2018-04-04 09:42:58
Φωτογραφία για Handelsblatt: ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΡΙΩΝ ΑΞΟΝΩΝ ESM - ΓΑΛΛΙΑΣ ΓΙΑ ΕΛΑΦΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ
Προτάσεις για σύνδεση της ελάφρυνσης του χρέους με την ανάπτυξη της Ελλάδας έως το 2050 κατέθεσαν ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) και η Γαλλία, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, επικαλούμενη έγγραφο με ημερομηνία 27 Φεβρουαρίου.

Κατά το δημοσίευμα, οι προτάσεις περιλαμβάνουν:

Επέκταση των δανείων,Ανώτατο όριο επιτοκίου,Ελάφρυνση του χρέους που συνδέεται με την οικονομική ανάπτυξη.

Όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα, σύμφωνα με το μοντέλο του ESM, ο χρόνος ωρίμανσης ορισμένων δανείων στήριξης προς την Ελλάδα, τα οποία είχαν εκταμιευθεί από τον παλαιό μηχανισμό διάσωσης EFSF, θα μπορούσε να παραταθεί κατά μέσο όρο για επτά χρόνια. Επιπλέον, πληρωμές επιτοκίων συνολικού ύψους 13 δισ. ευρώ ενδέχεται να παγώσουν για πέντε χρόνια. Κατά τη Handelsblatt: «Οι προτάσεις των Γάλλων είναι ακόμη πιο προχωρημένες. Αυτές θέλουν να παγώσουν εν μέρει την αποπληρωμή δανείων 25 δισ. ευρώ, πετυχαίνοντας έτσι μέσο όρο παράτασης των ωριμάνσεων κατά 12 χρόνια. Επιπλέον προβλέπεται να μπει πλαφόν 2% στα επιτόκια των δανείων διάσωσης της Αθήνας, κάτι που θα αντιστοιχούσε σε ελάφρυνση ύψους 18 δισ. ευρώ».


Η Handelsblatt αναφέρει ότι οι δανειστές σκοπεύουν να αποφασίσουν τη λήψη των μέτρων ελάφρυνσης χρέους το καλοκαίρι, μετά την εκπνοή του τρέχοντος προγράμματος. Τονίζει επίσης ότι «ταυτόχρονα στην Ελλάδα πρόκειται να δοθεί η προοπτική περαιτέρω ελαφρύνσεων που θα τίθεντο σε ισχύ αργότερα. Έτσι, ένας νέος μηχανισμός πρόκειται να συνδέσει την ελάφρυνση χρέους μέχρι το 2050 με την εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας. Εάν ο μέσος όρος ανάπτυξης σε ορίζοντα πενταετίας πέσει κάτω από 2,8%, η Ελλάδα προβλέπεται να απαλλάσσεται, κατά τη γαλλική πρόταση, από την εξόφληση δανείων. Με ανάπτυξη μεταξύ 2,8% και 3,4% η Αθήνα πρέπει να αποπληρώσει ένα μέρος των δανείων και με ανάπτυξη άνω του 3,4% το σύνολο των υποχρεώσεων, που προβλέπονται για τη συγκεκριμένη περίοδο».

Όπως επισημαίνει η Handelsblatt, η συζήτηση για το χρέος δεν αφορά μόνο το πώς μπορεί να σταθεροποιηθεί η Ελλάδα, αλλά και το βασικό ζήτημα της εμπλοκής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, «και σε αυτό το ζήτημα θα μπορούσε να υπάρξει λύση» υπό τον όρο το ΔΝΤ να κρίνει βιώσιμο το ελληνικό χρέος.

Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αντιδρούσε πεισματικά στο ενδεχόμενο ελάφρυνσης του χρέους, με την Αθήνα να ευελπιστεί πως η στάση του νέου Γερμανού ΥΠΟΙΚ, Oλάφ Σολτς, θα είναι διαφορετική.

ΑΜΠΕ/Deutsche Welle

«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ