2018-03-23 09:38:27
Φωτογραφία για Εμφανίσατε έλκη στο στόμα; Από τι μπορεί να προκλήθηκαν;
Τα έλκη στο στόμα εμφανίζονται μέσα στα μάγουλα, στα χείλη, στον ουρανίσκο και μπορεί να σας κάνουν το βίο αβίωτο.

Τις περισσότερες φορές τα έλκη στο στόμα είναι δυνατόν να υποχωρήσουν χωρίς θεραπεία μέσα σε μερικές ημέρες. Στην περίπτωση, όμως, που επιμολυνθούν, τότε η επούλωσή τους αργεί πολύ περισσότερο.

Δείτε μερικές από τις αιτίες που πιθανώς αγνοείτε για την εμφάνισή τους:

Έντονο στρες

Ο πιο συχνός τύπος του στοματικού ελέγχου είναι οι λεγόμενες άφθες οι οποίες «φουντώνουν» κυρίως από το έντονο άγχος. Συνήθως υποχωρούν σχεδόν πάντα μέσα σε 2-3 εβδομάδες χωρίς θεραπεία. Η κύρια αιτία που προκαλεί τις άφθες δεν είναι γνωστή, όμως έχει γίνει γνωστό ότι η εκδήλωσή τους σχετίζεται με το αυξημένο στρες.

Έλλειψη σιδήρου ή βιταμίνης Β12

Άλλη ένοχη αιτία που προκαλεί την εμφάνιση ελκών στο στόμα είναι η έλλειψη σιδήρου ή βιταμίνης Β12.


Γαστρεντερικές διαταραχές

Τα επίμονα στοματικά έλκη, ιδιαίτερα όταν συνδυάζονται με τη μόνιμη κούραση και την απώλεια βάρους, μπορεί να αποτελούν ένδειξη για κοιλιοκάκη (δυσανεξία στη γλουτένη). Οι πάσχοντες έχουν δυσανεξία στη γλουτένη, μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη.

Επίσης άλλη επιστημονική μελέτη έδειξε ότι τα έλκη στο στόμα μπορεί επίσης να υποδεικνύουν νόσο του Crohn, η οποία οφείλεται σε φλεγμονή του εντέρου.

Στην περίπτωση που τα στοματικά έλκη επιμένουν για διάστημα μεγαλύτερο των τριών εβδομάδων, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Πηγή: healthreport.gr
_
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ