2018-05-11 19:51:10
Φωτογραφία για Οι γυναίκες έχουν καλύτερο ρυθμό στο τρέξιμο αντοχής από τους άντρες
Είναι γεγονός ότι σε γενικές γραμμές οι άντρες είναι ταχύτεροι από τις γυναίκες Από διάφορες έρευνες ωστόσο προκύπτει ότι η φυσιολογία των γυναικών τις καθιστά ανώτερες από τους άντρες στο επίπεδο της αντοχής. Και αυτό γιατί οι γυναίκες καίνε υδατάνθρακες πολύ πιο αργά από τους άντρες, γεγονός που τους επιτρέπει να αντέξουν παραπάνω.

Αριθμοί από τον Μαραθώνιο του Λονδίνου

Σύμφωνα επίσης με τα στατιστικά στοιχεία του Μαραθωνίου του Λονδίνου από το www.runnersworld.co.uk οι γυναίκες υπερτερούν από τους άντρες στο λεγόμενο pacing, δηλαδή στον μέσο όρο ταχύτητας που έχει ένας δρομέας ανά χιλιόμετρο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουν αναλυθεί, κατά το δεύτερο μισό της απόστασης του Μαραθωνίου, οι γυναίκες μείωσαν την ταχύτητά τους κατά μέσο όρο γύρω στο 11% ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους άντρες άγγιξε το 17%.

Με απλά λόγια, αυτό δείχνει πως οι γυναίκες είναι πιο έξυπνες στους αγώνες ταχύτητας σε σχέση με τους άντρες, κάνουν καλύτερη κατανομή των δυνάμεών τους και κουράζονται πολύ πιο δύσκολα απ’ ότι οι άντρες.


Ένα από τα πιο αξιοσημείωτα συμπεράσματα των εν λόγω στατιστικών ερευνών πάνω στους συμμετέχοντες στον Μαραθώνιο του Λονδίνου είναι πως οι γυναίκες δρομείς που βρίσκονται γύρω στα 60, μειώνουν μόνο κατά 9% την ταχύτητά τους κατά το δεύτερο μισό της απόστασης, ποσοστό χαμηλότερο ακόμα και σε σχέση με το ποσοστό της συνολικής μείωσης του μέσου όρου του ρυθμού τρεξίματος για τις γυναίκες στο ίδιο κομμάτι της κούρσας.

Αφοσίωση και τακτική

Αυτό βέβαια, δεν έχει να κάνει τόσο με τις σωματικές αντοχές των γυναικών σε αυτή την ηλικία αλλά με την γενικότερη αφοσίωσή τους στον Μαραθώνιο και την πολύ πιο συστηματική δουλειά που έχουν κάνει πάνω σε ζητήματα τακτικής, σε αντίθεση με την ηλικιακή ομάδα 21-30, που αποτελείται από κόσμο που είναι πολύ λιγότερο αφοσιωμένος.

Ο Γκάρερ Μιλς, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας που διενήργησε την εν λόγω στατιστική έρευνα, δήλωσε: «Οι γυναίκες είναι απλά πιο έξυπνες και πιο αφοσιωμένες στους μαραθωνίους απ’ ό,τι οι άνδρες, και αυτό το αποδεικνύουν τα στοιχεία που έχουμε τόσο φέτος όσο και από προηγούμενους μαραθώνιους. Από τα υπόλοιπα στατιστικά στοιχεία ξεχωρίζουν οι επιδόσεις των ατόμων που είναι πάνω από 60 χρονών, τα οποία έχουν προσθέσει πολλά περισσότερα μίλια στην καθημερινή τους προπόνηση, γεγονός που μεταφράζεται σε μεγαλύτερη σταθερότητα την ημέρα του αγώνα».
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ