2018-05-05 08:21:18
Φωτογραφία για Κύπρος: Και ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων
Τον θεσμό των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακινήτων θέλει να προωθήσει η κυβέρνηση και προτίθεται να εισαγάγει μια διάταξη στη νομοθεσία που θα ανοίξει τον δρόμο. Η καινοτομία, μ’ ένα κλικ να βγαίνουν στο ηλεκτρονικό σφυρί τα ακίνητα των κόκκινων δανειοληπτών, αποτελεί μέρος των αλλαγών που προωθούνται από την κυβέρνηση για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Οι στόχοι των αλλαγών αναφέρονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας 2018 -2021 που έστειλε στην Κομισιόν το υπουργείο Οικονομικών. Συμπερασματικά αναφέρεται ότι για τις στρατηγικές υποχώρησης των προβληματικών δανείων, η βασική πρόκληση για το 2018 είναι η σημαντική μείωσή τους έως και 40%. Το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελεί βασική προτεραιότητα για τη μεταρρυθμιστική ατζέντα και εξακολουθούν να λαμβάνονται μέτρα για την αντιμετώπιση αυτής της προτεραιότητας.

Η στρατηγική, σύμφωνα με το Πρόγραμμα, βασίζεται σε τρεις πυλώνες
. Ο πρώτος πυλώνας επικεντρώνεται στο νομικό πλαίσιο που εφαρμόζεται για τη διαχείριση των NPLs. Αναγνωρίζεται, σημειώνεται, ότι υπάρχουν ορισμένες ελλείψεις στη διαδικασία που παρεμποδίζουν την αποτελεσματικότητα του συστήματος. Στο Πρόγραμμα αναφέρεται ότι για το σκοπό αυτό, πραγματοποιήθηκαν διαβουλεύσεις μεταξύ ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προκειμένου να προσδιοριστούν οι ειδικές διατάξεις που υπονομεύουν την αποτελεσματικότητα των μέτρων.

Ως αποτέλεσμα, καταρτίστηκε ένας πλήρης κατάλογος μεταρρυθμίσεων που περιγράφει τις τροπολογίες που πρέπει να υλοποιηθούν βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα. Οι τροπολογίες καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα νόμων καθώς και διαδικασιών. Η κυβέρνηση βρίσκεται στη διαδικασία ενίσχυσης του νομικού πλαισίου που θα διευκολύνει την περαιτέρω ανάπτυξη μιας λειτουργικής δευτερογενούς αγοράς για τα προβληματικά δάνεια στην Κύπρο, την ενίσχυση του νόμου περί κατασχέσεων και την εισαγωγή νομοθεσίας για τιτλοποίηση δανείων.

Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας, ο δεύτερος πυλώνας στρατηγικής της κυβέρνησης αντιμετωπίζει το πιο δύσκολο τμήμα των μη εξυπηρετούμενων ενυπόθηκων δανείων που εξασφαλίστηκαν με την κύρια κατοικία του δανειολήπτη. Προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στα νοικοκυριά με αυτούς τους τύπους ανοιγμάτων να αρχίζουν να επιστρέφουν τα δάνειά τους, η κυβέρνηση εξετάζει τη θέσπιση ενός κινήτρου κοινωνικού συστήματος.

Το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι παρόλο που οι λεπτομέρειες αυτού του συστήματος δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί, προβλέπεται ότι για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα, το επιλέξιμο χαρτοφυλάκιο θα είναι τα προβληματικά δάνεια που έχουν  ταξινομηθεί ως τέτοια ώς το 2017. Οι δανειολήπτες πρέπει να πληρούν προκαθορισμένα έσοδα και περιουσιακά στοιχεία προκειμένου να αποκλειστούν οι στρατηγικοί παραβάτες που θα εκμεταλλεύονται την υποστήριξη της κυβέρνησης, διασφαλίζοντας έτσι τη δικαιοσύνη και περιορίζοντας τον ηθικό κίνδυνο. H στήριξη σε ευάλωτα νοικοκυριά θα γίνει μέσω του προγράμματος «Εστία».

Ο τρίτος πυλώνας αφορά τη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα. Το υπουργείο αναφέρει τις κινήσεις που έχουν γίνει για να εκδώσει μια σειρά κρατικών ομολόγων συνολικού ύψους €2,35 δισ. Ο ετήσιος δημοσιονομικός αντίκτυπος της τριπλής στρατηγικής υπολογίζεται σε 0,3-0,4 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ ενώ το χρέος προς το ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει μια εφάπαξ αύξηση περίπου 11,7 ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ. Έχουν συμπεριληφθεί στις βασικές προβλέψεις που παρουσιάζονται στο παρόν Πρόγραμμα Σταθερότητας με πιθανότητα πρόσθετης δημοσιονομικής επιβάρυνσης, σύμφωνα με τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις.

Στο Πρόγραμμα σημειώνεται ακόμα ότι το ιδιωτικό χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι υψηλό στην Κύπρο. Στο τέλος του τρίτου τριμήνου 2017 ανήλθε στο 328% του ΑΕΠ. Αναφέρεται όμως ότι μειώθηκε από 353,5% του ΑΕΠ το 2015, σε 344,6% το 2016 και κατά άλλες 16 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2017. Για τα νοικοκυριά επισημαίνεται ότι υπάρχει και ενίσχυση του ενεργητικού υπό μορφή καταθέσεων. Τα νοικοκυριά, αναφέρεται, συγκεντρώνουν καταθέσεις ως προληπτική εξοικονόμηση για τη συνταξιοδότηση και επίσης ενόψει περιορισμένων δικτύων κοινωνικής προστασίας.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ