2012-05-31 00:00:25
Φωτογραφία για Υπέρ ευρωομολόγων και τραπεζικής ένωσης Γιούνκερ και Μοσκοβισί
Υπέρ των ευρωομολόγων, ώστε «να αμοιβαιοποιηθεί ένα ποσοστό του συνολικού κρατικού χρέους των μελών της ευρωζώνης», τάχθηκαν ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Πιέρ Μοσκοβισί, μετά τη συνάντησή τους στο Λουξεμβούργο, ενώ εμφανίστηκαν και θετικοί στην δημιουργία μιας μορφής τραπεζικής ένωσης.

"Η εν λόγω πρόταση, σε ό,τι μας αφορά, βρίσκεται πάντοτε πάνω στο τραπέζι, την θεωρούμε ", επισήμανε στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου

Ο κ. Μοσκοβισί, χαρακτήρισε την πρόταση για τα ευρωομόλογα σπουδαία και διαρθρωτικού χαρακτήρα, που βρίσκεται πάντα πάνω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για μια έξοδο της Ευρώπης από την κρίση χρέους, ενώ ο κ. Γιούνκερ υπενθύμισε ότι ήδη από το 2010 πρότεινε τα ευρωομόλογα, τότε όμως το θέμα διακωμωδήθηκε σε απίστευτο βαθμό, καθώς έγινε συστηματική προσπάθεια «να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι, με τα ευρωομόλογα, θα καλυπτόταν το σύνολο του κρατικού χρέους όλων ανεξαιρέτως των μελών της ευρωζώνης».


Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου ζήτησε ο διάλογος για τα ευρωομόλογα να γίνει με μεγαλύτερη αντικειμενικότητα.

'Όσον αφορά την τραπεζική ένωση, οι δύο πολιτικοί ανέφεραν ότι «αντήλλαξαν απόψεις» επί του θέματος με τον κ. Μοσκοβισί να τονίζει ότι είναι αναγκαία κάποια μορφή τραπεζικής ένωσης στην ευρωζώνη, ώστε να αντιμετωπιστούν διάφορες καταστάσεις».

Υπενθυμίζεται ότι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτάθηκε νωρίτερα σήμερα ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ) να μπορεί να χρηματοδοτεί μετά την πρώτη Ιουλίου 'απ' ευθείας' την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέσα στα όρια της ευρωζώνης, πρόταση που το Παρίσι κρίνει ως "θετική".

«Πολλοί στο Λουξεμβούργο αλλά κι εγώ με την ιδιότητά μου του προέδρου του Eurogroup στηρίζουμε την 'απ ευθείας', και όχι μέσω των εθνικών κυβερνήσεων», χρηματοδότηση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών στην ευρωζώνη», ανέφερε ο κ. Γιούνκερ, δηλώνοντας ικανοποιημένος που το ζήτημα επανήλθε στην ημερήσια διάταξη.
24wro
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ