2018-03-19 11:37:29
Φωτογραφία για Ποια οπλικά συστήματα κατασκευάζουν μόνοι τους οι Τούρκοι
► Σοβαρός κίνδυνος. Συναγερμός για το οπλοστάσιο της Τουρκίας

► Απειλή για την ευρύτερη περιοχή η πολεμική βιομηχανία της Άγκυρας. Ποια οπλικά συστήματα κατασκευάζουν μόνοι τους οι Τούρκοι. 

► Σημαντικά άλματα έχει κάνει η Τουρκία στην κατασκευή πυραύλων, όπως είναι οι BORA (φωτο), που δοκιμάστηκαν πρόσφατα. 

Ο πραγματικός και θανάσιμος κίνδυνος για την Ελλάδα στο Αιγαίο δεν είναι τα F-35 που κάποια στιγμή θα παραλά­βουν οι Τούρκοι. Η Ελλάδα κινδυνεύει πραγ­ματικά από τη ραγδαία ανάπτυξη της τουρκι­κής αμυντικής βιομηχανίας η οποία από την ημέρα που ο Ταγίπ Ερντογάν ανέλαβε το τι­μόνι της διακυβέρνησης της γειτονικής χώρας γνώρισε τέτοια άνθηση, που έφθασε στο ση­μείο να κατασκευάζει άρματα μάχης, επιθετι­κά ελικόπτερα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους, να ναυπηγεί πολεμικά πλοία και να ετοιμάζεται να φτιάξει το πρώτο «εθνικό μαχητικό αεροσκάφος»! Ο Ερντογάν, για τον εξοπλισμό της Τουρκίας διάβασε Θουκυδίδη, που λέει ότι ο ισχυρός προχωρά όσο του επι­τρέπει η δύναμή του και ο αδύναμος υποχω­ρεί όσο του επιβάλλει η αδυναμία του. Οι δι­κοί μας «διάβαζαν» τραπεζικούς λογαριασμούς και τελικά δικογραφίες. 


Το καθεστώς Ερντογάν έδωσε στον ιδιωτικό τομέα ό,τι ήθελε για να αναπτυχθούν αμυντι­κές βιομηχανίες οι οποίες όμως δούλεψαν σε προγράμματα που οι τουρκικές Ένοπλες Δυνά­μεις ήθελαν για να ισχυροποιηθούν. Τόσο απλό ήταν το σχέδιο. Στον τομέα των μη επανδρω­μένων αεροσκαφών η Τουρκία κάνει άλματα, με τον γαμπρό του Ερντογάν να έχει πρωτα­γωνιστικό ρόλο σε αυτό το πεδίο. Εξίσου ση­μαντικά άλματα έχει κάνει η Τουρκία στην κα­τασκευή πυραύλων που μπορούν να εκτοξεύ­ονται από αεροσκάφη και ελικόπτερα. Διαθέ­τει δικό της άρμα μάχης, δικό της επιθετικό ελι­κόπτερο. Εξάγει και τα δύο! Ο στόλος της περι­λαμβάνει όλο και περισσότερα «εθνικά» πλοία. 

Μερικά στοιχεία που θα έπρεπε να μας έχουν ήδη κινητοποιήσει: 

► Οι Τούρκοι αποκτούν σταδιακά οπλικά συ­στήματα μεγάλου βεληνεκούς. Οι πύραυ­λοι BORA δοκιμάστηκαν σχετικά πρόσφα­τα (12/5/17) και οι πληροφορίες κάνουν λό­γο για εμβέλεια 800 χλμ. με συμβατική γόμω­ση 470 Kgr. 

► Τουρκικά UAVs, με διάρκεια πτήσης 22-24 ώρες ήδη πετούν. 

► Πληροφορίες αναφέρουν ότι η τουρκική αμυ­ντική βιομηχανία ετοιμάζει το ηλεκτρονικό πυροβόλο, όπως και όπλο Laser για τις φρεγάτες TF-2000. Τα σχέδιά τους για τη ναυτική ισχύ είναι γνωστά και αφορούν όλη τη Μεσόγειο, με έμφαση όμως στο Αιγαίο και στο ανατολι­κό μέρος αυτής. 

► Πριν από 15 χρόνια, η εξάρτηση των εξοπλιστικών αναγκών της Τουρκίας από το εξωτερι­κό έφτανε στο 80%. Σήμερα είναι στο 40%, με στόχο να πέσει στο 20%! 

Σε όλα αυτά προσθέστε την επικείμενη πα­ραλαβή των F-35 και την αγορά των ρωσι­κών S-400. 

Εξαγωγές όπλων 

Η Τουρκία με αυτή την αμυντική βιομηχανία έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα οπλοστά­σιο το οποίο έχει ένα τεράστιο πλεονέκτημα: μπορεί να «αυτοεξυπηρετείται» από την ίδια την Τουρκία! Υποστήριξη και ανταλλακτικά σε συνεχή ροή και χωρίς αναμονή. 

Η Τουρκία έχει πλέον προσανατολιστεί και σε εξαγωγές όπλων. Αξιοποιεί τους πρεσβευτές της σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι κατά καιρούς καλούνται στην Άγκυρα και λαμβάνουν σαφέ­στατες εντολές και κατευθύνσεις για να προω­θήσουν στις χώρες τους τα προϊόντα της τουρ­κικής αμυντικής βιομηχανίας! Οι εξαγωγές της Τουρκίας σε αμυντικό εξοπλισμό έχουν αυξηθεί από 883.000.000 δολάρια το 2011 σε 1.680.000.000 δο­λάρια το 2015. Οι εξαγωγές το 2016 παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό στάσιμες σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 1,4%. 

Το 2016, η κορυφαία εξαγωγική αγορά της Τουρκίας ήταν οι Ηνωμένες Πολιτείες με εξαγωγές 587 εκατ. δολ. Άλλες κο­ρυφαίες αγορές ήταν η Γερμανία (185 εκατομμύρια δολ.), η Μαλαισία (99 εκατ. δολ.), Αζερμπαϊτζάν (83 εκατομμύρια δολ.), η Σαουδική Αραβία, η Βρετανία, το Κατάρ, τα Ηνωμέ­να Αραβικά Εμιράτα και η Τυνησία. 

«Υπάρχουν ισχυρές προοπτικές μιας ουσιαστικής αύξησης (των εξαγωγών) μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Ένα ετή­σιο ποσό 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων είναι αρκετά ρεαλι­στικός στόχος», προβλέπει ο Οζγκούρ Εκσί, αμυντικός ανα­λυτής με έδρα την Κωνσταντινούπολη. 

Η Τουρκία τολμά να «χτυπήσει» μεγάλες δουλειές και σε ό,τι έχει να κάνει με τη ναυπήγηση πλοίων. Σύμφωνα με τις πλη­ροφορίες από την Τουρκία, χώρες των Βαλκανίων ενδιαφέρονται να αναθέσουν προγράμματα αναβάθμισης πλοίων ή ναυπήγησης νέων σε τουρκικά ναυπηγεία! Ανάλογο ενδιαφέ­ρον υπάρχει και από χώρες όπως το Πακιστάν και η Μαλαισία. 

Το 2016, η Τουρκία και το Πακιστάν εγκαινίασαν την πρώ­τη ναυτική συνεργασία τους με μια συμφωνία 90 εκατομ­μυρίων δολαρίων για την προμήθεια ενός δεξαμενόπλοι­ου 15.600 τόνων. 

ΤΑ 10 ΙΣΧΥΡΑ ΟΠΛΑ 

Ο ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΟΥΝΗΣ, βαλκανιολόγος, διεθνολόγος M.Sc. σε ένα κείμενό του έχει περι­γράψει την εντυπωσιακή αλλά και συνάμα εφι­αλτική για την Ελλάδα εξέλιξη της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας. Μνημονεύοντας τα όσα είχε παρουσιάσει η Τουρκία στην Έκθεση Αμυντικού Υλικού IDEF-2017, αναφέρει ποια συστήματα τον είχαν εντυπωσιάσει: 

1. Νέοι πύραυλοι αέρος-αέρος Bozdogan, Gokdogan. 

2. Τορπίλες TORK. 

3. Φρεγάτα χαμηλής παρατηρησιμότητας (stealth) πολλαπλών αποστολών TF-4500. 

4. Έκθεση προηγμένων συστημάτων τηλεπικοι­νωνιών TAFICS. 

5. Περαιτέρω ανάπτυξη των A/A Korkut, Atilgan, Zipkin (πιθανή απόπειρα διασύνδε­σης). 

6. Μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar tb-2 με εξίσου εγχώρια βλήματα MAM-L. 

7. Α/Τ βλήματα UMTAS (Mizrak-u) για ελικό­πτερα συμπαραγωγής Τ-129 ATΑΚ. 

8. Έκδοση άρματος μάχης ALTAY για αγώνα MOUT (μετά τα διδάγματα στην Al Bab). 

9. Σύγχρονοι παρεμβολείς Koral ED/ET. 

10. Νέα έκδοση κατευθυνόμενου βλήματος για τα Kasirga-G. 

► ΙΣΜΑΗΛ ΝΤΕΜΙΡ: «Ευχαριστούμε τις ΗΠΑ που δεν μας δίνουν όπλα» 

«ΔΕΝ ΘΕΛΩ να είμαι σαρκαστικός, αλλά θα ήθελα να ευχαρι­στήσω την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών για όσα οπλι­κά συστήματα δεν μας δίνει. Έτσι μας ανάγκασαν να αναπτύξου­με τα δικά μας». 

Η δήλωση έγινε από τον Ισμαήλ Ντεμίρ, στέλεχος της τουρκι­κής αμυντικής βιομηχανίας, τον Μάιο του 2016. Ο Ντεμίρ έκανε τη δήλωση την εποχή που το αμερικανικό Κογκρέσο καθυστερού­σε την έγκριση εξοπλισμών στην Τουρκία, λόγω των ανησυχιών για τη συμπεριφορά της Άγκυρας έναντι του ΡΚΚ. Ο Ντεμίρ είχε πει ότι «η Τουρκία μπορεί να κατασκευάσει τα δικά της συστήμα­τα και να τα χρησιμοποιήσει, χωρίς να βασίζεται σε έναν προμη­θευτή ο οποίος θα μπορούσε να καθυστερήσει επίτηδες παραδό­σεις ή ανταλλακτικά». 

Ο Ντεμίρ έκανε τις δηλώσεις έναν μήνα μετά τις πρώτες δοκι­μές του uav Bayraktar, το οποίο τότε έπληξε επιτυχώς έναν στό­χο σε απόσταση 8 χλμ. Από τότε η Τουρκία έχει προχωρήσει πά­ρα πολύ στη σχεδίαση και παραγωγή UAVs. Κατασκεύασε το ΤΑΙ Anka, ένα Long Endurance (MALE) drone. 

Επιπλέον, η τουρκική εταιρεία STM Defense Τechnologies and Engineering Co. έχει ανακοινώσει ότι αναπτύσσει σειρά από νέα αεροσκάφη παρακολούθησης -το Alpagu, το Kargu και το Dogan- σχεδιασμένα να λειτουργούν από κοινού. Το Alpagu είναι ένα UAV τακτικής επίθεσης σταθερής πτέρυγας που εκτοξεύεται από έναν φορητό εκτοξευτήρα για μία χρήση και μπορεί να ετοιμαστεί σε μόλις 45 δευτερόλεπτα. Το Kargu είναι μια παρόμοια παραλλα­γή. Το Dogan μπορεί να παρακολουθεί αποτελεσματικά τα πεδία μάχης και να συλλέγει πληροφορίες. 

Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ[email protected] 

(REAL NEWS-18/03/2018 - ΦΩΤΟ: kathimerini.gr - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.blogspot.gr])

__________________

Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.
staratalogia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ