2018-04-04 10:52:21
Φωτογραφία για Θα μου λείψει μια μέρα όλο αυτό… Έτσι δεν είναι;
Έχετε και εσείς μέρες που όλοι σας χρειάζονται και θέλουν ταυτόχρονα αγκαλιά και δεν υπάρχει ούτε στιγμή που να μπορείτε να βρείτε στον εαυτό σας;

 Ένα από τα παιδιά είτε είναι δυσαρεστημένο, είτε έχει έκρηξη οργής, φωνάζοντας ή κλαίγοντας, και σκέφτομαι: Σε παρακαλώ, πήγαινε να παίξεις. Η μαμά χρειάζεται ένα διάλειμμα. Μόνο δύο λεπτά για τον εαυτό μου. Δεν μπορώ να σε αγκαλιάσω τώρα. Τα χέρια μου πονάνε Ξέρω ότι θα μετανιώσω και θα θέλω κάθε στιγμή που θεώρησα δεδομένη πίσω – και θα ικετεύω για μια ευκαιρία να κυνηγήσω ένα από τα παιδιά μου ή να δεχτούν να τους αγκαλιάσω.

Το αδιάκοπο ένα ακόμη μανούλα– όταν μου ζητηθεί να χρωματίσω μια ακόμα φωτογραφία, να διαβάσω ένα ακόμα παραμύθι ή να παίξω ένα ακόμα παιχνίδι μου παίρνει και την τελευταία σταγόνα ενέργειας από το σώμα μου.

Ωστόσο, ξέρω ότι θα έρθει μια εποχή που θα δίνω τα πάντα για να μπορώ να καθίσω μαζί τους και όχι μόνο για άλλη μια φορά, αλλά για χίλιες φορές.


Υπάρχουν πρωινά, απογεύματα και βράδια όταν αισθάνομαι σαν δούλα στην κουζίνα μου. Όταν μοιάζει σαν να είναι μια ζώνη πολέμου. Δεν μπορώ να καθίσω, καθώς κάποιος χρειάζεται πάντα κάτι, και ταυτόχρονα υπάρχει ένα χάος που χρειάζεται άμεση προσοχή.

Και ναι, μια μέρα, θα κοιτάξω την πεντακάθαρη κουζίνα μου και θα παρακαλάω να γεμίσει με μικρούς ανθρώπους που με χρειάζονται και μου ζητάνε πράγματα … πολύ σύντομα, θα είναι άδεια, ήσυχη και άψυχη.

Υπάρχουν στιγμές που νιώθω σαν να μην μπορώ να αλλάξω μια ακόμα πάνα, να βοηθήσω μια ακόμα φορά στην τουαλέτα, να σκουπίσω ένα ακόμα βρώμικο στόμα ή να καθαρίσω ακόμα μια καταστροφή. Μόλις ολοκληρώσω ένα από αυτά τα καθήκοντα, η επόμενη έρχεται ήδη για μένα. Αλλά ξέρω ότι τελικά, η ανάγκη μου να με χρειάζονται είναι πολύ μεγαλύτερη από οτιδήποτε άλλο. Δεν θα μου λείψει μόνο, αλλά θα εύχομαι να το ξαναέχω μια μέρα.

Υπάρχουν νύχτες, που τα μωρά δεν θέλουν να πάνε στα κρεβάτια τους... Οι χρόνοι που παρατείνουν το αναπόφευκτο σε πιέσεις και ζητούν ένα ακόμα φιλί, μια ακόμη αγκαλιά, ένα ακόμα ποτήρι νερό, ή κάτι τελευταίο να πουν… Θα έρθει μια στιγμή που θα δίνω τα πάντα για να κάνω μια ακόμα αγκαλιά πριν τον ύπνο…

Οι εκατοντάδες φορές που μου λένε καθημερινά, «Μαμά κοίτα! Μαμά προσεχε με! Μαμά…. Μαμά? Ελα εδώ! Μαμά μπορείς να με βοηθήσεις με αυτό;» Υπάρχουν στιγμές που νομίζω ότι θα μπορούσα να σπάσω και τότε αναρωτιέμαι: Πώς είναι δυνατόν για έναν άνθρωπο να ικανοποιήσει όλες αυτές τις ανάγκες των μικροσκοπικών ανθρώπων, ταυτόχρονα, κάθε μέρα, όλη την ημέρα και όλη τη νύχτα; Νιώθω τόσο νικημένη κατά καιρούς απλώς και μόνο επειδή χρειάζομαι άλλα 5 χέρια για να καταφέρω όλα όσα μου ζητάνε.

Μια μέρα, θα προσεύχομαι να έχω πίσω αυτά τα αιτήματα και τις γλυκές απαιτήσεις.

Υπάρχουν ατελείωτες φορές όπου μου ζητάνε να δω ξανά και ξανά την ίδια εκπομπή ή ταινία ή να ακούω ξανά και ξανά τα ίδια τραγούδια. Μερικές φορές, το κεφάλι μου πονάει και τρελαίνεται από αυτό, και είμαι σίγουρη ότι θα σπάσει αν δει ή αν ακούει κάτι ακόμα μια φορά. Συνειδητοποιώ κατά περιόδους οτι χρειάζομαι ενήλικους φίλους για να κάνω ενήλικες συζητήσεις…

Αλλά ναι, σε κάποιο σημείο, θα γελάω με τον εαυτό μου και θα το θέλω πίσω.

Υπάρχουν πάντα πολύ πρωινά ξυπνήματα  όπου θα έδινα τα πάντα για να κοιμηθώ μετά 5:30 π.μ. Τις περισσότερες μέρες, όταν προσπαθώ να ανοίξω τα μάτια μου χρειάζεται να υπενθυμίσω στα πόδια μου να βάλουν το ένα μπροστά από το άλλο, δεν είμαι σίγουρη ούτε καν πώς πρέπει να περπατήσω.

Αλλά και αυτός θα είναι ένας εξαντλητικός χρόνος που θα κοιτάζω πίσω και θα χαμογελάω και θα σκέτομαι: Ήταν ο λόγος να συνεχίζω να ξυπνάω κάθε πρωι και να βγάζω τον εαυτό μου από το κρεβάτι κάθε μέρα.

Υπάρχουν καθημερινά παιχνίδια όπου έχω κάποιον να παίζει κρυφτό για να κάνω ντους για 2 μόνο λεπτά και πάντα υπάρχουν φωνές στο σπίτι.

Μια μέρα, η ειρήνη και η σιωπή θα είναι εκκωφαντικές. Και θα μου λείπει όλο αυτό.

Υπάρχει τρέξιμο από το ένα ραντεβού στο επόμενο. Υπάρχουν καθισματάκια αυτοκινήτου μόνιμα στις πίσω θέσεις και πάντα υπάρχουν καυγάδες από τα πίσω καθίσματα όταν ταξιδεύουμε. Πολύ συχνά σκέφτομαι ότι πρέπει να είμαι ένας από τους πιο θαρραλέους ανθρώπους σε αυτή τη γη για να βάλω αυτούς τους μικροσκοπικούς ανθρώπους στο αυτοκίνητο και να τους βγω έξω μαζί τους.

Μια μέρα, θα γυρίσω να κοιτάξω το πίσω κάθισμα και θα βρω ένα πλήρες κενό, χωρίς κανείς να ζητάει κάτι ή να πρέπει να τον μεταφέρω σε κάποια δραστηριότητα. Σίγουρα θα το θέλω πίσω όλο αυτό.

Ο καθημερινός καθαρισμός της οδοντόκρεμας από το νεροχύτη, η αλλαγή των παπουτσιών που βρίσκονται σε λάθος πόδια, η τοποθέτηση των μπλουζών που έχουν αποτύχει, η διατήρηση των φορτίων που δεν τελειώνουν ποτέ, η ανάσχεση και η ανάληψη της θάλασσας των παιχνιδιών που βρίσκονται διάσπαρτα το σπίτι ή για άλλη μια φορά το τρίψιμο του κραγιόν που βρήκε τον δρόμο του στον τοίχο μας.

Ναι, όλα αυτά, κάθε ένα – θα τα θέλω όλα πίσω.

Αυτό είναι το πιο τρελό πράγμα για τη μητρότητα – τα πιο κουραστικά και μερικές φορές πιο τρομακτικά καθήκοντα είναι στην πραγματικότητα αυτά που θα μας λείψουν περισσότερο.

Οι μέρες που έλεγαν «βοήθησε με, μαμά … .μανούλα, σε παρακαλώ … Μια ακόμη φορά!» … Πρέπει μερικές φορές να αναγκάσω τον εαυτό μου να τα αγκαλιάσει όλα αυτά … τους αγώνες, την εξάντληση, την υπομονή. Δεν υπάρχει κουμπί παύσης. Δεν υπάρχει κουμπί να παίξει πιο αργά. Και δυστυχώς, δεν υπάρχει κουμπί επαναφοράς.

Έχω μια ευκαιρία με τα παιδιά μου. Έχουν ΜΙΑ παιδική ηλικία μαζί μου. Το εκπληκτικό, αλλά τρομακτικό μέρος όλων αυτών, είναι οτι εγώ είμαι ο συγγραφέας αυτού του τμήματος της ζωής τους. Ορίζω τον τρόπο γραφής των κεφαλαίων τους. Κάθε μέρα, προσπαθώ να διαμορφώσω έτσι την καθημερινότητα τους ώστε να μεγαλώσουν και να λένε: «Θυμάμαι να είμαι ευτυχισμένος. Όταν σκέφτομαι την παιδική μου ηλικία, θυμάμαι απλώς την ευτυχία.»

Και αν είμαστε αρκετά τυχεροί, θα ξέρουν μέσα τους ότι η μητέρα τους έπαιξε σημαντικό ρόλο σε αυτήν την ευτυχία…
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ