2018-04-10 09:34:27
Φωτογραφία για ΗΠΑ-Ταϊβάν: Τεχνολογία για υποβρύχια δίνει ο Τραμπ κλιμακώνοντας με την Κίνα!
Ισχυρό πολιτικό μήνυμα στην Κίνα στέλνει ο Αμερικανός Πρόεδρος Τράμπ με την απόφαση του να επιτρέψει σε αμερικανικές αμυντικές και ναυπηγικές εταιρείες να βοηθήσουν την Ταϊβάν να σχεδιάσει, να αναπτύξει και να ναυπηγήσει τα νέα της υποβρύχια!

Το Ναυτικό της Ταϊβάν, όπως και στο σύνολό τους οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, αντιμετωπίζουν πρόβλημα ανανέωσης του στρατιωτικού υλικού, αφού η κυβέρνηση της Κίνας απειλεί με οικονομικά αντίποινα όποια χώρα αποφασίσει να πωλήσει νέο στρατιωτικό υλικό στην Ταϊβάν.

Μετά από πολλές αποτυχημένες προσπαθείς να αποκτήσει είτε νέα υποβρύχια, είτε την τεχνολογία για την ναυπήγηση νέων σκαφών από τρίτες όπως η Ισπανία, η Γερμανία, η Γαλλία, η κυβέρνηση της Ταϊβάν αποφάσισε το 2017 να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα εγχώριας ανάπτυξης και ναυπήγησης υποβρυχίων.

Με την εξουσιοδότηση της αμερικανικής κυβέρνησης, εταιρείες από τις ΗΠΑ θα μπορούν να παράσχουν στην Ταϊβάν την απαραίτητη τεχνολογία για την ναυπήγηση των νέων υποβρυχίων, διευκολύνοντας σημαντικά την ούτως ή άλλως δύσκολη αποστολή που η ναυπηγική βιομηχανία της Ταϊβάν έχει αναλάβει.


Η απόφαση της κυβέρνησης Τράμπ να ανοίξει το δρόμο για την εγχώρια ναυπήγηση υποβρυχίων στην Ταϊβάν είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει την οργισμένη αντίδραση της Κίνας και πιθανόν να δημιουργήσει προβλήματα στις σχέσεις Πεκίνου-Ουάσινγκτον.

Όμως, από την απόφαση που έλαβε ο Τράμπ, φαίνεται πως ο Πρόεδρος των ΗΠΑ είναι αποφασισμένος να βοηθήσει την Ταϊβάν να επανεξοπλιστεί, βλέποντας ότι η στρατιωτική ισχυροποίηση του Πεκίνου και η αναθεωρητική πολιτική του ηγέτη της Κίνας στην περιοχή της Νότια Κινεζικής θάλασσας, σε συνδυασμό με την στρατιωτική αποδυνάμωση του Ναυτικού της Ταϊβάν στον τομέα των υποβρυχίων, θα μπορούσε να έχει δυσμενή αποτελέσματα για τα αμερικανικά συμφέροντα.

Για την ιστορία, η απόφαση του Τράμπ δεν είναι πρώτη που έχει ληφθεί σε αυτή την κατεύθυνση. Το 2001 η κυβέρνηση Μπούς είχε εγκρίνει την πώληση στην Ταιβάν έξι υποβρυχίων συμβατικής πρόωσης μόνο που οι ΗΠΑ τα τελευταία 60 χρόνια δεν έχουν ναυπηγήσει τέτοια υποβρύχια παρά μόνο πυρηνικής πρόωσης με αποτέλεσμα αν και υπήρξε η απόφαση, τελικά τίποτα να μην υλοποιηθεί.

Πάντως από το 2016 που εξελέγη πρόεδρος της Ταϊβάν ο Τσάι Ινγκ-γουέν (Tsai Ing-wen) η πολιτική της νέας κυβέρνησης της χώρας είναι η όσο το δυνατό μεγαλύτερη εγχώρια ανάπτυξη οπλικών συστημάτων. Αυτή την περίοδο το Ναυτικό της Ταιβάν ένα νησιωτικό κράτος διαθέτει μόλις δύο υποβρύχια συμβατικής πρόωσης ολλανδικής ναυπήγησης κλάσης Zwaardvis ηλικίας 31 ετών.

Απέναντι του το Ναυτικό της Ταϊβάν έχει να αντιμετωπίσει ένα στόλο 43 σύγχρονων υποβρυχίων συμβατικής πρόωσης και 6 πυρηνοκίνητων υποβρυχίων. Αυτό τον πραγματικά εντυπωσιακό στόλο επιδιώκει η Ταιβάν να αντιμετωπίσει στο μέλλον με μόλις 6 υποβρύχια με το πρώτο σκάφος να εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμο σε 10 χρόνια από το 2018.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ