2018-04-03 19:16:14
Φωτογραφία για Καρφιά πωλητών λαϊκών αγορών στην Περιφέρεια - Βουνό τα προβλήματα
Ενώ βρισκόμαστε στη Μεγάλη Εβδομάδα είμαστε αναγκασμένοι να δημοσιοποιήσουμε το... δικό μας Γολγοθά, όπως τον ανεβαίνουμε εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα. Και αυτό γιατί πέρα από το βασικό ζήτημα της μείωσης του τζίρου των λαϊκών αγορών, έχουμε να αντιμετωπίσουμε και απλά ζητήματα, που όμως γίνονται μεγάλα, χωρίς να υπάρχει λόγος.

Εδώ και περίπου πέντε μήνες έπρεπε να είχε γίνει μια τροποποίηση στη σύνθεση της επιτροπής λαϊκών αγορών που ανήκει στη περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας. Πράγματι έγινε, ωστόσο η νέα σύνθεση της επιτροπής, είναι λανθασμένη. Υπαίτιος για αυτό είναι ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κωνσταντίνος Γιουτίκας, που ακόμη δεν έχει διορθώσει το λάθος του. Πέρα όμως από αυτό η σύγκληση της επιτροπής δε γίνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, όπως έχουμε ζητήσει, με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται τα προβλήματα. Την ίδια ώρα στην περιφέρεια Αττικής η αντίστοιχη επιτροπή λειτουργεί εβδομαδιαία Έτσι για ακόμη μία φορά είμαστε εμείς που καλούμαστε να πληρώσουμε το τίμημα για τις παραλείψεις, αβλεψίες και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς, γιατί οι υπεύθυνοι αρνούνται να κάνουν τη δουλειά τους
. Ανάλογο παράδειγμα αποτελούν οι χημικές τουαλέτες, καθώς εδώ και περίπου τέσσερα χρόνια δεν έχει γίνει ο συγκεκριμένος διαγωνισμός από τη περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας. Χημικές τουαλέτες που πληρώνουν, όλο αυτό το χρονικό διάστημα, οι εργαζόμενοι στις λαϊκές αγορές διπλά. Μία μέσω του ημερήσιου τέλους, που αποτελεί πάγια υποχρέωση τους και μία μέσω των σωματείων τους, αφού διαφορετικά δεν θα υπήρχαν. Περιττό να αναφέρουμε πως στην Αττική οι χημικές τουαλέτες πληρώνονται ως οφείλει από την περιφέρεια.

Τα δύο αυτά ζητήματα αναδεικνύουν τη διαφορά φιλοσοφίας μεταξύ των δυο διοικήσεων στις συγκεκριμένες περιφέρειες. Με την ανάθεση των αρμοδιοτήτων, που αφορούν τις λαϊκές αγορές, μετά και τις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές, αυτή της Αττικής ουσιαστικά άνοιξε την αγκαλιά της για να υποδεχτεί τους εργαζόμενους σε αυτές, ενώ ακριβώς το αντίθετο συνέβη με την περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας. Προφανώς στην Αττική αναγνωρίζουν το έργο των λαϊκών αγορών για αυτό διαθέτουν κάθε μέσο που θα βοηθήσει στην επίλυση των προβλημάτων τους, ενώ στη κεντρική Μακεδονία όχι.

Πέρα όμως από αυτά, η μη σύγκληση της επιτροπής ανά τακτά χρονικά διαστήματα, δημιουργεί και άλλα σημαντικά προβλήματα.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάνω από πεντακόσιοι πωλητές που λειτουργούν στις λαϊκές αγορές χωρίς να έχουν τοποθετηθεί σε αυτές. Και αυτό γιατί δεν τους έχει υποδειχτεί σε ποια λαϊκή αγορά θα πρέπει να πηγαίνουν ανά ημέρα προκειμένου να διαθέσουν τα προϊόντα τους. Αυτό σημαίνει μια καθημερινή ταλαιπωρία και αγωνία για να βρουν κάποιο χώρο σε μια λαϊκή. Παράλληλα όμως δεν καταβάλουν το ημερήσιο τέλος, αφού ουσιαστικά δεν ανήκουν στην λαϊκή αγορά που ενεργοποιούνται. Στοιχείο που σημαίνει την απώλεια εσόδων για την περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και τους δήμους που ανήκουν σε αυτήν, τα οποία σύμφωνα με εκτιμήσεις μας, ανέρχονται σε πάνω από ενάμιση εκατομμύριο ευρώ. Το συγκεκριμένο γεγονός το έχουμε τονίσει επανειλημμένα προς τους αρμόδιους της περιφέρειας κεντρικής Μακεδονίας και τον ίδιο τον περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα χωρίς καμία απολύτως ανταπόκριση. Ρωτάμε λοιπόν ποιος θα αναλάβει την ευθύνη για το συγκεκριμένο ζήτημα;

Ρωτάμε γιατί θέλουμε να μάθουμε που θα απευθυνθούμε, καθώς αυτά τα χρήματα που χάνονται αποτελούν το κινητήριο μοχλό των λαϊκών αγορών. Δεν είναι χρήματα της περιφέρειας είναι των λαϊκών αγορών που έχουν καθαρά και μόνο ανταποδοτικό χαρακτήρα τον οποίο δεν τον βλέπουμε.

Γιατί εμείς θέλουμε να γίνουν οι χαράξεις στις λαϊκές αγορές που δεν γίνονται με αποτέλεσμα να επικρατεί αναρχία.

Θέλουμε να μπουν πινακίδες οριοθέτησης των λαϊκών αγορών ( αρχή- τέλος), που δεν υπάρχουν σήμερα. Πινακίδες που έχουν αγοραστεί από τον οργανισμό λαϊκών αγορών και σαπίζουν σε κάποια αποθήκη της περιφέρειας.

Θέλουμε οι λαϊκές αγορές να διαφημίζονται όπως γίνεται από άλλους φορείς σε ολόκληρη τη χώρα.

Θέλουμε η ενίσχυση των συνανθρώπων μας που είναι σε δυσχερή οικονομική κατάσταση να γίνεται με μεγαλύτερα χρηματικά ποσά και όχι τα ψίχουλα που διατέθηκαν πριν μερικούς μήνες.

Θέλουμε να φύγουν οι παράνομοι πωλητές από τις λαϊκές αγορές, που στερούν έσοδα από τους νόμιμους, οι οποίοι καθημερινά βλέπουν να τους στερούν το μεροκάματο μπροστά στα μάτια τους.

Θέλουμε να βελτιώσουμε την εικόνα των λαϊκών αγορών, αλλά δεν μας αφήνουν. Για αυτό και όταν έγινε η μεταφορά των αρμοδιοτήτων από τον οργανισμό λαϊκών αγορών στην περιφέρεια δεν πήγαμε με « άδεια χέρια», αλλά με ένα ταμείο που είχε πάνω από 4.5 εκατομμύρια ευρώ. Χρήματα που είναι αποκλειστικά και μόνο για τη λειτουργία των λαϊκών αγορών. Και όμως αυτά παραμένουν αναξιοποίητα όλα αυτά τα χρόνια. Και ας είναι οι πωλητές των λαϊκών αγορών που φέρνουν στην περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας τα μεγαλύτερα έσοδα, πίσω μόνο από τη διεύθυνση συγκοινωνιών.

Πριν μερικούς μήνες σε σύσκεψη στην περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας είχε συμφωνηθεί, μεταξύ των συνδικαλιστών των λαϊκών αγορών, της περιφέρειας κεντρικής Μακεδονίας και του δήμου Θεσσαλονίκης να δημιουργηθεί μία πρότυπη λαϊκή αγορά. Και είχε συμφωνηθεί να λειτουργήσει πριν την πρωτοχρονιά. Θα ήταν η πρώτη για να ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες που λειτουργούν στο δήμο Θεσσαλονίκης. Φυσικά και αυτός ο σχεδιασμός έμεινε στα χαρτιά.

Τέλος ακόμη περιμένουμε ξεκινήσουν τη λειτουργία τους οι λαϊκές αγορές στις περιοχές της Ραιδεστού και του Πλαγιαρίου. Υπόσχεση που και αυτή περιμένει την υλοποίηση της, αλλά κάπου χάθηκε στο πέρασμα του χρόνου…

Θα πρέπει να διευκρινίσουμε, πως για τα συγκεκριμένα ζητήματα, έχει ενημερωθεί ο περιφερειάρχης κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας. Πρόθεση του ήταν να γίνει το καλύτερο δυνατό και προς την κατεύθυνση αυτή ήταν και οι εντολές του. Το θέμα είναι λοιπόν γιατί αυτές δεν εισακούστηκαν…
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ