2018-03-23 00:21:13
Φωτογραφία για Τι φταίει και δεν μπορείς να κλείσεις μάτι κάθε βράδυ
Ξυπνάς πριν την ανατολή, πηγαίνεις στο γραφείο, πλακώνεσαι στη δουλειά, τρέχεις για να προλάβεις το γυμναστήριο.

Η μέρα σου ολοκληρώνεται με φαγητό στο σπίτι και χάζεμα στο Facebook πριν τον ύπνο. Αυτή είναι η καθημερινότητα στην Ελλάδα του σήμερα. Και εκτός από τον ελεύθερο χρόνο, σου λείπει κάτι εξίσου σημαντικό: φυσικό φως.

Για να μπορέσουμε να ξυπνάμε ξεκούραστοι και να μην ξενυχτάμε ανελέητα, έχει ιδιαίτερη σημασία να είναι κουρδισμένο σωστά το βιολογικό μας ρολόι.

Ή ο κιρκάδιος ρυθμός μας, όπως είναι ο επιστημονικός όρος. Είναι το οργανικό ρολόι που ρυθμίζει αυτόματα τις ώρες που κοιμόμαστε και ξυπνούμε. Παρόλο που οι κιρκάδιοι ρυθμοί είναι ενδογενείς, προσαρμόζονται στο τοπικό περιβάλλον από εξωγενείς παράγοντες, πιο σημαντικός από τους οποίους είναι το φως της ημέρας.

Σύμφωνα με τον ερευνητή Alex Zimmerman, το να μην ερχόμαστε σε αρκετή επαφή με το φυσικό φως, κάνει το ρολόι μας να ξεκουρδιστεί και μειώνει την παραγωγή ορμονών με αποτέλεσμα να νιώθουμε κουρασμένοι και έτοιμοι για ύπνο από τις 2 το μεσημέρι.


 Κι όσο κι αν πιστεύουμε ότι είναι το σκοτάδι που θα μας βοηθήσει να πέσουμε στην αγκαλιά του Μορφέα, τελικά προκύπτει πως το φως είναι αυτό που καθορίζει τις ώρες της κατάκλισης και της αφύπνισης. Μια πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Clinical Sleep and Medicine, αναφέρει πως οι υπάλληλοι γραφείων που δουλεύουν κοντά στα παράθυρα, απολαμβάνουν δύο φορές περισσότερο φως από όλους τους υπόλοιπους. Και μαζί με αυτό, 46 επιπλέον λεπτά ήσυχου και απολαυστικού ύπνου.

Η έκθεση στο φυσικό φως, προκαλεί μια σειρά από χημικές αντιδράσεις στον οργανισμό μας, με αποτέλεσμα να γίνεται η παραγωγή της μελατονίνης, του «υλικού» που χρειαζόμαστε για να μας πάρει ο ύπνος, στις σωστές ώρες και στη σωστή ποσότητα. Αν λοιπόν αποφασίσεις να λειτουργείς ως βαμπίρ, θα καθυστερήσεις και θα μειώσεις την παραγωγή της μελατονίνης σου και θα στριφογυρνάς στα σεντόνια σαν ερωτευμένη μαθητριούλα.

Τέλος, ο Zimmerman, μας συμβουλεύει να ακολουθήσουμε τρεις βασικούς κανόνες για να κάνουμε τον ύπνο μας καλύτερο:

> Να μένουμε μακριά από τις οθόνες (επηρεάζουν την παραγωγή της μελατονίνης).

> Να προσπαθούμε να κοιμόμαστε και να ξυπνάμε συγκεκριμένες ώρες (έτσι βοηθάμε το ρολόι μας).

> Να μην κρυβόμαστε από το φως (για να πηγαίνουν όλα φίνα).

Από έμας να είναι τα όνειρα γλυκά.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ