2018-04-15 15:24:42
Φωτογραφία για Συρία: Έκτακτη συνάντηση Άσαντ με Ρώσους βουλευτές
Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ δήλωσε σήμερα 15 Ιανουαρίου σε ομάδα Ρώσων βουλευτών, ότι οι πυραυλικές επιθέσεις της Δύσης κατά της χώρας του, ήταν μια εχθρική πράξη, μεταδίδουν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Οι Ρώσοι βουλευτές συναντήθηκαν με τον Άσαντ, μετά τα πυραυλικά πλήγματα που δέχθηκε η Συρία από τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Βρετανίας, σε αντίποινα για φερόμενη επίθεση με χημικό αέριο, πριν από μία εβδομάδα.

Τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων επικαλούμενα τους βουλευτές, μεταδίδουν ότι ο πρόεδρος Άσαντ είχε «καλή διάθεση» ενώ σχολίασε θετικά τις επιδόσεις των αντιαεροπορικών συστημάτων της σοβιετικής περιόδου, που χρησιμοποιήθηκαν από την Συρία προκειμένου ν’ αναχαιτιστούν τα πυραυλικά πλήγματα της Δύσης.

Η περαιτέρω διάθεση ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων δεν συζητήθηκε, σύμφωνα με τις αναφορές των ρωσικών ειδησεογραφικών πρακτορείων, ενώ ο Άσαντ αποδέχτηκε πρόσκληση να επισκεφτεί την σιβηρική περιοχή της Χαντιμανσίας στην Ρωσία.


(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)

«Αποστολή εξετελέσθη»

Η επιχείρηση αυτή φαίνεται πως ήταν στοχευμένη ώστε να αποφευχθεί μια κλιμάκωση του πολέμου στη Συρία, ο οποίος έχει γίνει πιο περίπλοκος παρά ποτέ έπειτα από επτά χρόνια σύγκρουσης και την παρουσία στο πεδίο πολλών ξένων δυνάμεων, μεταξύ των οποίων οι στρατοί των ΗΠΑ, της Ρωσίας και του Ιράν.

«Αποστολή εξετελέσθη!», ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ -όπως είχε κάνει το 2003 ο προκάτοχός του Τζορζ Μπους ο νεότερος, ο οποίος είχε τότε ανακοινώσει πρόωρα το τέλος του πολέμου στο Ιράκ.

«Επίθεση» και «προσβολή»

Ο πρόεδρος Άσαντ κατήγγειλε μια «επίθεση» που το μόνο που πέτυχε ήταν να «ενισχύσει» την «αποφασιστικότητά (του) να συνεχίσει να μάχεται και να συντρίψει την τρομοκρατία», όρο με τον οποίο περιγράφει τους αντάρτες.

Η Μόσχα μίλησε για «προσβολή» στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ στο Ιράν ο ανώτατος ηγέτης Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ χαρακτήρισε «εγκληματίες» τους ηγέτες των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Βρετανίας.

Στη Δαμασκό, τα πλήγματα χαλύβδωσαν τους υποστηρικτές του καθεστώτος. Μόλις ξημέρωσε πολλές δεκάδες απ' αυτούς συγκεντρώθηκαν στην εμβληματική πλατεία των Ομεϊαδών, με κορναρίσματα και πατριωτικά τραγούδια, κρατώντας συριακές σημαίες και τραγουδώντας και χορεύοντας για τη δόξα το Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Και γι' αυτούς που απομακρύνθηκαν από την Ντούμα, τους οποίους συνάντησε το Γαλλικό Πρακτορείο 400 χιλιόμετρα μακριά από τα σπίτια τους, σ' έναν καταυλισμό εκτοπισμένων, η επιχείρηση των Δυτικών δεν αλλάζει την κατάσταση.

«Χαιρόμαστε που βλέπουμε ότι κάποιος αισθάνθηκε τελικά ότι υπάρχουμε», λέει η Νάντια Σιντάουι. Όμως, προσθέτει, «τα πλήγματα που έγιναν δεν έχουν αληθινά επίπτωση» στον Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Διαβάστε επίσης:

Τι επιπτώσεις θα έχει για την Ελλάδα ο βομβαρδισμός της Συρίας

Οργή Πούτιν: Σκηνοθετήσατε την επίθεση με χημικά για να βομβαρδίσετε τη Συρία

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ