2018-03-19 20:34:29
Φωτογραφία για Το βρεφικό γάλα σόγιας συνδέεται με αρνητικές επιδράσεις
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism από ερευνητές του Vanderbilt University, στο Τενεσί των ΗΠΑ, τα θηλυκά βρέφη που πίνουν γάλα σόγιας έχουν πρόωρη ωρίμανση των γεννητικών οργάνων τους. Τα αγόρια φαίνεται ότι επηρεάζονται λιγότερο.

Τα κύρια θέματα με τη σόγια είναι οι αναστολείς θρυψίνης, το φυτικό οξύ και τα φυτοοιστρογόνα.

Οι αναστολείς θρυψίνης είναι ένζυμα (πρωτεΐνες) που βρίσκονται άφθονες στη σόγια και μειώνουν την απορρόφηση ορισμένων θρεπτικών ουσιών. Είναι μεγάλες σε μέγεθος και απαιτούν την εφαρμογή υψηλής θερμότητας για την εξουδετέρωσή τους.

Το φυτικό οξύ βρίσκεται στο εξωτερικό τμήμα σχεδόν όλων σπόρων και εμποδίζουν την απορρόφηση κρίσιμων μετάλλων όπως είναι το ασβέστιο, το μαγνήσιο, ο σίδηρος και ιδιαίτερα ο ψευδάργυρος. Μπορεί να είναι εξαιρετικά ερεθιστικό για τον πεπτικό σωλήνα σε ορισμένους ανθρώπους.


Τα φυτοοιστρογόνα ή ισοφλαβόνες αντιπροσωπεύουν το σοβαρότερο πρόβλημα με τη βρεφική συνταγή σόγιας. Αυτές οι οιστρογονικές ενώσεις έχουν τη δυνατότητα να διαταράξουν το ορμονικό σύστημα του μωρού. Τα μωρά που τρέφονται με βάση τη σόγια έχουν πολύ περισσότερες ισοφλαβόνες στο αίμα τους από τα μωρά που τρέφονται με αγελαδινό ή κατσικίσιο γάλα.

Πρώιμη ωρίμανση στα θηλυκά μωρά

Οι ερευνητές μελέτησαν 283 μωρά που γεννήθηκαν σε νοσοκομεία στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ μεταξύ 2010 και 2013. Από αυτά 102 τρέφονταν αποκλειστικά με σκευάσματα σόγιας, 111 με αγελαδινό γάλα και 70 αποκλειστικά με μητρικό γάλα. Τα αρσενικά βρέφη παρακολουθήθηκαν επί 28 εβδομάδες και τα θηλυκά επί 36. Οι μητέρες είχαν καταλήξει στο είδος γάλακτος πριν ενταχθούν στη μελέτη.

Τα σημάδια σεξουαλικής ωρίμανσης στα βρέφη αξιολογήθηκαν μέσω ανάλυσης του όγκου της ουρήθρας, της διαμέτρου του μαστού, των κυττάρων του κόλπου και της ουρήθρας, των επιπέδων οιστραδιόλης (μιας μορφής οιστρογόνων) και της ποσότητας των ορμονών που διεγείρουν τα θυλάκια, τα οποία παράγουν τα ωάρια.

Οι επιστήμονες στο Children’s Hospital of Philadelphia είπαν ότι ενώ οι διαφορές είναι λεπτές και δεν αποτελούν αιτία συναγερμού, υπάρχει ανάγκη διεξαγωγής περισσότερων ερευνών για τις μακροπρόθεσμες επιδράσεις της έκθεσης σε οιστρογονικές ενώσεις όπως είναι η γενιστίνη που βρίσκεται σε σκευάσματα σόγιας.

Η Virginia Stallings, διευθύντρια Children’s Hospital of Philadelphia, δήλωσε: “Η σύνθεση σόγιας περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις φυτικών οιστρογόνων και επειδή αυτή η φόρμουλα είναι η μόνη πηγή τροφής για πολλά μωρά τους πρώτους έξι μήνες ζωής, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τα αποτελέσματα της έκθεσης σε τέτοιες ενώσεις κατά τη διάρκεια μιας κρίσιμης περιόδου στην ανάπτυξη”.

Να σημειωθεί ότι μια μελέτη του 2015 βρήκε ότι το ανθρώπινο σπέρμα είναι ευαίσθητο στη  γενιστίνη και άρα η σόγια μπορεί να προκαλεί προβλήματα γονιμότητας. Εκτός από την υπογονιμότητα, άλλες μελέτες έχουν συνδέσει τη σόγια με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού και διαταραχών του θυρεοειδούς.

Μια μελέτη του 2011 βρήκε ανάμεσα 3.000 κορίτσια ότι αυτά που είχαν τραφεί ως μωρά με γάλα σόγιας διέτρεχαν 25% αυξημένο κίνδυνο για πρώιμη έναρξη περιόδου, κάτι που δεν θεωρείται καλό για την μετέπειτα η υγεία μια γυναίκας.

Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, περίπου το 25% των αμερικανών μωρών τρέφονται με βρεφικές συνταγές σόγιας.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ