2018-03-22 20:36:10
Φωτογραφία για Η σουηδική εταιρεία που θέλει να αγοράσει ελληνικά NPLs
Η Hoist Finance AB της Σουηδίας προτίθεται να αγοράσει χαρτοφυλάκια μη εξυπηρετούμενων δανείων από τις ελληνικές τράπεζες, καθώς αυτές προετοιμάζονται να ξεφορτωθούν δάνεια τα οποία "κακοφόρμισαν" κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους της χώρας.

«Έχουν γίνει πολλές συζητήσεις για την Ελλάδα εδώ και πολύ καιρό, αλλά τώρα συμβαίνει», δήλωσε ο Klaus-Anders Nysteen, ο διευθύνων σύμβουλος της Hoist, σε συνέντευξή του στη Στοκχόλμη.

Η Hoist αγοράζει και αναδιοργανώνει τα επισφαλή δάνεια από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης. Οι αγορές της περιλαμβάνουν το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, την Πολωνία, τη Γαλλία και την Ισπανία. Έχει περάσει τα τελευταία χρόνια επενδύοντας στην Ιταλία, αλλά τώρα στρέφει την προσοχή της στην Ελλάδα, όπου αντιμετωπίζει ένα πιθανό χρυσωρυχείο. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αποτελούν το ήμισυ περίπου του συνολικού δανεισμού στη χώρα.

«Οι τράπεζες στην Ελλάδα έχουν πλέον φθάσει σε ένα σημείο που είναι πρόθυμες και έτοιμες να εκχωρήσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και οι ρυθμίσεις ισχύουν και τώρα, επομένως θα είναι μια αποτελεσματική και καλή αγορά», δήλωσε ο Nysteen.


Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα στην Ελλάδα (συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων εκτός ισολογισμού) έφτασαν τα 100 δισ. ευρώ στα τέλη Σεπτεμβρίου ή περίπου το 45% των συνολικών ανοιγμάτων, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος. Ορισμένες από τις υψηλότερες αναλογίες στην έκθεση των δανείων είναι εντός της καταναλωτικής πίστης (53%) και στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (59%).

Η μεγαλύτερη πρόκληση για τις ελληνικές τράπεζες είναι τα δάνεια προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, δήλωσε ο CEO της Hoist: «Θα προσπαθήσουμε να οικοδομήσουμε μια θέση εταίρου σε αυτή την κατηγορία περιουσιακών στοιχείων καθώς και σε ακάλυπτα καταναλωτικά δάνεια», ανέφερε.

Η Ελλάδα «έχει πραγματικά μόνο τέσσερις τράπεζες από όπου θα μπορούσαν να αγοραστούν τέτοια προϊόντα, έτσι είτε το κάνουμε εκεί, είτε δεν το κάνουμε», δήλωσε ο CEO. «Έχουμε ήδη μια καλή παρουσία εκεί. Βάζουμε τα πόδια μας στο έδαφος από νωρίς, οπότε έχουμε κάτι από το οποίο μπορούμε να χτίσουμε», συμπλήρωσε.

Η Hoist εισήλθε στην ελληνική αγορά στις αρχές του 2016 μέσω μίας στρατηγικής συνεργασίας με την ΤτΕ. Η εταιρεία ήταν μέρος κοινοπραξίας που επιλέχθηκε για τη διαχείριση δανειακού χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων από 16 ελληνικές τράπεζες που ήταν σε καθεστώς εκκαθάρισης.

Αν και το απόθεμα των μη Εξυπηρετούμενων δανείων παραμένει μεγάλο στην Ελλάδα, καταγράφεται μία σταθερή μείωση κατά τα πρόσφατα χρόνια και ο τραπεζικός κλάδος, σύμφωνα με την εταιρεία, είναι καλά Κεφαλαιοποιημένος.

«Συναντήθηκα με τις διοικήσεις και των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών στην Ελλάδα και την Κεντρική Τράπεζα, και όπως το αντιλαμβάνομαι, δεν υπάρχει άμεση ανάγκη για κεφαλαιακή ένεση», λέει ο Nysteen, και προσθέτει: «Ωστόσο η αποεπένδυση από τα μη Εξυπηρετούμενα δάνεια είναι ένας τρόπος να τα κεφαλαιοποιήσουν και να ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους βάση».
Πηγή Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ