2012-05-30 16:49:02
Φωτογραφία για Ο “Τιτανικός” πήγε Ισπανία
Στην Ισπανία είναι στραμμένα όλα τα βλέμματα. Τα σχέδια που έχουν πέσει στο τραπέζι αναφορικά με τη χρηματοδότηση της Bankia και οι ανησυχίες για το κατά πόσον η χώρα θα μπορέσει να συμμαζέψει τα οικονομικά της έχουν οδηγήσει στα ύψη τις αποδόσεις στα ισπανικά ομόλογα. Το μεσημέρι έφτασαν στο 6,72%, επίπεδο που αποτελεί ιστορικό υψηλό για τη χώρα από την εισαγωγή του ευρώ. Ταυτόχρονα, και το ιταλικό 10ετές περνά το 6%, μετά τη δύσκολη σημερινή δημοπρασία.

Οι πιέσεις στις αγορές περιορίζονται αισθητά πάντως το μεσημέρι, μετά τις δηλώσεις της Κομισιόν υπέρ της τραπεζικής ενοποίησης της Ευρώπης και σχεδίων άμεσης ανακεφαλαιοποίησης.

Τα ισπανικά CDSs αναρριχήθηκαν σε νέο ιστορικό υψηλό, στις 579 μονάδες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Markit. Στον αντίποδα, η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου κατρακύλησε σε νέο ιστορικό χαμηλό, στο 1,34%, και του 5ετούς στο 0,416%.

Το ευρώ υποχωρεί πάλι, κάτω και από τα 1,2450 δολάρια, ενώ πλέον έγκριτοι αναλυτές μιλούν για τον κίνδυνο να αναγκαστεί η 4η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης να εγκαταλείψει το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα.

Χαρακτηριστικό είναι άρθρο του αμερικανικού Marketwatch, το οποίο εντοπίζει έξι λόγους για τους οποίους οι Ισπανοί θα αναγκαστούν να αφήσουν πρώτοι το ευρώ!… Διαβάστε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ

Είναι χαρακτηριστικό δε ότι από χτες στις αγορές κυκλοφορεί ο όρος “Tισπανικός” και …”Spexit”, κατά το GREXIT….

Την ίδια ώρα, πιέζονται και τα ιταλικά ομόλογα, καθώς οι αγορές στέκονται στο κόστος που θα έχει η ιταλική οικονομία από τον φονικό χτεσινό σεισμό, ο οποίος συν τοις άλλοις είχε ως συνέπεια να σταματήσει χτες και η παραγωγή μεγάλων αυτοκινητοβιομηχανιών στον Βορρά, όπως η Ferrari και η Lamborghini.

Ήδη οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ζημιές της τάξης των 2 δισ. ευρώ. Διαβάστε εδώ σχετικά.

Η πτώση είναι 0,9% στην Φρανκφούρτη, έχει ξεπεράσει το 1,2% στο Παρίσι, στο Λονδίνο και στο Μιλάνο και στο -2,2% η Μαδρίτη, όπου όμως έχουν σταματήσει να διαπραγματεύονται αρκετές μετοχές του τραπεζικού κλάδου για λόγους ασφαλείας.

Συνακόλουθα, και με φόντο και τις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ περί επανακρατικοποίησης του ΟΤΕ, της ΔΕΗ και των τραπεζών, το ελληνικό χρηματιστήριο πέφτει περισσότερο από 3%.

Στις 511 μονάδες βρισκόταν πριν από λίγο ο Γενικός Δείκτης, σημειώνοντας πτώση 3,29%. Βουτιά της μετοχής της Εθνικής με πτώση 6,35% -εξαιτίας της εξόδου funds από την μετοχή λόγω της αφαίρεσης της Εθνικής από τον δείκτη MSCI. Πάνω από 6% η βουτιά στα Ελληνικά Πετρέλαια, μετά τα αποτελέσματα. Πάνω από 6% η βουτιά και στην Jumbo.

http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=200789

http://www.euro2day.gr/ase/market_comment/151/articles/702921/ArticleMarketComment.aspx
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ