2018-04-17 08:46:09
Φωτογραφία για Προμήθειες στο ΕΣΥ με κοινούς διαγωνισμούς για όλους! Τι αλλάζει στα νοσοκομεία
Τρίτη 17 Απρίλιος 2018

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Αλλαγές στο σύστημα προμηθειών των νοσοκομείων φέρνει η ενεργοποίηση του νέου συστήματος.

Ειδικότερα, ενεργοποιείται σιγά σιγά η Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ), η οποία συγκροτήθηκε σε σώμα τον περασμένο Δεκέμβριο και αναλαμβάνει όλες τις αρμοδιότητες της μέχρι πρότινος Επιτροπής Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ).

Η νέα αρχή αναμένεται να αναλάβει να «τρέξει» όλες τις απαραίτητες προμήθειες που χρειάζονται στο ΕΣΥ κάνοντας μάλιστα κεντρικούς διαγωνισμούς ώστε τα κριτήρια επιλογής αλλά και οι τιμές να είναι ίδιες. Κάτι που άλλωστε προβλέπεται και από τις σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις. Διαβάστε ΕΔΩ τις λεπτομέρειες: «Αλλάζουν τα πάντα στις προμήθειες των νοσοκομείων! Όλες οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου του υπ.Υγείας»

Εξάλλου είναι γνωστό ότι επί σειρά ετών τα δημόσια νοσοκομεία προμηθεύονταν υλικά ακόμη και σε πολύ διαφορετικές τιμές, έστω και αν απείχαν λίγα μόλις χιλιόμετρα το ένα από το άλλο.


Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός επιβεβαίωσε πρόσφατα ότι είναι σε εξέλιξη η μεταρρύθμιση για την κεντρικοποίηση των προμηθειών, από την οποία όπως αναφέρουν πηγές του HealthReport.gr η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ευελπιστεί να εξοικονομήσει τουλάχιστον 25% από το σημερινό κόστος των υλικών.

Κάτι που θα επιτευχθεί μέσω κεντρικών διαγωνισμών στους οποίους κάθε υλικό θα εξετάζεται λεπτομερώς πριν μπει στο ΕΣΥ, αφού θα προηγείται λεπτομερής έρευναγια την ποιότητα των προϊόντων πριν την κατακύρωση των διαγωνισμών, περιγράφουν υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη στο HealthReport.gr.

Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι ακόμη και το περιβόητο Παρατηρητήριο Τιμών που είχε εισαχθεί στο σύστημα πριν από περίπου 7 χρόνια ώστε να είναι καταγεγραμμένες οι τιμές των υλικών, θεωρείται ότι είναι πιο …ακριβό σε σχέση με το τι ισχύει στην ελεύθερη αγορά. Και αυτό διότι προϊόντα παρουσιάζονται να έχουν υψηλότερες τιμές από αυτές που θα έπρεπε, με αποτέλεσμα όλα τα νοσοκομεία να αγοράζουν με αυτές.
medispin
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ