2018-03-22 12:43:22
Φωτογραφία για Η Cambridge Analytica «καίει» το Facebook
Ολοένα και μεγαλύτερες φαίνονται να γίνονται οι πιέσεις προς το Facebook, ύστερα από τις αποκαλύψεις της προηγούμενης εβδομάδας γύρω από την άνευ άδειας χρήση των προσωπικών δεδομένων 50 εκατομμυρίων χρηστών του από την Cambridge Analytica- εταιρεία η οποία συνεργάστηκε με την προεκλογική εκστρατεία του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ.

Μάλιστα, νέες αποκαλύψεις υποδεικνύουν πως η υπόθεση φεύγει πέρα από τα όρια του κυβερνοχώρου, καθώς κορυφαία στελέχη της εταιρείας καταγράφηκαν σε κρυφή κάμερα από το Channel 4 News να λένε ότι στην «εργαλειοθήκη» της Cambridge Analytica ως προς τη δυσφήμηση αντιπάλων πολιτικών περιλαμβάνονται και πρακτικές όπως καταγραφή σε βίντεο προτάσεων δωροδοκίας, αποστολή γυναικών σε σπίτια υποψηφίων («Οι Ουκρανές είναι πολύ όμορφες, δουλεύει πολύ καλά αυτό» εμφανίζεται να λέει ο Αλεξάντερ Νιξ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας) κ.α.

H Ελίζαμπεθ Ντέναμ, επικεφαλής της Επιτροπής Πληροφοριών του Ηνωμένου Βασιλείου, ζητά ένταλμα για την πραγματοποίηση ερευνών στα γραφεία της Cambridge Analytica, ενώ, όπως αναφέρει το BBC, ο ιδρυτής του κοινωνικού δικτύου, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, έχει κληθεί να δώσει στοιχεία για τις σχέσεις του Facebook με την εταιρεία ενώπιον βρετανικής κοινοβουλευτικής επιτροπής
. Επιστολή στον Ζάκερμπεργκ έστειλε και ο επικεφαλής της διακομματικής επιτροπής ΜΜΕ για το θέμα, ενώ στο Δουβλίνο η αρμόδια υπηρεσία για θέματα προσωπικών δεδομένων ανακοίνωσε πως είναι σε επαφή με το Facebook για το όλο ζήτημα (σημειώνεται πως ο ιρλανδικός φορέας είναι η κύρια ρυθμιστική αρχή για το Facebook στην ΕΕ, καθώς τα γραφεία της εταιρείας στην Ευρώπη βρίσκονται στο Δουβλίνο).

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου, Επιστημών και Μεταφορών της Γερουσίας απέστειλε επιστολή τη Δευτέρα στον Ζάκερμπεργκ, ζητώντας πληροφορίες και ενημέρωση σχετικά με το πώς το Facebook μεταχειρίζεται τα δεδομένα των χρηστών του.

«Η πιθανότητα το Facebook είτε να μην επέδειξε διαφάνεια απέναντι στους καταναλωτές ή να μην ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει πως τρίτοι developers εφαρμογών επιδεικνύουν διαφάνεια στους καταναλωτές προκαλεί προβληματισμούς» αναφέρεται στην επιστολή, η οποία, όπως σημειώνει το Reuters, απευθυνόταν και στον Νάιτζελ Όουκς, διευθύνοντα σύμβουλο της SCL, εταιρεία- συνεργάτη της Cambridge Analytica στις ΗΠΑ. Ακόμη, το Bloomberg ανέφερε πως η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC) πραγματοποιεί και αυτή έρευνα- ενώ, στο μεταξύ η μετοχή του Facebook σημειώνει πτώση (σχεδόν 7% τη Δευτέρα).

Η Cambridge Analytica ιδρύθηκε το 2013 και παρουσιάζεται ως εταιρεία καταναλωτικών ερευνών, στοχευμένης διαφήμισης και άλλων υπηρεσιών που έχουν να κάνουν με δεδομένα, απευθυνόμενη σε πελάτες των χώρων των επιχειρήσεων και της πολιτικής.

Σύμφωνα με το Facebook, τα επίμαχα προσωπικά δεδομένα συνέλεξε από το Facebook ένας Βρετανός ακαδημαϊκός, ο Αλεξάντρ Κόγκαν, που δημιούργησε μια εφαρμογή στην πλατφόρμα την οποία κατέβασαν 270.000 άτομα, παρέχοντας πρόσβαση όχι μόνο στα δικά τους προσωπικά δεδομένα, αλλά και των φίλων τους. Το Facebook υποστηρίζει πως ο Κόγκαν παραβίασε τις πολιτικές χρήσης του δίνοντας αυτά τα δεδομένα στην Cambridge Analytica, και ότι, όταν το έμαθε και ήρθε σε επαφή με την εταιρεία, πληροφορήθηκε ότι τα δεδομένα αυτά είχαν διαγραφεί (σημειώνεται πως το Facebook έχει μπλοκάρει τόσο την Cambridge Analytica όσο και την SCL ως προς τη χρήση των υπηρεσιών της πλατφόρμας του).

Ο Κόγκαν, από πλευράς του, υποστηρίζει ότι άλλαξε τους όρους χρήσης της εφαρμογής του (που ήταν ένα τεστ προσωπικότητας) στο Facebook, από ακαδημαϊκού χαρακτήρα σε εμπορικού στη μέση του project, σύμφωνα με email σε συναδέλφους του στο Cambrdige University, το οποίο επικαλείται το CNN. Σύμφωνα με τον ίδιο, το Facebook δεν εξέφρασε κάποιου είδους αντίθεση, αλλά το κοινωνικό δίκτυο υποστηρίζει ότι δεν πληροφορήθηκε την αλλαγή αυτή.

Η θέση της Cambridge Analytica είναι πως τα δεδομένα διαγράφηκαν, όπως ενημερώθηκε το Facebook, και ότι δεν χρησιμοποιήθηκαν στο πλαίσιο των προεδρικών εκλογών του 2016 στις ΗΠΑ. Ωστόσο, πολλοί το αμφισβητούν αυτό, και το Facebook υπογραμμίζει πως, εάν τα δεδομένα αυτά υπάρχουν ακόμα, θα πρόκειται για μεγάλη παραβίαση των όρων χρήσης και «απαράδεκτη παραβίαση εμπιστοσύνης». Επίσης, έχει προσλάβει ειδικούς ερευνητές για να διαπιστώσουν εάν η Cambridge Analytica έχει ακόμα τα δεδομένα αυτά, ενώ, σύμφωνα με το TheVerge, θα υπάρξει ανοικτή συνάντηση με τους εργαζομένους του για να συζητηθεί το συγκεκριμένο ζήτημα.

Η όλη υπόθεση έρχεται ενώ το Facebook δέχεται ακόμα έντονα πυρά για τον ρόλο του στην παραπληροφόρηση και τη φερόμενη ρωσική εμπλοκή στις αμερικανικές εκλογές.

http://www.naftemporiki.gr/story/1332131/i-cambridge-analytica-kaiei-to-facebook
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ