2018-03-27 08:27:12
Φωτογραφία για Ο Σύρος από την... Ολλανδία βασιλιάς της πλαστογραφίας
Κάθε φορά που ο 25χρονος Σύριος πλησίαζε στις πιάτσες των αλλοδαπών στο κέντρο της Αθήνας όσοι τον γνώριζαν, καταλάβαιναν ότι είχε έρθει για να πουλήσει την «πραμάτεια» του για την οποία

θα πληρωνόταν καλά. Άλλωστε η επιθυμία κάθε αλλοδαπού για την επιβίβαση σε ένα αεροπλάνο για χώρα της Κεντρικής Ευρώπης ήταν πολύ μεγάλη και οι ενδιαφερόμενοι έτοιμοι να πληρώσουν όσο όσο.

Το «ΧΩΝΙ» παρουσιάζει αποκλειστικά τον τρόπο που δρούσε ένα ακόμα κύκλωμα κατάρτισης πλαστών εγγράφων το οποίο εξαρθρώθηκε από του αστυνομικούς του Τμήματος Διαχείρισης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής μετά από έρευνες δυο μηνών.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ… ΕΤΟΙΜΟ ΓΙΑ ΟΛΑ

Το κύκλωμα το οποίο αποτελείτο από δυο Σύριους, 25 και 36 ετών, διέθετε ένα πλήρως οργανωμένο εργαστήριο στην περιοχή των Πατησίων. Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες που εξασφάλισε το «ΧΩΝΙ», τα μηχανήματα ήταν εξαιρετικής ποιότητας ώστε τα πλαστά έγγραφα να μην μπορούν εύκολα να εντοπιστούν κατά την διάρκεια ελέγχων στα αεροδρόμια
. «Το κύκλωμα εφοδίαζε με πλαστά έγγραφα τους ενδιαφερόμενους και στη συνέχεια έπαιρναν τον δρόμο για το αεροδρόμιο. Είναι μια συνήθης πρακτική τέτοιων κυκλωμάτων και πολλές φορές επιλέγουν να χρησιμοποιούν αεροδρόμια νησιών ή μικρών πόλεων όπου θεωρούν ότι οι έλεγχοι είναι πιο χαλαροί» λέει στο «ΧΩΝΙ» αξιωματικός της Διεύθυνσης Αλλοδαπών. Οι αστυνομικοί μέσα στο διαμέρισμα – εργαστήριο βρήκαν έναν φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή, πολυμηχανήματα, εκτυπωτές, θερμοκολλητή, εξωτερικές συσκευές αποθήκευσης ψηφιακών δεδομένων (USB). Επίσης, έστειλαν στα Εγκληματολογικά εργαστήρια τον σκληρό δίσκο του υπολογιστή όπου «εκτιμάται η αποθήκευση σημαντικού αριθμού δεδομένων όπως φωτογραφιών από διάφορα έγγραφα».

Η… ΤΑΡΙΦΑ ΤΟΥ ΚΥΚΛΩΜΑΤΟΣ

Δεν υπήρχε ούτε ένα επίσημο έγγραφο που το κύκλωμα δεν πλαστογραφούσε προκειμένου να ικανοποιεί την πελατεία του αποκομίζοντας υπέρογκα χρηματικά ποσά. Ο τιμοκατάλογος ήταν διαφορετικός ανάλογα με το είδος του εγγράφου, τη χώρα προέλευσης, το είδος και την ποιότητα της πλαστογραφίας. «Οι τιμές που «χρέωναν» τους υποψήφιους πελάτες τους κυμαίνονταν από 300 έως και 500 Ευρώ για κάθε δελτίο ταυτότητας και από 800 έως και 1.200 Ευρώ για κάθε διαβατήριο, ενώ είχαν την ικανότητα να καταρτίζουν και άδειες ικανότητας οδήγησή , κατά παραγγελία, που κυμαίνονταν από 150 έως και 300 Ευρώ η κάθε μια» λέει στο «ΧΩΝΙ» αστυνομικός που συμμετείχε στις έρευνες και είχε γίνει «σκιά» των δυο συλληφθέντων. Ο 36χρονος Σύριος ήταν αυτός που είχε τις κατάλληλες τεχνικές γνώσεις ώστε να καταρτίζει τα πλαστά έγγραφα και ο 25χρονος αναλάμβανε την διακίνηση στις περιοχές του Αγ. Παντελεήμονα, στα Κάτω Πατήσια και στα Εξάρχεια. Όταν οι αστυνομικοί έκαναν έφοδο στο παράνομο εργαστήριο βρέθηκαν μπροστά σε μια «φάμπρικα» κατασκευής εγγράφων από τα οποία πολλά ήταν έτοιμα για να διοχετευτούν στην αγορά και άλλα ήταν στη φάση της κατασκευής τους. Μεταξύ των άλλων βρήκαν ταυτότητες από Ελλάδα και Γαλλία, διαβατήρια από Αλβανία και Λετονία, βίζες από Γερμανία και Ινδία, άδειες ικανότητας οδήγησης από Ολλανδία, σήματα της Ελληνικής Δημοκρατίας και πολλές φωτογραφίες τύπου διαβατηρίου.

Ο ΣΥΡΙΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ… ΟΛΛΑΝΔΙΑ

Οι αστυνομικοί της Διεύθυνσης Αλλοδαπών προσπαθούσαν για εβδομάδες να εξακριβώσουν την δράση της σπείρας. Εντόπισαν εκτός το εργαστήριο στα Πατήσια, ένα ακόμα σπίτι στην περιοχή της Νέας Σμύρνης όπου έμεναν οι δυο Σύριοι. Δεν τους προκάλεσε καμία έκπληξη ούτε το γεγονός ότι 36χρονος κατηγορούμενος τους είχε απασχολήσει και στο παρελθόν για παρόμοια αδικήματα και κυκλοφορούσε ελεύθερος. Συγκεκριμένα, το 2011 είχε συλληφθεί

και το Ε Τριμελές Κακουργημάτων Δικαστήριο Εφετών Αθηνών τον καταδίκασε σε συνολική ποινή φυλάκισης πέντε ετών για τις πράξεις της πλαστογραφίας με χρήση, κατ’ εξακολούθηση, κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια. Στη συνέχεια ο κατηγορούμενος αφού «εξέτισε μέρος της ποινής του αποφυλακίστηκε δυνάμει σχετικής παραγγελίας Εισαγγελέα Πρωτοδικών Χαλκίδας με την υποχρέωση εμφάνισης κάθε μήνα στο Α.Τ. της κατοικίας του».

Οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι διέφυγε στην Ολλανδία όπου έβγαλε νόμιμα χαρτιά και μετά από λίγο χρονικό διάστημα επέστρεψε σαν… κύριος στη χώρα μας. Μάλιστα, κατάφερε να αποκτήσει ένα καινούργιο ΑΦΜ και με την… νέα του ταυτότητα ζούσε στην Ελλάδα χωρίς να φαίνεται ότι είχε εκκρεμότητες με την Ελληνική Δικαιοσύνη.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ 

ΤΟ ΧΩΝΙ
_
bloko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ