποκλειστικά οι υποψήφιοι των Στρατιωτικών Σχολών, θα έχει ως αποτέλεσμα την εισαγωγή υποψηφίων που αγαπούν το στρατιωτικό επάγγελμα και θα αποφευχθούν οι περιπτώσεις της «κατά τύχη» εισαγωγής. Παρά το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει διευκρινισθεί πλήρως το καθεστώς και το σύστημα που θα εφαρμοσθεί, θα πρέπει να επισημάνουμε κάποια σημεία που φανερώνουν ότι η συγκεκριμένη, προσέγγιση του προβλήματος ίσως να οδηγήσει σε λανθασμένες επιλογές.


Σίγουρα, ο υφιστάμενος τρόπος εισαγωγής οδηγεί στις Ε.Δ. κάποια στελέχη που δεν τρέφουν καμία αγάπη για το στρατιωτικό επάγγελμα και αυτό γιατί πολλοί υποψήφιοι συμπληρώνουν το μηχανογραφικό με μεγάλο αριθμό σχολών, προκειμένου να μην «μείνουν έξω». Όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι σημερινοί υποψήφιοι, σε περίπτωση που εισαχθούν στις Στρατιωτικές Σχολές και αλλάξουν άποψη, έχουν τη δυνατότητα να παραιτηθούν και να ξανασυμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους για κάποια άλλη σχολή της επιθυμίας τους.

Αυτοί όμως που θα ακολουθήσουν τη συγκεκριμένη κατεύθυνση, ακόμα και αν μετανιώσουν για την επιλογή τους, δεν θα έχουν εναλλακτική λύση, με δεδομένο ότι τα μαθήματα που θα διδάσκονται θα είναι στρατιωτικής φύσεως. Θα παραμείνουν στις ΕΔ και ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί την ποιότητα των υπηρεσιών που θα προσφέρουν. Πέραν αυτού, ο επιχειρούμενος τρόπος εισαγωγής δεν διασφαλίζει ότι το κίνητρο των υποψηφίων είναι αποκλειστικά η κλίση προς το στρατιωτικό επάγγελμα. Είναι γνωστό άλλωστε, ότι μεγάλος αριθμός υποψηφίων προβαίνει στην επιλογή του στρατιωτικού επαγγέλματος, υπό το βάρος άλλων παραγόντων (άμεση επαγγελματική αποκατάσταση, οικογενειακές πιέσεις κλπ). Αυτούς τους παράγοντες δεν μπορεί να τους εξαλείψει ο νέος τρόπος εισαγωγής.

Αν ο κ. Καμμένος επιθυμεί πραγματικά να θεραπεύσει αυτή την παθογένεια του συστήματος, πρέπει να κινηθεί σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση. Δεν πρέπει να καταργήσει το ισχύον σύστημα εισαγωγής, το οποίο επιλέγει τους άριστους, αλλά να δημιουργήσει φορείς, οι οποίοι στα πλαίσια του επαγγελματικού προσανατολισμού θα παράσχουν ενημέρωση στους μαθητές των Λυκείων σχετικά με το στρατιωτικό επάγγελμα.

Οι μαθητές σήμερα ενημερώνονται σχετικά με τις Στρατιωτικές Σχολές από ενημερώσεις κατά τη διάρκεια επισκέψεων σε Μονάδες και υπηρεσίες των Ενόπλων Δυνάμεων είτε μέσω της πύλης επαγγελματικού προσανατολισμού του Υπουργείου Παιδείας. Ενδεικτικό της ενημέρωσης που παρέχεται, διαπιστώνουμε από μια επίσκεψη στην ιστοσελίδα επαγγελματικού προσανατολισμού που αναφέρεται στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων http://www.mysep.gr/?p=14206 ή στη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών http://www.mysep.gr/?p=14224.

Παρά το γεγονός ότι γίνεται αναφορά στις προοπτικές του επαγγέλματος δεν υπάρχει οποιαδήποτε αναφορά στις δυσκολίες και ιδιαιτερότητες που αντιμετωπίζει ένας Αξιωματικός ή Υπαξιωματικός του Στρατού. Ένας νέος που πρόκειται να ακολουθήσει το στρατιωτικό επάγγελμα θα πρέπει να γνωρίζει, τα προβλήματα που πρόκειται να αντιμετωπίσει. Μερικά των οποίων είναι:

► Απαιτείται προσαρμογή σε κλίμα αυστηρής ιεραρχίας και πειθαρχίας, στο πνεύμα των οποίων στηρίζεται η δομή των Ε.Δ. Οι συνθήκες εκτέλεσης της εργασίας είναι συχνά δύσκολες και απαιτούν τη διεξαγωγή της εκτός γραφείου και πολύωρη παραμονή ή διαβίωση στην ύπαιθρο κάτω από κακές καιρικές συνθήκες, εκτιθέμενος σε κινδύνους για τη σωματική ακεραιότητα ή ακόμα και τη ζωή του.

► Τα καθήκοντα που θα αναλάβει συνεπάγονται μεγάλη ευθύνη, γιατί είναι υπεύθυνος για την εφαρμογή διαταγών που αφορούν την εύρυθμη λειτουργία και κατάλληλη προετοιμασία του τμήματος που διοικεί στην ειρήνη και την εκτέλεση των σχεδίων κατά τη διάρκεια πολεμικών επιχειρήσεων.

► Μέρες εορτών ή ακόμα και κατά τη διάρκεια ασθενειών συγγενικών του προσώπων θα απαιτηθεί να είναι μακριά από την οικογένεια του, γιατί θα εκτελεί υπηρεσία σε κάποιο φυλάκιο του Έβρου ή των νησιών του Αιγαίου.

► Οι απολαβές που η πολιτεία έχει θεσμοθετήσει για τα στελέχη των Ε.Δ. δεν επαρκούν για επίλυση βασικών βιοποριστικών προβλημάτων, με αποτέλεσμα κάποιες φορές να απαιτείται η αναζήτηση δεύτερης εργασίας για αντιμετώπιση προβλημάτων επιβίωσης.

► Λόγω των μεταθέσεων και συχνών μετακινήσεων θα υπάρξουν σημαντικές συνέπειες για την κοινωνική, οικονομική και την οικογενειακή του ζωή (προσαρμογή των παιδιών σε νέο σχολικό περιβάλλον, μη δυνατότητα κατάλληλης ενισχυτικής φροντιστηριακής εκπαίδευσης, δυσκολίες συνυπηρέτησης συζύγου και εύρεσης εργασίας αν είναι ιδιωτικός υπάλληλος, κ.λπ).

Όταν λοιπόν οι υποψήφιοι θα είναι πλήρως ενημερωμένοι για τις προοπτικές και τα προβλήματα, η επιλογή τους θα είναι συνειδητή. Πέραν αυτών, αν ο κ. Καμμένος ενδιαφέρεται πραγματικά για την επαγγελματική αναβάθμιση των στελεχών, θα πρέπει να πάρει σημαντικές πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων των Στρατιωτικών Σχολών. Θα πρέπει να προβεί σε αντικατάσταση των παρωχημένων δογμάτων και τρόπων εκπαίδευσης, με τέτοια που να ανταποκρίνονται στην αντιμετώπιση των νέων μορφών απειλών.

Και αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τη δημιουργία συνεργειών με προηγμένες στρατιωτικές σχολές του εξωτερικού, με τη συγκρότηση επιτροπών που θα ασχολούνται με την αξιοποίηση των διδαγμάτων (lessons learned) από συμμαχικές επιχειρήσεις, με τη στελέχωση των σχολών με αξιωματικούς που έχουν εμπειρίες αλλά και το κατάλληλο γνωστικό υπόβαθρο και τέλος, με τη συμμετοχή των σπουδαστών σε εθνικές και συμμαχικές ασκήσεις. Επιπλέον, είναι απαραίτητη η στενή συνεργασία των στρατιωτικών σχολών με ελληνικά και ξένα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και Ερευνητικά Κέντρα, έτσι ώστε οι σπουδαστές να επωφελούνται από την επικαιροποιημένη γνώση και τις σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις.

Όλα αυτά όμως απαιτούν όραμα, οργάνωση, οικονομικούς πόρους, αλλά, κυρίως, επίπονες προσπάθειες και ο κ. Καμμένος, πέρα από τα πυροτεχνήματα που εκτοξεύει, δεν μας πείθει ότι ενδιαφέρεται πραγματικά για την αναβάθμιση των Στρατιωτικών Σχολών.
staratalogia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ