2012-06-01 13:07:16
Φωτογραφία για Στο ανάχωμα το όριο της λίμνης στην Αμφιθέα
Προς υπογραφή από την Γ.Γ Αποκεντρωμένης Διοίκησης προωθείται η οριοθέτηση της λίμνης στο τμήμα του αναχώματος Αμφιθέας και συγκεκριμένα από το παλιό γήπεδο Περάματος μέχρι την προβλήτα για το Νησί.

Με αυτό το τμήμα ολοκληρώνεται, ουσιαστικά, το μεγάλο αυτό έργο για να καθοριστούν τα όρια στα 23 χιλιόμετρα περιμετρικά της λίμνης, όμως.Για την περιοχή της Αμφιθέας η «κόκκινη γραμμή», τελικά, θα ...χαραχθεί πάνω στο ανάχωμα και ειδικότερα στον χωματόδρομο και άρα δεν επηρεάζεται η πίσω από τη γραμμή έκταση 270 στρεμμάτων και σε βάθος 200 μέτρων περίπου.Με απλά λόγια δεν ζητείται να «σπάσει» το ανάχωμα για να ...επεκταθεί η λίμνη στις πίσω από αυτό εκτάσεις.Αν η εξέλιξη αυτή διαφοροποιεί ή όχι το σχεδιασμό για ανταλλαγή οικοπέδων, μένει να απαντηθεί από τον δήμο Ιωαννιτών ο οποίος παρέλαβε μια διαδικασία σε εξέλιξη από τον πρώην δήμο Περάματος και την πρώην νομαρχιακή αυτοδιοίκηση.


Προ της οριοθέτησης η ανταλλαγή

Η ανταλλαγή είχε προωθηθεί από το 2004 πριν αρχίσει η διαδικασία (2007) της οριοθέτησης της λίμνης, δεν σχετίζεται άμεσα με αυτή, αλλά σήμερα εξέλιπε ένας σημαντικός λόγος για να μην αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες.Με την χάραξη της «κόκκινης γραμμής» στο ανάχωμα, ενδεχομένως οι ιδιοκτήτες να μην θελήσουν να ανταλλάξουν τις περιουσίες τους, ιδίως αν μπορούν να αξιοποιηθούν.Στην πορεία της διαδικασίας οριοθέτησης είχε επικρατήσει η άποψη ότι η «κόκκινη γραμμή» θα έφτανε μέχρι τα πρώτα σπίτια του οικισμού, αλλά η λίμνη δεν επεκτείνεται μέχρι εκεί, σταματά στο ανάχωμα, δεν «πνίγει» την έκταση των 270 στρεμμάτων.Πρέπει να σημειώσουμε ότι η πρώτη εκδοχή του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος της Λίμνης ενέτασσε την έκταση πίσω από το ανάχωμα στην λίμνη, αλλά η τωρινή εκδοχή που δεν έχει καταλήξει ακόμη, φαίνεται να λαμβάνει ως όριο το ανάχωμα.

Για δυο λόγους οι ανταλλαγές

Ο σχεδιασμός του πρώην δήμου Περάματος προέβλεπε ανάπλαση και κυρίως τουριστική αξιοποίηση της περιοχής που θα ανταλλάσσονταν και «σύμμαχος» είχε σπεύσει και η τότε νομαρχιακή αρχή για να εκτελέσει και το έργο που αφορούσε την επαναδραστηριοποίηση των πηγών Σεντενίκου για εμπλουτισμό της λίμνης με καθαρά νερά. Αν θα «σπάσει» ή όχι το ανάχωμα είναι σοβαρό θέμα και σίγουρα με την οριοθέτηση που γίνεται δεν φαντάζει εύκολο και αναγκαίο. Το δημόσιο δεν θα χρειαστεί να αποζημιώσει ιδιοκτησίες.Ούτως ή άλλως τίθεται θέμα με τις ανταλλαγές των ιδιωτικών εκτάσεων που βρίσκονται εκτός λίμνης με οικόπεδα του πρώην δήμου Περάματος, διαδικασία που μπλοκαρίστηκε με προσφυγές ιδιοκτητών στο ΣτΕ οι οποίοι διαφώνησαν με τα οικόπεδα που τους δίνονταν.

Ανάχωμα λόγω υψομέτρου της λίμνης

Η επιλογή από την αρμόδια επιτροπή οριοθέτησης του αναχώματος για να τεθεί η «κόκκινη γραμμή», στηρίχτηκε στο γεγονός ότι στο ανάχωμα η λίμνη έχει την ανώτατη στάθμη της δηλαδή τα 469,54 μέτρα, όριο που τηρήθηκε σε όλες τις περιοχές που οριοθετήθηκαν.Επομένως δεν τίθεται θέμα για τις εκτάσεις πίσω από την γραμμή αυτή, αλλά και για τις πηγές Σεντενίκου.Αυτές θεωρούνται εκτός λίμνης, αφού δεν συνδέονται απευθείας με αυτή, μεσολαβεί το ανάχωμα και στην ουσία είναι ένας ταμιευτήρας, τα αποστραγγιστικά δεν λειτουργούν και άρα τα λιβάδια που καλύπτονται από νερό των πηγών δεν ανήκουν στη λίμνη.Το ανάχωμα αυτό κατασκευάστηκε το 1972 εξυπηρετώντας τότε άλλες σκοπιμότητες, σήμερα, όμως, όσοι κατέχουν εκτάσεις πίσω από αυτό και αποδέχτηκαν να τις ανταλλάξουν με δημοτικά οικόπεδα στον οικισμό, ενδεχομένως θα πρέπει να περιμένουν τι θα πράξει ο δήμος Ιωαννιτών.

Ο δήμος θα αποφασίσει

Η οριοθέτηση, πάντως, δεν ...επιβάλλει ανταλλαγές, άσχετα αν η περιοχή αποτελεί ζωτικό παραλίμνιο χώρο και με την «κίτρινη γραμμή» μήκους 50 μέτρων προκύπτουν κάποια ζητήματα. Λογικά, και με το Π.Δ της λίμνης θα ισχύσουν απαγορεύσεις δόμησης και άλλων χρήσεων.Ο δήμος Ιωαννιτών έχει ενημερωθεί για την εξέλιξη αυτή και από στελέχη του που μετέχουν στην επιτροπή και από την Κτηματική Υπηρεσία και αναμένεται να εξετάσει την κατάσταση που διαμορφώνεται, εφόσον λάβει το πρακτικό και το σκεπτικό της απόφασης που ήταν ομόφωνη.Κύκλοι της δημοτικής αρχής άφηναν να εννοηθεί ότι ο δήμος θα παρέμβει σε ότι τον αφορά, ιδίως στο θέμα της ανταλλαγής οικοπέδων που η διαδικασία είναι μπλοκαρισμένη, αλλά και στο υπό διαβούλευση νέο σχέδιο Π.Δ για τη Λίμνη που αφορά άμεσα την περιοχή.Αν θα προχωρήσουν οι ανταλλαγές όλων των εκτάσεων και με ποιο επιχείρημα, πλέον, είναι ζήτημα που χρειάζεται πολλή συζήτηση. Το θέμα είναι και πολιτικό και κοινωνικό, περιβαλλοντικό εν μέρει, δεδομένου ότι άλλα δρομολογήθηκαν κι άλλα προκύπτουν από την οριοθέτηση που ακολούθησε.

Εκκρεμότητα το Νησί

Για την ολοκλήρωση της οριοθέτησης σε όλη την περίμετρο της λίμνης αυτό είναι το τελευταίο τμήμα. Υπάρχει μια μικρή, τυπική εκκρεμότητα με το κάστρο των Ιωαννίνων και το πάρκο Κατσάρη, ενώ για την «κόκκινη γραμμή» από το παλιό κατάστημα «Κύκνος» στον Μάτσικα μέχρι και την οδό Βογιάνου, έγινε τροποποίηση και ο κρηπιδότοιχος αποτελεί την όχθη της Παμβώτιδας, αφού δεν γίνεται να αλλάξει κάτι σήμερα. Επίσης, με την εκδίκαση των προσφυγών στο ΣτΕ από ιδιοκτήτες εκτάσεων στην περιοχή των Λογγάδων που εντάχθηκαν στη λίμνη και δεν θέλησαν να αποζημιωθούν, (13 Ιουνίου η δικάσιμος) θα δοθεί τέλος, αλλά υπάρχει και το Νησί. Η οριοθέτηση δεν αφορούσε την αρχική μελέτη, ζητήθηκε στην πορεία να εκπονηθεί και παραδόθηκε μόνο για ένα μικρό τμήμα. Δηλαδή έχει γίνει η οριοθέτηση σε μήκος 700 μέτρων στο λιμανάκι και στον οικισμό και απομένει η υπόλοιπη περίμετρος.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

epirusgate.blogspot.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ