2023-11-05 07:48:18
Φωτογραφία για Startup εταιρεία έσπασε πρώτη το όριο των 1000qubits σε κβαντικό PC

 



Η startup εταιρεία Atom Computing ανακοίνωσε τον πρώτο κβαντικό υπολογιστή στον κόσμο που κατάφερε να ξεπεράσει το κρίσιμο κατώφλι των 1.000 qubit. Το πρωτότυπο, το οποίο αναμένεται να είναι διαθέσιμο για χρήση το 2024, προλαβαίνει την ανακοίνωση της IBM για τη νέα πλατφόρμα κβαντικών υπολογιστών που αναμένεται να ανακοινώσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες.



Σε αντίθεση με τους παραδοσιακούς υπολογιστές που αποθηκεύουν και επεξεργάζονται πληροφορίες σε δυαδικές καταστάσεις - είτε μονάδες είτε μηδενικά - οι κβαντικοί υπολογιστές επιτρέπουν στα δεδομένα να υφίστανται σε μια υπέρθεση και των δύο καταστάσεων ταυτόχρονα. Αυτά τα κβαντικά bits (qubits) τους δίνουν ένα τεράστιο πλεονέκτημα σε υπολογιστική ισχύ, επιτρέποντάς τους να αντιμετωπίζουν παραδοσιακά προβλήματα πολύ ταχύτερα και να ανταπεξέρχονται ακόμη και σε εργασίες που υπό άλλες συνθήκες θα ήταν αδύνατες.


Η Atom Computing ανακοίνωσε την πιο προηγμένη πλατφόρμα κβαντικού υπολογισμού που έχει κατασκευαστεί μέχρι σήμερα, η οποία περιλαμβάνει 1.180 qubits. Αυτό είναι ένα τεράστιο άλμα σε σχέση με τον προηγούμενο ισχυρότερο κβαντικό υπολογιστή - τον Osprey της IBM, με 433 qubits. Στο σύστημα της Atom, τα qubits είναι άτομα ιττερβίου, με λέιζερ να τα συγκρατούν σε μια συστοιχία και να ελέγχουν την κατάστασή τους για την αποθήκευση και την επεξεργασία δεδομένων. Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι το υττέρβιο είναι η ιδανική επιλογή για αυτή τη δουλειά, καθώς έχει μόνο δύο κβαντικά επίπεδα στη χαμηλότερη ενεργειακή του κατάσταση, πράγμα που σημαίνει ότι είναι ευκολότερο να το χειριστεί και να το μετρήσει κανείς από ό,τι άλλα άτομα.



Σύμφωνα με την Atom, ο κβαντικός υπολογιστής της υπερέχει και σε άλλους τομείς. Νωρίτερα φέτος η εταιρεία επέδειξε μετρήσεις στο μέσο του κυκλώματος - όπου η κβαντική κατάσταση των ζητούμενων qubits μπορεί να διερευνηθεί χωρίς να διαταραχθούν τα γειτονικά qubits. Ο υπολογιστής προσφέρει επίσης, όπως φαίνεται, χρόνο συνάφειας - έναν δείκτη μέτρησης του χρόνου κατά τον οποίο τα qubits μπορούν να αποθηκεύσουν πληροφορίες - διάρκειας 40 δευτερολέπτων. Συγκριτικά, το Osprey φτάνει τα 80 μs.

Παρόλο που μπορεί να ακούγεται ότι η Atom έχει αφήσει τις άλλες εταιρείες πίσω της, η μάχη είναι πιο κλειστή απ' ό,τι ίσως φαντάζεται κανείς. Το πολυετές πλάνο της IBM υποδηλώνει ότι η εταιρεία θα ανακοινώσει τον δικό της κβαντικό υπολογιστή που θα ξεπεράσει το όριο των 1.000 qubit μέσα στις επόμενες εβδομάδες και συγκεκριμένα θα παρουσιάσει τον Condor, ο οποίος θα λειτουργεί με 1.121 qubits.

Η Atom Computing δηλώνει ότι θα αρχίσει να δίνει τη δυνατότητα σε επιχειρηματικούς, ακαδημαϊκούς και κυβερνητικούς φορείς να έχουν πρόσβαση στα συστήματα κβαντικών υπολογιστών της από το 2024.



Freegr network blog- News about pc, technology.
freegr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ