2018-02-24 20:42:10
Φωτογραφία για Οι Αρχηγοί φαίνεται να παραμένουν στις θέσεις τους (ΠΙΝΑΚΑΣ)
• Οι ετήσιες κρίσεις δεν θα επηρεάσουν την ηγεσία των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, με τον υπουργό να δίνει σήμα ότι προχωρούν «ως έχει». 

• Εντύπωση προκάλεσε ότι το ΚΥ­ΣΕΑ στην περίπτωση των αρχηγών των Σωμάτων Ασφαλείας συνήλθε τρεις φορές για να αποφασίσει. 

• Οι έκτακτες και τα­κτικές κρίσεις αφο­ρούν τους ανώτατους αξιωματικούς, από αντιστρατήγους μέχρι και συνταγματάρχες. 

Οι έκτακτες και τακτικές κρίσεις των τρι­ών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, που διεξάγονται κάθε χρό­νο στα τέλη Φεβρουά­ριου με αρχές Μαρτίου, ξεκινούν σε λίγες ημέρες μέσα σε ένα «ιδιαίτε­ρο» περιβάλλον ασφαλείας, τόσο στο Αιγαίο όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Οι κρίσεις αυτές ωστόσο δεν έχουν να κάνουν με την ηγεσία των Κλάδων, καθώς οι τέσσερις Αρχηγοί φαίνεται να παραμένουν στις θέσεις τους, δεδομένου ότι δεν έχει συνέλθει το ΚΥΣΕΑ υπό την προεδρία του πρω­θυπουργού, που έπειτα από σχετι­κή εισήγηση του αρμόδιου υπουρ­γού Εθνικής Άμυνας θα κρίνει και θα αποφασίσει τυχόν αλλαγή (ή αλ­λαγές) Αρχηγών. 


Η εξέλιξη αυτή διεφάνη σε δείπνο που παρέθεσε στα τέλη Δεκεμβρίου του 2017 ο υπουργός Εθνικής Άμυνας στους τέσσερις Αρχηγούς με την ευκαιρία των εορτών, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, τους διαβεβαίωσε ότι προχωρούν «ως έχει». Ενδεικτικό είναι και το γεγονός ότι το ΚΥΣΕΑ συνήλθε τρεις φορές για τους Αρχηγούς στα Σώματα Ασφαλείας και αποφάσισε την επέκταση της θητείας κατά έναν χρόνο των Αρχηγών της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος - Ελ­ληνικής Ακτοφυλακής, καθώς και την επιλογή νέου Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος. Οι κρίσεις στις ηγεσίες των Σωμάτων Ασφαλείας σχεδόν πάντα έπονται των αντιστοίχων στις Ε.Δ. Έτσι, λοιπόν, με το θέμα της ηγεσίας των Κλάδων τελειωμένο, οι έκτακτες και τακτικές κρίσεις αφορούν τους ανώτατους αξιωματικούς, από αντιστράτηγους μέχρι και συνταγματάρχες (που προάγονται για ταξίαρχοι), και αντίστοιχους των άλλων Κλάδων. 

ΙΔΙΟΜΟΡΦΙΕΣ 

Στον Στρατό Ξηράς έχουμε μερικές ιδιαιτερότητες. Για παράδειγμα, σήμερα, μαζί με τον Αρχηγό, Αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή (τάξεως 1982 της ΣΣΕ), υπάρχουν συ­νολικά εννέα αντιστράτηγοι. Ακόμα και αν δεν αποστρατευτεί κανένας, υπάρχει μία θέση Αντιστρατήγου στην επετηρίδα που παραμένει κενή, αυτή του Γενικού Επιθεωρητή Στρατού (ΓΕΠΣ), που τώρα καλύπτεται από τον Υπαρχηγό ΓΕΣ. 

Μία δεύτερη ιδιαιτερότητα είναι ότι ο Υπαρχηγός ΓΕΣ και ΓΕΠΣ ταυτόχρονα, ο Αντιστράτηγος Νικόλαος Μανούρης, είναι ο μοναδικός εναπομείνας συμμαθητής του Αρχηγού (αμφότεροι της τάξεως 1982 της ΣΣΕ). Όλοι οι υπόλοιποι επτά αντιστράτη­γοι είναι τάξεως 1983. Επομένως, ουσιαστικά τώρα κρίνεται η τάξη 1984 της ΣΣΕ. Αξίζει να επίσημανθεί ότι ο τελευταίος εναπομείνας της τάξεως του 1983 και συμμαθητής όλων των άλλων Αντιστρατήγων εί­ναι ο Υποστράτηγος Δ. Μπουζέλος, νυν διευθυντής της Διεύθυνσης Πε­ζικού του ΓΕΣ, ο οποίος κρίνεται για το αν θα αποστρατευτεί ή θα προαχθεί, όπως και οι άλλοι συμμαθη­τές του. 

Αφού ολοκληρωθούν οι έκτακτες κρίσεις των Αντιστρατήγων και οι αντίστοιχες των Υποστρατήγων για πλήρωση τυχόν κενών θέσεων που θα δημιουργηθούν, ξεκινούν οι τα­κτικές πλέον κρίσεις των Υποστρατήγων που έχουν παραμείνει, των Ταξιαρχών και των Συνταγματαρ­χών, οι οποίοι θα προαχθούν για την κάλυψη κενών θέσεων Ταξιαρ­χών. 

Κάτι αντίστοιχο θα συμβεί και στους άλλους Κλάδους, σε ασφα­λώς πολύ μικρότερα μεγέθη, λόγω αριθμητικών μεγεθών. Στο Πολε­μικό Ναυτικό, εκτός του Αρχηγού, Αντιναυάρχου Νικόλαου Τσούνη ΠΝ (ΣΝΔ-1983), υπάρχουν άλλοι δύο Αντιναύαρχοι μάχιμοι, ο Αρ­χηγός Στόλου I. Παυλόπουλος ΠΝ (ΣΝΔ-1983) και συμμαθητής του Αρχηγού και ο Διοικητής ΣΕΘΑ, Αλ. Διακόπουλος ΠΝ (ΣΝΔ-1984), κα­θώς και ο Αντιναύαρχος, μηχανικός Ν. Καφέτσης (ΣΝΔ-1985). 

Στην Πολεμική Αεροπορία, εκτός του Αρχηγού, Αντιπτεράρχου Χρή­στου Χριστοδούλου (Σχολή Ικάρων -1981), υπάρχουν οι Αντιπτέραρχοι Γ. Μπλιούμης (Αρχηγός ΑΤΑ) και Ν. Χριστόπουλος (ΣΙ-1983), Επιτελάρ­χης ΓΕΕΘΑ, καθώς και ο Γενικός Επιθεωρητής Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος (Μ) Χρ. Σμυρλής (ΣΙ-1983). 

Τόσο στο Πολεμικό Ναυτικό όσο και στην Πολεμική Αεροπορία θεωρείται βέβαιο ότι θα αποστρατευτεί τουλάχιστον ένας (το πιθανότερο) «αντι-», με όλους τους υποψηφίους να έχουν τα υπέρ και τα κατά τους. όπως άλλωστε συμβαίνει με όλους σε ανάλογες περιπτώσεις και θέσεις. 

Του ΛΕΩΝΙΔΑ Σ. ΜΠΛΑΒΕΡΗ[email protected]

(ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ-24/02/2018 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.blogspot.gr])

__________________

Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.
staratalogia
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ