2018-05-01 14:34:17
Φωτογραφία για Περίδρομος και καταπέτασμα: Μια ετυμολογική περιπέτεια πολυφαγίας
Σε εποχές που κάποιοι στερούνται το φαγητό, ευδοκιμεί η μυθοποίησή του. Για παράδειγμα, ποτέ δεν είχαμε τόσες εκπομπές μαγειρικής στην τηλεόραση όσο τα χρόνια της κρίσης. Ίσως ο μόνος τρόπος που έχουν κάποιοι για να απολαμβάνουν πολυτελή, περίτεχνα και πλουσιοπάροχα γεύματα, είναι να τα χαζεύουν στην τηλεόραση. Ασφαλώς μιλάμε για οφθαλμοπορνεία.

Οπότε, μπαίνουμε κι εμείς στο τριπ, και σας αποκαλύπτουμε την προέλευση κάποιων φράσεων, που όλες χρησιμοποιούνται για να δηλώσουν τον υπερβολικό χορτασμό, την πολυφαγία, τον κορεσμό. Τί σημαίνει λοιπόν η φράση «έφαγε το καταπέτασμα»; Το καταπέτασμα, στα αρχαία ελληνικά, ήταν το κάλυμμα του τραπεζιού – οπότε, η έκφραση σημαίνει πως ο φαγάς όχι μόνο έφαγε ό,τι υπήρχε στο τραπέζι, αλλά και μάσησε και το τραπεζομάντιλο!

Επίσης, η φράση «έφαγε τον περίδρομο», έχει παρόμοια εξήγηση: κάποιος δεν αρκέστηκε στο να καταβροχθίσει όλη τη ψαριά, αλλά έφαγε και τον “περίδρομο”, δηλαδή το σκοινί που περιβάλλει τα αλιευτικά δίχτυα. Απ' όπου και η φράση «φάτε μάτια ψάρια, και κοιλιά περίδρομο...»

Από πού κρατάει η σκούφια μας

Κάθε λέξη κρύβει μια ιστορία. Η ετυμολογία της, δηλαδή η αναζήτηση της προέλευσής της και της αρχικής της σημασίας, μπορεί να μας οδηγήσει πολύ μακριά, τόσο στα ονόματα των ανθρώπων και των τόπων, όσο και στις λέξεις που περιγράφουν αντικείμενα και αφηρημένες έννοιες.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ