2018-02-22 22:41:42
Φωτογραφία για Άτυπη σύνοδος κορυφής: Επί τάπητος η προκλητικότητα της Τουρκίας σε Κύπρο και Αιγαίο
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συναντάται απόψε με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη προκειμένου Αθήνα και Λευκωσία να συντονίσουν τις κινήσεις τους

Η Άτυπη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, των 27 κρατών – μελών, την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες, θα ασχοληθεί αφενός με θεσμικά ζητήματα για την πορεία της Ένωσης και αφετέρου με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο για την περίοδο μετά το 2020.

Ο Πρωθυπουργός θα έχει απόψε το βράδυ συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα και τις εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ.Σημειώνεται ότι ο Κύπριος Πρόεδρος θα ενημερώσει αύριο τη Σύνοδο για τις σχετικές εξελίξεις και ο Έλληνας Πρωθυπουργός πρόκειται να τοποθετηθεί επί του ζητήματος εκφράζοντας τη στήριξη στις ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας και την υποχρέωση να διαφυλαχθούν τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Θα αναφερθεί επίσης στην προκλητική τουρκική στάση στο Αιγαίο και στις ευρωτουρκικές σχέσεις.


Επίσης αύριο, Παρασκευή, πέραν των εργασιών της συνόδου που θα ξεκινήσουν το μεσημέρι, ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα έχει σειρά επαφών κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στις Βρυξέλλες.

Μεταξύ αυτών, με τον Γάλλο Πρόεδρο Μακρόν, τον Ιταλό πθ Τζεντιλόνι (μαζί με τον Κύπριο Πρόεδρο Αναστασιάδη), ενώ θα υπάρξουν συνάντησεις Τσίπρα – Μέρκελ – Μπορίσοφ - Γιούνκερ (επί τάπητος ευρωτουρκικές σχεσεις και μεταναστευτικό) και Τσίπρα-Μογκερίνι (επί τάπητος Τουρκία, πΓΔΜ, Αλβανία).

Σημειώνεται ότι πριν την έναρξη των εργασιών της Συνόδου, θα διεξαχθεί Διεθνής Διάσκεψη Υψηλού Επιπέδου για το Σαχέλ, με τη συμμετοχή και του Έλληνα Πρωθυπουργού, η οποία διεξάγεται ώστε να ενισχύσει τις διεθνείς προσπάθειες, στις οποίες έχει κρίσιμο ρόλο η ΕΕ, που σχετίζονται με την παροχή πολιτικής στήριξης, καθώς και την ασφάλεια και την ανάπτυξη στο Σαχέλ.

Τέλος, με την επιστροφή του στην Αθήνα ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί το Σάββατο στο Μέγαρο Μαξίμου με αντιπροσωπεία του Αμερικανικού Κογκρέσου, με τη συμμετοχή μεταξύ άλλων και του κ. Lindsay Graham, ο οποίος είναι ο ισχυρός άνδρας των Ρεπουμπλικανών σε ζητήματα άμυνας και εξοπλισμών. Η ατζέντα των συζητήσεων θα περιλαμβάνει τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, το ονοματολογικό και την Τουρκία.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ