2018-04-16 15:34:55
Φωτογραφία για Πώς να φορέσεις το πιο πασπαρτού και κλασικό πουκάμισο, το oxford
Αν ρίξεις μια πρόχειρη ματιά στη ντουλάπα σου θα διαπιστώσεις ότι... κρέμονται ρούχα που κάνουν ή έκαναν hype -κοινώς, κομμάτια που αποτελούσαν fashion trends και η μπογιά τους θα περάσει ή πέρασε- και ρούχα που δεν τα αγγίζει ο χρόνος, μιας και συγκαταλέγονται στα all time classic pieces. Στην κατηγορία αυτή ανήκει και το πουκάμισο για το οποίο θα σου μιλήσουμε ευθύς αμέσως.

Το oxford πουκάμισο

Ας ξεκινήσουμε από το εξής: είναι το πιο πασπαρτού, ευέλικτο και διαχρονικό απ' όλα τα πουκάμισα. Αποτελεί ιδανική επιλογή για τους πιο ζεστούς μήνες του χρόνου και κυκλοφορεί συνήθως στις κλασικές αποχρώσεις του γαλάζιου, ροζ και λευκού. Ακροβατεί ανάμεσα στο στιλιζαρισμένο dress shirt και το cool φανελένιο. Φέρει χαρακτηριστική σταυρωτή ύφανση και ακόμη πιο χαρακτηριστικό γιακά με κουμπιά. Έχει καταφέρει να επιβιώσει μέχρι σήμερα κυρίως χάρη στον πολύπλευρο, τόσο preppy, όσο και εναλλακτικό, χαρακτήρα του.


Η ιστορία του

Έλκει την καταγωγή του από τους Σκωτσέζους του 19ου αιώνα, ενώ συνδέθηκε με την αριστοκρατική κοινωνία της Βρετανίας, αλλά και με τους αθλητές του πόλο με άλογα. Οφείλει ωστόσο τη διαχρονικότητά του στους Brooks Brothers, το πιο παλιό brand αντρικής ένδυσης στις ΗΠΑ. Ήταν 1896, όταν ο John E. Brooks παρατήρησε τα πουκάμισα που φορούσαν οι αθλητές του πόλο και εμπνευσμένος απ' αυτά δημιούργησε το oxford.

Δεκαετίες μετά, στις αρχές των 90s, όταν «γεννήθηκε» το preppy look, το oxford πουκάμισο έγινε συνώνυμο της θρυλικής Ivy League -ο αθλητικός σύνδεσμος που απαρτίζεται από τις ομάδες κορυφαίων αμερικάνικων πανεπιστημίων (Harvard, Yale, Princeton)- και απέκτησε τεράστια δημοφιλία και ζήτηση.

Το ύφασμα, το χρώμα, η γραμμή

Το oxford πουκάμισο είναι συνήθως καμωμένο από βαμβάκι ή από τεχνητά υλικά, όπως είναι ο πολυεστέρας. Το πρώτο υλικό προσφέρει μια ωραία, απαλή αίσθηση και ενδείκνυται για τους πιο θερμούς μήνες, καθώς μπορεί να σε κρατήσει δροσερό, ενώ το δεύτερο άνεση και φρεσκοσιδερωμένη εμφάνιση από το πρωί μέχρι το βράδυ.

Όσον αφορά στο χρώμα τώρα, το εν λόγω πουκάμισο αγαπά τη μονοχρωμία και τις αποχρώσεις του λευκού, γαλάζιου και ροζ.

Τέλος, η γραμμή του δεν είναι ούτε φαρδιά, ούτε στενή (slim fit), αλλά αγκαλιάζει αρμονικά το σώμα, τόσο όσο να επιτρέπει ελευθερία κινήσεων και να δείχνει κομψό πάνω σου.

4 τρόποι για να φορέσεις το oxford πουκάμισο

Ο επίσημος

Μπορεί να μην το πιο formal πουκάμισο που υπάρχει, ωστόσο το oxford είναι ευέλικτο γεγονός που το καθιστά καλή επιλογή ακόμα και όταν η περίσταση απαιτεί να φορέσεις «τα καλά σου». Συνδύασέ το με σκουρόχρωμο κοστούμι και printed γραβάτα.

Ο business casual

Εδώ, έχουμε το look που ταιριάζει γάντι στο oxford και παντρεύεται ιδανικά με blazer, tailored παντελόνια και καμπαρντίνες και φοριέται είτε με το πρώτο κουμπί ανοιχτό, χωρίς γραβάτα, είτε κουμπωμένο μέχρι πάνω και πάλι χωρίς γραβάτα.

Ο smart casual

Ο καλύτερος φίλος του συγκεκριμένου πουκαμίσου για να «χτίσεις» ένα επιμελώς ατημέλητο λουκ είναι το chino, τα sneakers και το bomber jacket, η καμπαρντίνα ή το παρκά. Μπορείς να το φορέσεις τόσο μέσα, όσο και έξω από το παντελόνι.

Ο casual

Το πιο χαλαρό στυλ ντυσίματος επιβάλλει χαλαρότητα και στον τρόπο που θα φορέσεις τα κομμάτια που θα το συνθέσουν: από το τζην παντελόνι που οφείλει να έχει άνετη γραμμή μέχρι το oxford πουκάμισο που δεν επιδέχεται ζωνάρι και πέφτει έξω από το παντελόνι.
Πηγή
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ