2018-03-29 15:36:45
Φωτογραφία για Σκα Κέλερ: Χρειαζόμαστε περισσότερη διαφάνεια στη διαδικασία λήψης αποφάσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Συνέντευξη της Σκα Kέλερ, συμπροέδρου της ευρωομάδας των Πράσινων, ευρωβουλεύτριας με τους Γερμανούς Πράσινους, στο Ευρωπαϊκό Προοδευτικό Φόρουμ Τι χρειάζεται για να δημιουργηθεί ένα δίκαιο και επιτυχημένο σύστημα κατανομής των προσφύγων στα κράτη-μέλη της ΕΕ;

Εμείς οι Πράσινοι προωθούμε μια δίκαιη και δεσμευτική ρήτρα κατανομής για τους αιτούντες άσυλο μεταξύ όλων των κρατών-μελών. Η Ελλάδα και η Ιταλία δεν μπορούν μόνες να λαμβάνουν τους αιτούντες άσυλο στην Ευρώπη. Είναι ντροπιαστικό το πόσο στενόμυαλα συμπερφέρονται ορισμένες πολιτικές ηγεσίες στα κράτη-μέλη όσον αφορά την αλληλεγγύη και την κατανομή των ευθυνών. Η αλληλεγγύη πρέπει να είναι αμοιβαία. Τα κράτη-μέλη που αντιτίθενται στην αλληλεγγύη δεν μπορούν να αναμένουν αλληλεγγύη όταν θέλουν να διώξουν μετανάστες.

Η έλλειψη διαφάνειας αποτελεί ζήτημα που προκαλεί μεγάλη ανησυχία στους ευρωπαίους πολίτες. Πώς μπορεί η ΕΕ να την αντιμετωπίσει αποτελεσματικά και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη μεταξύ των πολιικών ηγετών και της κοινωνίας;


Οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να παρακολουθούν και να ελέγχουν τις διαπραγματεύσεις για τους νόμους που τους διέπουν. Ωστόσο, ιδιαίτερα το Συμβούλιο είναι συχνά ένα "μαύρο κουτί". Οι δραστηριότητες του Συμβουλίου θα πρέπει να είναι τόσο διαφανείς όσο οι δραστηριότητες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι πολίτες και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν ποιες θέσεις αντιπροσωπεύουν οι κυβερνήσεις τους στο Συμβούλιο. Εμείς οι Πράσινοι αγωνιζόμαστε επίσης για να καταστήσουμε την "Πρωτοβουλία των Ευρωπαίων Πολιτών| (ECI) ένα πιο ισχυρό μέσο συμμετοχής. Η Επιτροπή πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες που υποστηρίζονται από περισσότερα από ένα εκατομμύριο πολίτες και να τις μεταφράσει σε νομοθετική πρόταση.

Πρέπει επίσης να ενισχύσουμε την ευρωπαϊκή διάσταση των εκλογών στην ΕΕ. Οι κοινοτικοί εκλογικοί κατάλογοι δυστυχώς απορρίφθηκαν από τις συντηρητικές δυνάμεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Παρόλα αυτά, το γεγονός ότι η διαδικασία εκλογής των υποψήφιων για την Κομισιόν παραμένει μια ανοιχτή διιαδικασία, είναι θετικό.

Πιστεύετε ότι η ΕΕ μπορεί να εφαρμόσει πλήρως τους στόχους της συμφωνίας του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή;

Η ΕΕ έχει θέσει φιλόδοξους στόχους για την Ευρώπη. Είναι όμως σαφές ότι τα κράτη-μέλη πρέπει να εντείνουν σημαντικά τις προσπάθειές τους για την επίτευξη των στόχων αυτών. Πρέπει να απαλλαγούμε από τα ορυκτά καύσιμα και σίγουρα δεν πρέπει να ξεκινήσουμε νέα έργα που να βασίζονται στον άνθρακα ή στο πετρέλαιο. Πρέπει επίσης να έχουμε κατά νου ότι η αλλαγή του κλίματος είναι και ένα κοινωνικό πρόβλημα: οι φτωχότεροι πλήττονται περισσότερο. Ο χειρότερος αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής θα γίνει αισθητός πρώτα και κύρια στις αναπτυσσόμενες χώρες , με την Παγκόσμια Τράπεζα να εκτιμά ότι πάνω από 140 εκατομμύρια άνθρωποι θα χάσουν τα σπίτια τους έως το 2050 λόγω ξηρασίας, επιδημιών και ανόδου της στάθμης της θάλασσας.

Αλλά και στην Ευρώπη οι φτωχοί άνθρωποι θα επηρεαστούν περισσότερο, επειδή τείνουν να ζουν σε περιοχές λιγότερο προστατευμένες από πλημμύρες και θα υποφέρουν περισσότερο από έλλειψη νερού κατά τη διάρκεια των καυτών καλοκαιριών. Οι αγρότες μικρής κλίμακας θα αγωνιστούν περισσότερο για την προσαρμογή τους στις ακραίες κλιματικές συνθήκες, από ό, τι οι αγροτικές επιχειρήσεις.

Σε ολόκληρη την ΕΕ παρατηρούμε αύξηση των ποσοστών των ακροδεξιών κομμάτων. Πώς μπορούν οι αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις να αντιμετωπίσουν αυτό το φαινόμενο, να ανακτήσουν το πολιτικό έδαφος και να αλλάξουν τους πολιτικούς συσχετισμούς σε εθνικό και κοινοτικό επίπεδο;

Οι δεξιοί λαϊκιστές σε όλη την Ευρώπη ακολουθούν την ίδια στρατηγική: καλύπτουν τα κοινωνικά προβλήματα μέσω της λεγόμενης "πολιτικής ταυτότητας". Αντί να εστιάζουν στις κοινωνικές ανισότητες και να απαιτούν κοινωνική δικαιοσύνη, θέτουν τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα ενάντια στους ξένους. Τονίζουν ότι οι ανοιχτές κοινωνίες και οι εμπορικές συναλλαγές ωφελούν "τους άλλους" και ότι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες δεν έχουν θέση στις κοινωνίες μας. Τα αριστερά κόμματα πρέπει να αντισταθούν σθεναρά σε αυτό. Δεν είμαστε εθνικιστές, είμαστε Ευρωπαίοι, είμαστε ανοιχτοί στον κόσμο. Πρέπει όμως να βρούμε πιο πειστικές απαντήσεις στην παγκοσμιοποίηση και την ψηφιοποίηση. Για μένα, το κλειδί είναι να προσελκύσουμε τους ανθρώπους σοβαρά και να τους κάνουμε ενεργά συμμέτοχους στην προσπάθεια ανατροπής των πολιτικών του νεοφιλελευθερισμού και της ακροδεξιάς.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ