2018-04-17 01:38:03
Φωτογραφία για Πάνω από 25.300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στους δρόμους της Ευρώπης το 2017
Στα 120 δισ. ευρώ ετησίως το κόστος των τροχαίων στην Ε.Ε - Η Επίτροπος

Μεταφορών Βιολέτα Μπουλτς εμφανίζεται ανήσυχη

«Οι δρόμοι της Ευρώπης είναι από τους ασφαλέστερους στον κόσμο. Ωστόσο, δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι και πρέπει να αυξήσουμε περαιτέρω τις προσπάθειές μας» τονίζει σε συνέντευξή της στη Die Welt. «Η οδική ασφάλεια πρέπει να βρίσκεται στην κορυφή της ευρωπαϊκής πολιτικής ατζέντας και το θέμα χρειάζεται περισσότερη πολιτική προσοχή. Το 2017, ο αριθμός των θανάτων από τροχαία ατυχήματα σε όλη την ΕΕ μειώθηκε κατά 2% σε 25.300, ή 49 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους. Η μικρή πτώση από το 2016 είναι μια αχτίδα ελπίδας, αλλά συνολικά οι αριθμοί είναι ανησυχητικοί. Αυτό που δεν μπορεί να καταγραφεί στα στατιστικά στοιχεία είναι η θλίψη και ο πόνος της απώλειας συγγενών και φίλων. (...) Ο πολιτικός στόχος της ΕΕ ήταν να μειωθεί κατά το ήμισυ ο αριθμός των θανάτων από τροχαία μεταξύ 2010 και 2020 σε περίπου 16.000. Νομίζω ότι θα είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί αυτός ο στόχος στο πλαίσιο των τελευταίων αριθμών»


Όπως λέει η ευρωπαία επίτροπος το αρνητικό ρεκόρ των θυμάτων στο δρόμο στην ΕΕ το κατέχει η Ρουμανία με 98 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους και ακολουθεί η Βουλγαρία με 96.

Η Γερμανία είχε 3177 θύματα οδικής κυκλοφορίας το 2017 και, με 38 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους, είναι πολύ χαμηλότερος από τον μέσο όρο της ΕΕ. Τα πράγματα φαίνονται ακόμη καλύτερα στη Σουηδία (25), το Ηνωμένο Βασίλειο (27), τις Κάτω Χώρες (31) και τη Δανία (32).

Περισσότερο από το ήμισυ (55%) όλων των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων συμβαίνουν σε αγροτικούς δρόμους, σε σύγκριση με μόλις 8 %σε αυτοκινητόδρομους. Το 37% των ανθρώπων πεθαίνουν σε ατυχήματα σε αστικές περιοχές. Σχεδόν οι μισοί από τους θανάτους ήταν επιβάτες οχημάτων, το 21% ήταν πεζοί.

Στην ερώτηση τι κοστίζουν τα τροχαία ατυχήματα στην κοινωνία η Ευρωπαία επίτροπος τονίζει:

«Εκτός από τους θανάτους από τροχαία, είχαμε 135.000 σοβαρά τραυματίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση πέρυσι. Το συνολικό κοινωνικό κόστος, για παράδειγμα μέσω ιατρικής περίθαλψης, αποκατάστασης ή απώλειας εργασίας, ανέρχεται σε 120 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Τι μπορεί να κάνει όμως η ΕΕ για να βελτιώσει την οδική ασφάλεια;

«Φυσικά, οι τοπικές και εθνικές αρχές είναι ιδιαίτερα υπεύθυνες για την υπόθεση αυτή . Ωστόσο, ελήφθησαν επίσης σημαντικά μέτρα τα τελευταία χρόνια: διακρατική επιβολή κανόνων κυκλοφορίας, απαιτήσεις υψηλότερης κατάρτισης για τους επαγγελματίες οδηγούς, χρηματοδότηση ερευνητικών έργων για περισσότερη οδική ασφάλεια, στρατηγικές δικτύωσης και αυτοματοποιημένης κινητικότητας και σύστημα eCall για σοβαρά τροχαία ατυχήματα, το οποίο κάνει αυτόματα την κλήση έκτακτης ανάγκης. Αλλά θέλουμε να κάνουμε περισσότερα.

Τον Μάιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει σειρά μέτρων για να βοηθήσει στην ασφαλέστερη οδική ασφάλεια. Αυτά περιλαμβάνουν νέους υποχρεωτικούς κανόνες βάσει κανονισμού που αυξάνουν την ασφάλεια των νέων οχημάτων και απαιτούν από αυτούς να ενσωματώσουν νέες τεχνικές.

Περιμένω ότι η ενσωμάτωση των τεχνικών, όπως η αυτόματη πέδηση έκτακτης ανάγκης ή προειδοποίησης απόκλισης από τη λωρίδα κυκλοφορίας, η οποία προειδοποιεί τον οδηγό πριν από την έξοδο από την λωρίδα, θα βοηθήσει στο μέλλον για να σώσει ζωές. Η λεγόμενη έξυπνη βοήθεια ταχύτητας στα νέα οχήματα που υποστηρίζουν τον οδηγό σε συμμόρφωση με τις αντίστοιχες προβλεπομένων ορίων ταχύτητας, θα πρέπει να αυξήσει την οδική ασφάλεια» σημειώνει η ευρωπαία επίτροπος
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ