2018-04-14 18:09:47
Φωτογραφία για Σε τι διαφέρει ο διαδικτυακός εκφοβισμός;
 

Ο διαδικτυακός εκφοβισµός (cyberbullying) συµβαίνει όταν ένα παιδί ή ένας έφηβος δέχεται από κάποιον ή κάποιους ανώνυµα ή επώνυµα, απειλές ή παρενοχλείται, ταπεινώνεται, εξευτελίζεται συνήθως µε επαναλαµβανόµενο τρόπο, µέσω του διαδικτύου (κοινωνικά δίκτυα, παιχνίδια, εφαρµογές κ.λπ.) ή των κινητών τηλεφώνων.

Τι ιδιαίτερο συναντάμε, όμως, στον διαδικτυακό εκφοβισμό; Ο διαδικτυακός εκφοβισμός διαφέρει από τον εκφοβισμό εκτός σύνδεσης σε ορισμένες σημαντικές πτυχές: Παρέμβαση 24 ώρες το εικοσιτετράωρο: Ο διαδικτυακός εκφοβισμός δεν τελειώνει μετά το σχολείο ή την εργασία.

Επειδή οι θύτες μπορούν να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο όλο το 24ωρο, η απειλή συνεχίζεται εξ αποστάσεως, όταν τα θύματα είναι στο σπίτι ή μακριά από το σχολικό περιβάλλον.

Το κοινό είναι ανυπολόγιστα μεγάλο και το περιεχόμενο εξαπλώνεται εξαιρετικά γρήγορα: Τα μηνύματα που αποστέλλονται ηλεκτρονικά είναι δύσκολο να ελεγχθούν – μόλις ανέβουν στο διαδίκτυο. Ως εκ τούτου, η εμβέλεια του cyberbullying είναι μεγαλύτερη από αυτή του offline εκφοβισμού.


Για παράδειγμα, το περιεχόμενο που μπορεί να έχει ξεχαστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί συχνά να ανακτηθεί ή να ανακαλυφθεί σε μεταγενέστερη ημερομηνία και, ως εκ τούτου, δυσκολεύει τα θύματα να το ξεπεράσουν.

Οι θύτες μπορούν να ενεργήσουν ανώνυμα: Η ανωνυμία των δραστών μπορεί να τρομάξει και να φέρει σε δύσκολη θέση ένα θύμα, καθώς δεν γνωρίζει ποιος ακριβώς το ενοχλεί.

Καθώς οι δράστες μπορούν δυνητικά να κρύψουν την ταυτότητά τους, αυτό συχνά μπορεί να τους δώσει μια ψεύτικη αίσθηση ασφάλειας (νομίζουν ότι ποτέ δεν θα πιαστούν) και μερικές φορές να τους οδηγήσει να συμπεριφερθούν όλο και πιο δυσάρεστα στο θύμα τους.

Η θυματοποίηση δεν γίνεται αντιληπτή άμεσα: Η αντίδραση του θύματος σε μια κακόβουλη δήλωση, μια ασεβή εικόνα κλπ., συνήθως δεν είναι ορατά στον διαδικτυακό θύτη. Με αυτόν τον τρόπο, οι δράστες συχνά δεν γνωρίζουν πλήρως την έκταση των ενεργειών τους και δεν αντιλαμβάνονται τις επιπτώσεις των πράξεων τους.

Διαβάστε περισσότερα στο ειδικό φυλλάδιο για τον διαδικτυακό εκφοβισμό και βρείτε συμβουλές στο φυλλάδιο για γονείς.

https://saferinternet4kids.gr/nea/differencesofcyberbullying/
 
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Η συνάντηση με τον Αναστάντα!
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Η συνάντηση με τον Αναστάντα!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ