2018-04-18 09:59:40
Φωτογραφία για Γεμάτος “αγκάθια” ο δρόμος των νοσοκομειακών γιατρών προς την Κλαδική Σύμβαση
By: Ιοκάστη Αλειφεροπούλου- Virus

Μακρύς και δύσκολος φαίνεται πως θα είναι ο δρόμος που θα διανύσει το κίνημα των νοσοκομειακών γιατρών, μέχρι την επίτευξη μιας ικανοποιητικής συμφωνίας με την Αριστοτέλους για τους όρους αμοιβής και εργασίας του κλάδου.

Το “χάσμα” απόψεων που χωρίζει τις δύο πλευρές διαφάνηκε ήδη από την πρώτη διερευνητική συνάντηση μεταξύ τους, όπου η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) ξεκαθάρισε ότι συνδέει το συζήτηση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ανάκτηση μιας σειράς δικαιωμάτων που καταστρατηγήθηκαν. Από την άλλη πλευρά, το υπουργείο Υγείας επιχείρησε να αποκλείσει εντελώς κάποια από αυτά τα ζητήματα από τη διαπραγμάτευση για την υπογραφή νέας κλαδικής σύμβασης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΟΕΝΓΕ, ο υπουργός Υγείας είπε:

Για το νόμο που διευθετεί το χρόνο εργασίας: Είναι ανελαστικός και δεν μπαίνει για διαπραγμάτευση.


Για τις προσλήψεις: Δεν υπάρχει δυνατότητα να προκηρυχθούν όλες οι κενές οργανικές θέσεις.

Για το μισθολόγιο: Επανέλαβε ότι τα δημοσιονομικά της χώρας δεν επιτρέπουν την επαναφορά των μισθών κι ότι θα πρέπει να αναζητηθεί ένα ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα συμμόρφωσης με την απόφαση του ΣτΕ (στη συνάντηση με την ΕΙΝΑΠ, μετά τη δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ, υποσχέθηκε ένα «εφάπαξ βοήθημα» μέσα στο 2018 συνάρτηση του ύψους του πρωτογενούς πλεονάσματος).

Διαβάστε επίσης: Ανοίγει διάλογος για την κλαδική σύμβαση των νοσοκομειακών ιατρών

Κατά συνέπεια, εκτιμά το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας στο χώρο (ΟΕΝΓΕ), η αλλαγή στάσης της πολιτικής ηγεσίας δεν είναι παρά φαινομενική. “Δεν δεχόμαστε η κυβέρνηση να αποφασίζει μονομερώς για τους όρους αμοιβής και εργασίας μας”αναφέρει σχετικά στην απόφασή της και διαμηνύει ότι δεν θα συρθεί σε προσχηματικό διάλογο.

“Είναι ξεκάθαρο ότι η μάχη για την υπογραφή κλαδικής συμφωνίας θα είναι μία ιδιαίτερα απαιτητική αναμέτρηση. Αντικειμενικά συνδέεται με τον αγώνα για την κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου που αφορά τους μισθούς μας, τον εργάσιμο χρόνο, κλπ. Απαιτεί τη συστράτευση του κάθε συναδέλφου. Δεν θα είναι έργο μιας πράξης” τονίζει το ΓΣ της ΟΕΝΓΕ και καλεί τις Ενώσεις να πρωτοστατήσουν στην οργάνωση της μάχης για την υπογραφή νέας κλαδικής συμφωνίας μακριά από αυταπάτες ότι με τον καιρό θα φτιάξουν τα πράγματα.

Στο πλαίσιο αυτό, η ηγεσία του κινήματος των νοσοκομειακών γιατρών θέτει στο επίκεντρο της μάχης για την υπογραφή νέας κλαδικής σύμβασης όλο το φάσμα των ζητημάτων που απασχολούν τον κλάδο:

Μισθολόγιο: επαναφορά μισθών και συντάξεων στα επίπεδα του 2009 πριν από όλες τις μνημονιακές περικοπές. Επαναφορά 13 και 14 μισθού.

Σταθερό, πρωινό ωράριο. 5ήμερο-6ωρο-30ωρο με μία ενεργό εφημερία την εβδομάδα και ρεπό την επόμενη μέρα. Κατάργηση του Νόμου που διευθετεί και καταργεί το σταθερό, ημερήσιο εργάσιμο χρόνο.

Κάλυψη του συνόλου των κενών οργανικών θέσεων. Μοναδική εργασιακή σχέση αυτή της μόνιμης, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Κατάργηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων ανακύκλωσης της ανεργίας και διαιώνισης της εργασιακής ομηρίας.

Μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών ώστε να καλυφθούν οι ελλείψεις και οι υπηρετούντες σήμερα επικουρικοί γιατροί να συνεχίζουν να προσφέρουν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους στο σύστημα Υγείας έχοντας εξασφαλισμένη μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Ένταξη του κλάδου στα ΒΑΕ. Οι εφημερίες να συνυπολογίζονται στο συντάξιμο χρόνο.

Εκπαίδευση. Οι βασικοί άξονες των θέσεων της ΟΕΝΓΕ για την εκπαίδευση έχουν αποτυπωθεί στην απόφαση του Γ.Σ. στις 15/2/2017.

Ρύθμιση ζητημάτων που αφορούν τη χορήγηση αδειών: εκπαιδευτικών, ειδικών αδειών (π.χ. για τους ακτινολόγους), συνδικαλιστικές, κ.λ.π.

Προστασία μητρότητας: Εξαίρεση από νυχτερινή εργασία για έγκυες, λεχώνες, μητέρες ανήλικων τέκνων.

Θέσπιση ουσιαστικών κινήτρων (οικονομικών και θεσμικών) για τη στελέχωση των δημόσιων μονάδων Υγείας άγονων και προβληματικών περιοχών από μόνιμους γιατρούς, άμεση επαναφορά όσων έχουν καταργηθεί. Επανακαθορισμός των άγονων περιοχών με κριτήριο αποκλειστικά τις γεωγραφικές, κοινωνικές, συγκοινωνιακές και οικονομικές συνθήκες που επικρατούν. Είναι απαράδεκτο από κάθε άποψη να υπάρχει άλλη λίστα άγονων περιοχών για τους μόνιμους συναδέλφους και διαφορετική για τους επικουρικούς. Π.χ. ο Ν. Λέσβου συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των προβληματικών περιοχών για τους επικουρικούς όχι όμως για τους μόνιμους.

Ουσιαστικά μέτρα προστασίας, Υγείας και ασφάλειας στον εργασιακό χώρο.

Το προαναφερθέν διεκδικητικό πλαίσιο θα συζητηθεί στις γενικές συνελεύσεις προκειμένου να εμπλουτιστεί και να σχεδιαστούν στην κατεύθυνση αυτή συγκεκριμένες αγωνιστικές πρωτοβουλίες.

Η πολύμορφη δραστηριότητα που θα αναπτυχθεί θα κορυφωθεί με απεργιακή κινητοποίηση και πανελλαδική συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ