2018-03-17 07:11:24
Φωτογραφία για Ορθόδοξα Μνημεία στα εφτά απειλούμενα ευρωπαϊκής κληρονομιάς
Ανακοινώθηκε η τελική λίστα με τα εφτά απειλούμενα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ευρώπη για το 2018 Ο κορυφαίος Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την πολιτιστική κληρονομιά Europa Nostra και το Ινστιτούτο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ανακοίνωσαν την λίστα και ανάμεσα σε αυτά βρίσκονται δώδεκα μεταβυζαντινοί Ναοί στη Μοσχόπολη της Αλβανίας, το Μοναστηριακό συγκρότημα του Οσίου Δαβίδ στην έρημο Γκαρέτζη στην Γεωργία και το Ορφανοτροφείο Πριγκήπου.

Σήμερα καθώς ο χριστιανικός πληθυσμός στην περιοχή γύρω από τους Ναούς στη Μοσχόπολη έχει μειωθεί αλλά και λόγω της έλλειψης κληρικών, οι Ναοί κινδυνεύουν άμεσα από αρχαιοκάπηλους.

Να αναφερθεί ότι μέσα στους δώδεκα μεταβυζαντινούς Ναούς βρίσκεται και ο Άγιος Γεώργιος, ο οποίος το 2011 κέρδισε το βραβείο Europa Nostra.

Το μοναστηριακό συγκρότημα του Οσίου Δαβίδ στην έρημο Γκαρέτζη στην Γεωργία αντιμετωπίζει επίσης τον άμεσο κίνδυνο της μη αναστρέψιμης φθοράς, καθώς οι Ναοί και άλλοι χώροι του συγκροτήματος έχουν υποστεί ακραίες δομικές βλάβες, ενώ με κατάρρευση απειλούνται και οι τοιχογραφίες.


Επίσης το Ορφανοτροφείο Πριγκήπου το οποίο θεωρείται το μεγαλύτερο ξύλινο κτίριο στην Ευρώπη και το δεύτερο μεγαλύτερο στον κόσμο, στο παρελθόν έχει υποστεί ζημιές από πυρκαγιά, ενώ σήμερα εκτίθεται σε αντίξοες καιρικές συνθήκες, τμήματα της οροφής και των γωνιακών στύλων έχουν ήδη πέσει και βρίσκεται σε κίνδυνο περαιτέρω κατάρρευσης.

Τέλος σύμφωνα με πληροφορίες η δημιουργία ενός Κέντρου Περιβαλλοντικού και Διαθρησκειακού Διαλόγου, όπως σχεδιάστηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως η πλέον ενδεδειγμένη μελλοντική χρήση του Ορφανοτροφείου.
Πηγή
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ