2018-05-08 15:34:23
Φωτογραφία για H Κίνα γεμίζει πύραυλους YJ-12B και HQ-9B τη Νότια Σινική Θάλασσα
Η Κίνα έχει μεταφέρει πυραυλικά συστήματα YJ-12B και HQ-9B σε νησιά και... υφάλους που έχει μετατρέψει σε στρατιωτικές βάσεις σε όλο το εύρος της Νότιας Σινικής Θάλασσας, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα στον διεθνή τύπο, ξεκινώντας από τις ΗΠΑ με το ειδησεογραφικό δίκτυο CNBC.

Οι πύραυλοι YJ-12B είναι υπερηχητικοί πύραυλοι υγρών καυσίμων με κινητήρες ramjet για προσβολή πλοίων με εμβέλεια περί τα 500 χιλιόμετρα στην έκδοση που εκτοξεύεται από επάκτιες συστοιχίες. Εξωτερικά θυμίζει τον ρωσικό Kh-31, αν κι έχει σημαντικά μεγαλύτερο μήκος. Η εν θέματι έκδοση -Β φέρεται ανά δυο πύραυλος σε φορτηγό για επάκτιες συστοιχίες.

Οι HQ-9B είναι αντιαεροπορικοί πύραυλοι μεγάλης εμβέλειας, αντίγραφα των ρωσικών S-300 με εμβέλεια που φτάνει τα 300 χιλιόμετρα για την εν θέματι έκδοση -Β, ενώ μπορεί να εμπλέξει πολλαπλούς στόχους κάθε είδους, από αεροσκάφη και χαμηλά ιπτάμενους πύραυλους κρουζ μέχρι τακτικούς βαλλιστικούς πύραυλους.


Όπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα του Αυστραλού δημοσιογράφου κι αναλυτή Μάλκομ Ντέιβις, με την διάταξη που έχουν τα νησιά και την εμβέλεια των συστημάτων, ουσιαστικά αποκλείουν εντελώς την συγκεκριμένη περιοχή.

Η εκπρόσωπος τύπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Σάρα Σάντερς με δηλώσεις της σε συνέντευξη τύπου δήλωσε ότι «Είμαστε επαρκώς ενήμεροι για την στρατιωτικοποίηση από πλευράς της Κίνας της Νότιας Σινικής Θάλασσας. Έχουμε θέσει τις ανησυχίες μας ευθέως στους Κινέζους για το θέμα αυτό και θα υπάρξουν συνέπειες τόσο βραχυπρόθεσμες όσο και μακροπρόθεσμες».

Από την άλλη πλευρά, η εκπρόσωπος τύπου του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χούα Τσουνγίνγκ με δηλώσεις της χθες Παρασκευή υπερασπίστηκε την «ειρηνική οικοδόμηση εγκαταστάσεων της Κίνας στο αρχιπέλαγος Σπράτλι, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης των απαραίτητων εθνικών αμυντικών υποδομών», που, όπως ισχυρίστηκε, «αποσκοπεί στην προστασία της κυριαρχίας και ασφάλειας της Κίνας».
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ