2024-02-21 09:20:05
Φωτογραφία για «AICA Ελλάς»: Κινδυνεύουν από εργασίες της Δημοτικής αρχής Βόλου, διατηρητέα μνημεία
Το σιδηροδρομικό δίκτυο από το «Τρενάκι Πηλίου» και το μνημείο του Κοιμητηρίου Ταξιαρχών

«Μπορεί η συγκεκριμένη δημοτική αρχή να μην γνωρίζει πως προφέρεται η άυλη κληρονομιά αλλά δεν θα επιτρέψουμε τα υλικά της έργα να αποτελέσουν άθυρμα στα χέρια όσων δεν έχουν τον πολιτισμό ως προτεραιότητα» αναφέρει καυστικά σε ανακοίνωσή του το Προεδρείο της AICA Ελλάς, σχετικά με εργασίες στα πολιτιστικά μνημεία του Δήμου Βόλου.

magnesianews.gr

Μάλιστα, όπως σημειώνεται, κινδυνεύουν από εργασίες της Δημοτικής αρχής Βόλου, διατηρητέα μνημεία, τόσο το σιδηροδρομικό δίκτυο από το «Τρενάκι Πηλίου» , όσο και το μνημείο του Κοιμητηρίου Ταξιαρχών.

Συγκεκριμένα, όπως τονίζεται, «το Σωματείο AICA HELLAS, είναι το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Τέχνης (Association Internationale des Critiques d’Αrt), ένα από τα 48 εθνικά Τμήματα της Ένωσης σε αντίστοιχα Κράτη και λειτουργεί υπό την αιγίδα της UNESCO
. Τα μέλη της, των οποίων η τελική αναγνώριση γίνεται από το Διεθνές Συμβούλιο της AICA, είναι καταξιωμένοι ιστορικοί και κριτικοί της τέχνης, επιμελητές εκθέσεων και επιμελητές Μουσείων. Το ελληνικό Τμήμα δημιουργήθηκε τη δεκαετία 1950 με πρωτοβουλία του Οδυσσέα Ελύτη, του Μανόλη Ανδρόνικου, του Ευάγγελου Παπανούτσου, του Δημήτρη Φατούρου, του Τώνη Σπητέρη και με τη σημαντική συμβολή έκτοτε της Ελένης Βακαλό, του Αλέξανδρου Ξύδη, της Έφης Φερεντίνου και ενός πολύ μεγάλου αριθμού ιστορικών προσώπων της ελληνικής καλλιτεχνικής ιστορίας.

Με αυτή μας την επιστολή θέλουμε να επισημάνουμε πως η προάσπιση και φροντίδα των πολιτισμικών μας αγαθών και μνημείων, μακριά από οποιοδήποτε πολιτικό, επιχειρηματικό ή άλλο συμφέρον που θα μπορούσε να τα βλάψει ανεπανόρθωτα, είναι βαρύνουσας σημασίας.

Μνημεία της εθνικής μας κληρονομιάς όπως το εναπομείναν σιδηροδρομικό δίκτυο από το ιστορικό Τρενάκι του Πηλίου, έργο του Evaristo de Chirico, 1894-1903, το οποίο απεικονίστηκε τόσο γλαφυρά στους καμβάδες του σπουδαίου εκφραστή του Σουρεαλισμού Giorgio de Chirico, αλλά και το έτερο εθνικό πολιτιστικό διατηρητέο μνημείο του Κοιμητηρίου των Ταξιαρχών Βόλου, έτος ίδρυσης 1882, (ενταγμένο στην Πολιτιστική Διαδρομή Ευρωπαϊκών Κοιμητηρίων του Οργανισμού Σημαντικών Κοιμητηρίων Ευρώπης ASCE), υπέπεσε πρόσφατα στην αντίληψη μας ότι κινδυνεύουν από εργασίες της Δημοτικής αρχής Βόλου. Δεν θα αναφερθούμε εδώ στους χαρακτηρισμούς του Δημάρχου προς την Προϊσταμένη της Υπηρεσίας τους οποίους και καταδικάζουμε, παρά μόνο ότι επιθυμούμε να εκφράσουμε τη συμπαράσταση μας προς τη συνάδελφο και το σεβασμό μας προς τις κατευθύνσεις του ΥΠΠΟΑ. Συμφωνούμε με την απόρριψη της μελέτης των συγκεκριμένων κυκλικών κόμβων από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και την Εφορία Νεωτέρων Μνημείων, (το ειδικό όργανο ΚΑΣ-ΚΣΝΜ αποφάνθηκε ότι το έργο θα ακυρώσει το μνημείο καθώς η είσοδός του «στραγγαλίζεται», ενώ δεν έχει κατατεθεί αρχιτεκτονική μελέτη και μελέτη περιβάλλοντος χώρου).

Μπορεί η συγκεκριμένη δημοτική αρχή να μην γνωρίζει πως προφέρεται η άυλη κληρονομιά αλλά δεν θα επιτρέψουμε τα υλικά της έργα να αποτελέσουν άθυρμα στα χέρια όσων δεν έχουν τον πολιτισμό ως προτεραιότητα».

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ