2018-03-16 08:42:07
Φωτογραφία για ΠΦΣ: Νέο όχι στις ψηφιακές συνταγές - Οι θεσμικές αλλαγές θέλουν διάλογο
Άννα Παπαδομαρκάκη

Healthmag.gr

Σε εκκρεμότητα η αλλαγή της νομοθεσίας για την παραλαβή των usbtoken από την ΗΔΙΚΑ

Καθυστερεί και πάλι η πλήρης ψηφιοποίηση του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, αυτή τη φορά από τους φαρμακοποιούς, καθώς εκπρόσωποι του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, σε συνάντησή τους με τον πρόεδρο της ΗΔΙΚΑ Τάσο Τάγαρη, επανέλαβαν ότι δεν θα παραλάβουν τα usb token. Οι φαρμακοποιοί τονίζουν ότι δεν έχουν καμία τέτοια συμβατική υποχρέωση.

Η αλήθεια είναι, ότι παραμένει σε εκκρεμότητα η νομοθετική ρύθμιση που θα αίρει την υποχρεωτική έκδοση συνταγών, παραπεμπτικών κλπ παραστατικών που χρειάζεται να καταθέτει ο ΕΟΠΥΥ στο Ελεγκτικό Συνέδριο για έγκριση, με αποτέλεσμα οι όποιες συνταγές εκτελούνται ηλεκτρονικά και χωρίς την ύπαρξη εντολής σε έγχαρτη μορφή, να κινδυνεύουν να μην εγκριθούν άρα και να μην πληρωθούν, ποτέ.

Η σχετική διάταξη προβλεπόταν να έχει ψηφιστεί ως το τέλος του έτους, όμως καθώς κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει ακόμη, οι φαρμακοποιοί δεν δέχονται να υποχωρήσουν. (Σχετικό ρεπορτάζ Healthmag, εδώ).

Από την άλλη πλευρά, αναδεικνύεται η καθυστέρηση στην εφαρμογή της πλήρους ψηφιοποίησης του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, με την οποία θα μπορούσε να αυτοματοποιηθεί ολόκληρη η διαδρομή των ασθενών μέσα στο σύστημα υγείας. Ο σχεδιασμός στηρίζεται στην αποϋλοποίηση των συνταγών, προκειμένου να λειτουργήσει η εφαρμογή των "κλειδωμένων" θεραπευτικών πρωτοκόλλων, που θα ελέγχει τη συνταγογράφηση εξετάσεων και φαρμάκων προς τους ασθενείς, την πορεία της νόσου των ασθενών, την καταγραφή των διενεργούμενων εξετάσεων και την άμεση πληρωμή τους, την καταγραφή των φαρμακευτικών σχημάτων που ακολουθούνται και τέλος την κατάρτιση μητρώων ασθενών, προκειμένου να υπάρξουν επιδημιολογικά στοιχεία και σχεδιασμός πολιτικής για κάθε ασθένεια.

Ύστερα από πρόσφατη συνάντηση του ΠΦΣ με τον πρόεδρο της ΗΔΙΚΑ, η διοίκηση του ΠΦΣ τόνισε και πάλι ότι "οι φαρμακοποιοί δεν έχουν καμιά συμβατική υποχρέωση παραλαβής των usb token" και υπενθύμισε ότι "σύμφωνα με την απόφαση της ΓΣ του ΠΦΣ στις 9.12.2017 και την ομόφωνη απόφαση του ΔΣ στις 12.12.2017, αποφασίσθηκε η μη συμμετοχή των Φαρμακοποιών στη διαδικασία παραλαβής αίτησης για τη χρήση του usb token από την ΗΔΙΚΑ".

Και επαναλαμβάνει σχετική ανακοίνωση του ΠΦΣ, η οποία ανέφερε τα εξής:

"Σχετικά με το θέμα της ψηφιακής υπογραφής και τη χρήση του usb token , πρέπει να διευκρινίσουμε τα ακόλουθα :

- Η υλοποίηση της διαδικασίας ηλεκτρονικής υπογραφής, απαιτεί συνεννόηση μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων και όχι μονομερείς τηλεσιγραφικές ενέργειες εκ μέρους της ΗΔΙΚΑ.

- Η χρήση του usb token από Ιατρούς και Φαρμακεία , απαιτεί αλλαγή του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου για την συνταγογράφηση που ορίζεται από το Π.Δ 121/2008 (φυσική σφραγίδα και υπογραφή του συνταγογράφου Ιατρού καθώς και του Φαρμακοποιού ) και επομένως η παραλαβή του σήμερα ουδεμία αξία έχει , αφού το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο δεν επιτρέπει τη χρήση του.

- Η απόφαση για αλλαγή του θεσμικού πλαισίου ως προς το συγκεκριμένο , αφορά στο Υπουργείο Υγείας και όχι επειδή υπάρχει χρηματοδότηση 

- Ως Π.Φ.Σ , δηλώνουμε έτοιμοι να καταθέσουμε προτάσεις και θέσεις σε διάλογο που θα ανοίξει για την θεσμική αναθεώρηση των κανόνων συνταγογράφησης και στηρίζουμε οποιαδήποτε προσπάθεια προς την κατεύθυνση της υιοθέτησης καινοτόμων τεχνολογιών . Όμως δεν συναινούμε σε βεβιασμένες ενέργειες που προκαλούν και δεν συντελούν στην επίλυση των προβλημάτων που δημιουργούνται από το πρόχειρο σχέδιο, για διανομή των sticks, αφού το κάθε usb token με τον σημερινό " σχεδιασμό " δεν έχει διευκρινισθεί πλήρως αν καλύπτει μια ή περισσότερες θέσεις εργασίας, με προφανές αποτέλεσμα την δημιουργία νέων προβλημάτων στην καθημερινότητα των φαρμακείων 

- Η βεβιασμένη και εκβιαστική τακτική της ΗΔΙΚΑ , με ασαφείς αναφορές στο θέμα προκαλεί τον έντονο προβληματισμό μας και μας βρίσκει αντίθετους και αρκετά επιφυλακτικούς ως προς τις πραγματικές προθέσεις της ΗΔΙΚΑ

- Με βάση αυτές τις θέσεις , θέσεις που αναπτύξαμε και στην Γ.Σ του Π.Φ.Σ το προηγούμενο Σάββατο στις 9/12 , ως Δ.Σ του Π.Φ.Σ αποφασίσαμε ομόφωνα την μη συμμετοχή των Φαρμακοποιών στη διαδικασία παραλαβής αίτησης για τη χρήση του usb token από την ΗΔΙΚΑ".
medispin
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ