2018-04-13 11:06:24
Φωτογραφία για Πώς να «χωρίσεις» από το κινητό σου
Όλο και περισσότεροι αντιλαμβανόμαστε όσο περνάνε τα χρόνια που το κινητό μας είναι τόσο απαραίτητο για εμάς, πως πλέον έχει γίνει… η προέκταση του χεριού μας. Η σχέση που έχουμε με το smartphone μας, δεν είναι αυτό που θα περιέγραφε κανείς ως μία «υγιής» σχέση.

Σύμφωνα με έρευνες ο μέσος άνθρωπος καταναλώνει κατά μέσο όρο 4-5 ώρες την ημέρα απορροφημένος στην οθόνη του κινητού του, ώρες αρκετές μέσα στο περιορισμένο 24ωρο στο οποίο πρέπει να κοιμηθούμε, να δουλέψουμε αλλά και να έχουμε ελεύθερο χρόνο. Ο ελεύθερος χρόνος μας όμως είναι αυτός που στερούμαστε με την «αφοσίωση» αυτή που δείχνουμε στην οθόνη του κινητού μας και στα social media, χάνοντας πολύτιμο χρόνο που έχουμε με τα αγαπημένα μας πρόσωπα, τους φίλους και την οικογένεια μας.

Πόσες φορές σου έχει τύχει ή έχεις δει ανθρώπους να έχουν βγει έξω και να μην μιλάνε μεταξύ τους αλλά να χαζεύουν τα news feed τους; Να τραβάνε φωτογραφίες αντί να απολαμβάνουν πρώτα με τα μάτια τους το τοπίο;


Εάν και εσύ νιώθεις ότι έχεις κουραστεί από το κινητό σου όμως η σχέση εξάρτησης που έχεις μαζί του δεν σε αφήνει να πάρεις ένα time off τότε αυτό το άρθρο είναι για εσένα.

Σίγουρα το κινητό μας είναι μία συσκευή η οποία μας είναι πολύ απαραίτητη, ενώ μπορεί να μας διευκολύνει και να μας διασκεδάσει, όμως με μέτρο. Αυτό που χρειάζεσαι για να «σπάσεις» αυτή την συνήθεια είναι συνειδητότητα της κατάστασης, θέληση και πειθαρχία, έτσι ώστε να αποκτήσεις με το smartphone σου μία υγιή και ισορροπημένη σχέση χρήσης και όχι κατάχρησης.

-Άλλαξε τον τρόπο με το οποίο το βλέπεις. Μην θεωρείς ότι μειώνοντας τον χρόνο που περνάς στο κινητό σου, μειώνεις στιγμές χαλάρωσης και διασκέδασης σου. Προσπάθησε να αναπληρώσεις τον χρόνο που θα καθόσουν στο κινητό σου, κάνοντας πράγματα που σε ξεκουράζουν και σε διασκεδάζουν στα αλήθεια.

-Αναρωτήσου που θέλεις να έχεις στραμμένη την προσοχή σου. Το που έχουμε στραμμένη την προσοχή μας είναι αυτό που διαμορφώνει τις ζωές μας και την καθημερινότητα μας. Σίγουρα οι άνθρωποι που σχεδιάζουν apps θέλουν την αμέριστη προσοχή μας γι’αυτό και υπάρχουν τόσα applications τα οποία και είναι δωρεάν. Μέσα στα δωρεάν apps υπάρχουν διαφημίσεις, τις οποίες πληρώνουν πελάτες, και αυτό που ζητούν είναι η προσοχή σου. Οπότε αναρωτήσου: Σε τι θέλεις να έχεις στραμμένη την προσοχή σου;

-Προσπάθησε να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου να κάνει άλλα πράγματα. Σίγουρα όταν βαριόμαστε ή έχουμε ελεύθερο χρόνο, η πιο γρήγορη και προσβάσιμη διασκέδαση που έχουμε είναι το κινητό μας που είναι ακριβώς δίπλα μας. Για να αποφύγεις την κεκτημένη ταχύτητα και τη συνήθεια προσπάθησε να «θυμίζεις» στον εαυτό σου να κάνει κι’άλλα πράγματα που σε ευχαριστούν. Εάν σου αρέσει να διαβάζεις βιβλία, άφησε ένα βιβλίο δίπλα στο κομοδίνο σου, εάν σου αρέσει να μαγειρεύεις βρες συνταγές που θέλεις να φτιάξεις και γράψε μία λίστα με όλα αυτά που πρέπει να ψωνίσεις.

-Σβήσε τα apps που σε παρασύρουν. Ένα εύκολο «κόλπο» είναι να σβήσεις τα social media apps από το κινητό σου χωρίς να απενεργοποιήσεις τους λογαριασμούς σου. Με αυτό τον τρόπο δεν θα μπαίνεις ασυνείδητα να χαζέψεις το news feed σου ενώ ήθελες να κάνεις κάτι άλλο ενώ θα μπορείς να «τσεκάρεις» τα social media accounts σου όποτε πραγματικά θες μπαίνοντας από το browser του κινητού σου και όχι από την εφαρμογή.

-Δημιούργησε έναν κανόνα και ακολούθησε τον αυστηρά. Προσπάθησε να «επιβάλεις» στον εαυτό σου αλλά και στην οικογένεια σου να αφήνουν όλοι τα κινητά εκτός τραπεζιού κατά τη διάρκεια του φαγητού. Μιλήστε, πείτε τα νέα σας, πείτε αστεία, σίγουρα αξίζουν περισσότερο από ένα ακόμα «χάζεμα» του feed σου.

-Παρατήρησε το σώμα σου την ώρα που το χρησιμοποιείς. Όταν περνάμε ώρα απορροφημένες στο κινητό μας, η στάση του σώματος μας χαλάει, ο αυχένας κρεμάει, οι ωμοπλάτες μας δεν είναι ίσιες ενώ κάνουμε και καμπούρα. Προσπάθησε να είσαι συνειδητή στην στάση σώματος που έχεις κάθε φορά, εάν καταλάβεις ότι η στάση σου είναι λάθος άλλαξε τη και παρατήρησε τι αισθήσεις σου δίνει το σώμα σου. Θέλεις στα αλήθεια να είσαι στο κινητό σου αυτή τη στιγμή; Σε κάνει να αισθάνεσαι καλά;

-Μην πιάνεις το κινητό σου όποτε το πιάνει κάποιος άλλος. Συνήθως όταν βλέπουμε κάποιον να «τσεκάρει» το κινητό του, υποσυνείδητα θέλουμε να ελέγξουμε και το δικό μας. Αντ’ αυτού κατέβασε το χέρι σου που είναι έτοιμο να πιάσει το κινητό, πάρε μία βαθιά ανάσα και προσπάθησε να χαλαρώσεις.

-Δεν θα είσαι στη Γη για πάντα. Εάν όλα τα άλλα αποτύχουν τότε υπενθύμισε στον εαυτό σου μία αλήθεια που όλοι αγνοούμε: είμαστε θνητοί και δεν θα είμαστε σε αυτό τον πλανήτη για πάντα. Πόσοι άνθρωποι στο τέλος της ζωής τους πιστεύεις θα πουν: «Μακάρι να περνούσα περισσότερο χρόνο στο Facebook»; Κάνε στον εαυτό σου συχνά αυτή την ερώτηση και συνειδητοποίησε πως αυτή είναι η ζωή σου. Πόση από αυτή θέλεις να περάσεις μπροστά από την οθόνη του κινητού σου;
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ