2018-04-02 12:19:35
Φωτογραφία για Tα οδικά έργα που βοήθησαν να μειωθούν τα τροχαία ατυχήματα
Οι αυτοκινητόδρομοι που δόθηκαν στην κυκλοφορία τα τελευταία χρόνια καθώς και μεγάλα έργα όπως αυτό της ζεύξης Ρίου – Αντιρρίου, έχουν συμβάλει τόσο στη συρρίκνωση του χρόνου των ταξιδιών, όσο και, κυρίως, στις κατά πολύ ασφαλέστερες μετακινήσεις.

Η υψηλή τιμή των διοδίων παραμένει ένα ανασταλτικός παράγοντας, τα οφέλη όμως σε επίπεδο ασφάλειας είναι τεράστια και άμεσα ορατά. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα θανατηφόρα τροχαία δυστυχήματα μειώθηκαν κατά 10% το 2017 σε σχέση με το 2016, ενώ μεγάλη είναι και η μείωση συνολικά την τελευταία δεκαετία.

Στη συνέχεια μπορείτε να δείτε τα έργα που άλλαξαν τον οδικό χάρτη της χώρα μας, ενώ σύντομα αναμένεται και ο πολύ σημαντικός αυτοκινητόδρομος κεντρικής Ελλάδας, καθώς η σύνδεση με κλειστό αυτοκινητόδρομο της Πάτρας με τον Πύργο, που θα έχει ολοκληρωθεί σύμφωνα με το σχεδιασμό έως το 2021.

Εθνική Οδός Κορίνθου-Πάτρας


Η Παλαιά Εθνική Οδός Κορίνθου-Πατρών ήταν από τις χειρότερες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σε ότι αφορούσε τα στατιστικά των ατυχημάτων και των θανάτων ετησίως. Η σημερινή Ολυμπία Οδός έχει κατασκευαστεί με σύγχρονα πρότυπα ασφάλειας και εγγυάται γρήγορο ταξίδι χωρίς κούραση και πολύ λιγότερα τροχαία. Αναμφίβολα, αξίζει να βρίσκεται ανάμεσα στα κορυφαία σύγχρονα έργα του οδικού μας δικτύου.

Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου

Η γέφυρα του Ρίου-Αντιρρίου, παραδόθηκε στην κυκλοφορία στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και εκτός από το χρόνο που εξοικονομείς αν την επιλέξεις (η άλλη λύση είναι τοφέρι μπόουτ), πρόκειται και για μια από τις πιο σύγχρονες γέφυρες στον κόσμο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο τρόπος που κατασκευάστηκε, λόγω των ισχυρών ανέμων στο σημείο και τη σεισμικότητα της περιοχής. Εφαρμόστηκαν καινοτόμες τεχνικές για την ενίσχυση της αντοχής της, οι οποίες μάλιστα έχουν γίνει και αντικείμενο διεθνών ντοκιμαντέρ.

Εγνατία Οδός

Δεν κατατάσσεται ανάμεσα στα πιο πρόσφατα έργα του οδικού δικτύου της χώρας μας όμως η Εγνατία Οδός, όντας ο μεγαλύτερος κλειστός αυτοκινητόδρομος με μήκος 670 χιλιόμετρα, ήταν ένα κολοσσιαίο έργο. Με αυτή έγινε εφικτό να «γεφυρωθεί» το δυτική είσοδος στη χώρα μας από τον Ευρώπη με την ανατολική της έξοδο, συνδέοντας την Ηγουμενίτσα με τον Έβρο.

Ιόνια Οδός

Η Ιόνια Οδός, συνεχίζει μετά τη γέφυρα του Ρίου Αντιρρίου και φτάνει έως και την Ήπειρο, όπου συνδέεται και με την Εγνατία. Αντικατέστησε ένα κομμάτι Εθνικής Οδού που ήταν κι αυτό υπαίτιο για πολλούς θανάτους ετησίως. Έτσι όποιος θέλει να ταξιδέψει από την Αθήνα έως και τα Ιωάννινα για παράδειγμα, θα χρησιμοποιήσει την Ολυμπία Οδό, τη Γέφυρα του Ρίου Αντιρρίου και την Ιόνια Οδό, δηλαδή υπερσύγχρονους και ασφαλείς οδικούς άξονες.

Εθνική Οδός Σπάρτης-Καλαμάτας

Εκτός από την Κορίνθου-Πατρών ένα άλλο έργο, που επίσης βοήθησε στην αναβάθμιση της Πελοποννήσου, είναι το κλειστό κομμάτι αυτοκινητοδρόμου που οδηγεί στην Καλαμάτα, μετά την Τρίπολη. Διανύοντας τη διαδρομή από την Αθήνα αποκλειστικά μέσω κλειστού αυτοκινητοδρόμου, η μεσσηνιακή πρωτεύουσα απέχει πλέον με το αυτοκίνητο μόλις 2,5 ώρες.
Πηγή Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ