2018-03-08 08:24:36
Φωτογραφία για Κύπρος: Αλλαγή πλάνων για νέες Κεντρικές Φυλακές
Εγκαταλείπεται λόγω υψηλού κόστους η απόφαση για ανέγερση νέων Κεντρικών Φυλακών έξω από τη Λευκωσία (περιοχή Μαρκί) και γίνονται σχεδιασμοί για την ανέγερση νέων εντός του υφιστάμενου χώρου στη Λευκωσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», ο πολιτικός προϊστάμενος του υπουργείου Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου φαίνεται πως έκρινε ως μη συμφέρουσα αλλά και χρονοβόρα την προηγούμενη απόφαση για ανέγερση νέων φυλακών με τη μέθοδο της χρηματοδότησης από επενδυτή.

Όπως είχε κοστολογηθεί το έργο προ πενταετίας, αυτό θα στοίχιζε πέραν των 75 εκατομμυρίων ευρώ και θα αναγειρόταν από επενδυτή που θα αναλάμβανε και τη διαχείρισή τους, με το κράτος να καταβάλλει ένα σημαντικό ποσό ανά έτος.

Κατόπιν δεύτερων σκέψεων, φαίνεται να επικρατεί η άποψη να μην ανεγερθούν νέες φυλακές αφού αυτό θα ήταν κάτι το ανέφικτο και χρονοβόρο και κερδίζει έδαφος η ανέγερση τμηματικά, νέων φυλακών στον υφιστάμενο χώρο.


Όπως αναφέρουν συναφείς πληροφορίες, κρίθηκε ότι θα ήταν καλύτερο προς το δημόσιο συμφέρον, να αξιοποιηθεί ο χώρος δυτικά του συμπλέγματος των υφιστάμενων φυλακών με τη σταδιακή ανέγερση νέων πτερύγων με υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις και με παράλληλη αξιοποίηση των νέων πτερύγων που έχουν ήδη ανεγερθεί τελευταία στις φυλακές.

Μπορεί αρκετές πτέρυγες εντός της κλειστής φυλακής να είναι παλαιές και να μην εξυπηρετούν τις σύγχρονες απαιτήσεις της φυλακής, ωστόσο, πρόσφατα έχουν ανεγερθεί δύο πτέρυγες με δαπάνες του κράτους που διαθέτουν όλα τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Σύμφωνα με αξιωματούχο των Φυλακών που είναι γνώστης των σχεδιασμών που γίνονται, αυτό που χρειάζεται τώρα είναι προγραμματισμός ώστε τα επόμενα χρόνια σε ορίζοντα εφταετία ή και περισσότερο, να λειτουργεί μια πλήρης νέα φυλακή χωρίς το κράτος να φύγει από τους προϋπολογισμούς του.

Γι’ αυτό και το αμέσως επόμενο διάστημα θα ζητηθεί συνάντηση όλων των αρμοδίων με το Τμήμα Δημοσίων Έργων ώστε να γίνουν οι κατάλληλοι σχεδιασμοί ανάλογα και με τις ανάγκες που υπάρχουν, ώστε από το επόμενο ή μεθεπόμενο χρόνο ν’ αρχίσουν τα έργα.

Μ’ αυτόν τον τρόπο θα γίνεται σταδιακή αποσυμφόρηση των φυλακών και θα μπορεί να γίνονται έργα ανάλογα και με τις ανάγκες που θα προκύπτουν. Με τους νέους σχεδιασμούς συμφωνεί και η διεύθυνση των φυλακών που γνωρίζει από πρώτο χέρι τις ανάγκες που θα υπάρχουν σε βάθος χρόνου.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ