2018-02-23 07:25:11
Φωτογραφία για Κύπρος: Χωρίς άδεια κυκλοφορίας χιλιάδες οχήματα
Δεκαπέντε μόλις μέρες απομένουν από την περίοδο 70 ημερών που δίδεται για ανανέωση αδειών κυκλοφορίας για το 2018 και μέχρι προχθές ανανεώθηκαν οι άδειες κυκλοφορίας σε ποσοστό μόνο 44,3% των οχημάτων που πρέπει να καταβάλουν τα απαραίτητα τέλη.

Τα στοιχεία του «Φ» δείχνουν ότι όταν η περίοδος ανανέωσης αδειών κυκλοφορίας ήταν ένας μήνας ποσοστό περίπου 30% έμενε τις τελευταίες μέρες για ανανέωση αδειών κυκλοφορίας. Όταν η περίοδος έγινε 37 μέρες, πάλι 30% έμενε τις τελευταίες μέρες. Όταν η περίοδος ανανέωσης αδειών κυκλοφορίας αυξήθηκε σε 60 μέρες, το ποσοστό των ιδιοκτητών που περίμεναν τις τελευταίες μέρες αυξήθηκε σε 40%. Τα τελευταία χρόνια που η περίοδος αυξήθηκε σε 70 μέρες, το ποσοστό εκείνων που περιμένουν την τελευταία στιγμή αυξάνεται συνεχώς.

Συγκεκριμένα μέχρι χθες Τετάρτη, με βάση τα στοιχεία του Τμήματος Οδικών Μεταφορών, από τις 712.994 για τα οποία πρέπει να ανανεωθούν οι άδειες κυκλοφορίας για το 2018 (εξαιρούνται ακινητοποιημένα και άλλα για τα οποία δεν καταβάλλεται τέλος) ανανεώθηκαν οι άδειες κυκλοφορίας για μόλις 316.202 οχήματα (44,3%). Επίσης, φέτος παρατηρείται αύξηση των ιδιοκτητών οχημάτων που προτιμούν να πληρώσουν σταδιακά –σε τρίμηνα και εξάμηνα– το τέλος κυκλοφορίας.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μέχρι πότε μπορείτε να ανανεώσετε την άδεια κυκλοφορίας

Συγκεκριμένα, από τα 316.202 οχήματα για τα οποία ανανεώθηκαν οι άδειες κυκλοφορίας, το 2,4% ή για 7.846 οχήματα, έγιναν ανανεώσεις μόνο για το α' τρίμηνο του έτους. Για άλλο 8% των οχημάτων, δηλαδή 25.384 οχήματα, οι ανανεώσεις αδειών κυκλοφορίας έγιναν για εξάμηνη περίοδο. Μάλιστα καταγράφηκαν και 541 εννεάμηνες ανανεώσεις αδειών κυκλοφορίας. Βέβαια, η πλειοψηφία, αν και ελαφρά μειωμένη, είναι οι ιδιοκτήτες που προτιμούν να πληρώνουν μια κι έξω, ετήσια τα τέλη για τα οχήματά τους – για 284.002 οχήματα μέχρι χθες (89,8% των μέχρι τώρα ανανεώσεων).

Λόγω της αύξησης των τρίμηνων, εξάμηνων και εννεάμηνων ανανεώσεων, αν και είναι στα ίδια επίπεδα με πέρσι μέχρι τώρα –316.202 ανανεώσεις φέτος έναντι 315.867 την αντίστοιχη περσινή μέρα–, τα λεφτά που εξασφάλισε το κρατικό ταμείο από τις μέχρι τώρα ανανεώσεις είναι κατά τρία εκατομμύρια ευρώ λιγότερα (σύνολο €36,9 εκατ.)σε σχέση με πέρσι (€38,9 εκατ.). Ένας ακόμα λόγος των μειωμένων εσόδων είναι και η εγγραφή νέων οχημάτων με μειωμένους ρύπους σε σχέση με αυτά που αποσύρονται, άρα και πιο χαμηλά τέλη.

Το πιο σημαντικό είναι, όπως δείχνουν οι αριθμοί, το γεγονός ότι εντός των επόμενων δύο βδομάδων, μέχρι την Κυριακή 11 Μαρτίου που λήγει η προθεσμία ανανέωσης αδειών κυκλοφορίας, εκκρεμεί η ανανέωση για ακόμα 396.792 οχήματα. Δεδομένου ότι σε πολλές περιπτώσεις θα απαιτηθεί προηγουμένως τεχνικός έλεγχος και η αναμενόμενη υπό αυτές τις συνθήκες συμφόρηση στα Κέντρα Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων, είναι φανερό ότι τις τελευταίες μέρες, ειδικά μετά την 1η Μαρτίου και την αναμενόμενη από πολλούς μισθοδοσία για πληρωμή των τελών, θα υπάρχει συνωστισμός και στα συστήματα ψηφιακών πληρωμών του Τμήματος Οδικών Μεταφορών.

Ταυτόχρονα, ολοένα και νέα ρεκόρ σημειώνονται κάθε επόμενο έτος την τελευταία δεκαετία και στα οχήματα που είναι ακινητοποιημένα, αφού φέτος ο αριθμός πλησίασε τις εκατό χιλιάδες και, συγκεκριμένα, με βάση τα χθεσινά δεδομένα, ήταν 96.896. Για άλλες 48.843 οχήματα δεν καταβάλλεται τέλος κυκλοφορίας, είτε επειδή είναι κρατικά είτε αναπηρικά κ.τ.λ.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ